Brudd i overarm
Brudd i overarmen kan oppstå flere plasser og deles derfor inn i tre kategorier: Brudd øverst i overarmen (brudd i skulder), brudd midt på overarmen (overarmskaftbrudd) og brudd nederst i overarmen.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om brudd etter mindre uhell kontakter du fastlege eller legevakt. Ved åpenbare bruddskader etter større uhell og ulykker ringer du 113.
Utredning
Dersom vi mistenker brudd, tar vi et røntgenbilde for å påvise eller avkrefte dette. Legen vil også gjøre en klinisk undersøkelse.
Det hender at brudd i overarmsbeinet kan gi skade i kar og nerve. Radialisnerven er spesielt utsatt ved skaftbrudd, da den ligger helt tett innpå beinet og snor seg rundt beinet i overgangen til nedre tredjedel. Utfall i denne nerven kan gi såkalt drophand, det vil si at du ikke klarer å strekke ut i håndleddet. De fleste tilfellene er forbigående, og nerven vil som regel komme seg etter noen måneder.
Behandling
De fleste overarmsbrudd blir behandlet konservativt, det vil si uten operasjon – ofte med en overarmsortose eller gips og fatle. Feilstilling i bruddet aksepteres når det ikke har noe konsekvens for funksjonen i armen.
I noen tilfeller er det behov for operasjon. Som oftest er det typen brudd som avgjør dette. I noen tilfeller er ikke konservativ behandling mulig på grunn av smerter. Brudd i nedre del av overarmsbeinet blir oftere behandlet med operasjon, og ved brudd inn i albueleddet anbefaler vi ofte operasjon.
Ved brudd helt nederst i overarmen, gjerne inn mot albueleddet, er det viktig å gjenopprette en god stilling på dette. Det blir da vanligvis satt inn to plater som gjør bruddet så stabilt at du slipper gips. Det er viktig å komme i gang med bevegelsestrening så raskt som mulig, slik at du unngå at albuen stivner.
Faste
Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.
Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.
Barn kan drikke vann, saft og eplejuice opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. Mat og vanlig melk skal ikke inntas siste seks timer før operasjon.
Smykker
Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.
Medisiner
Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.
Oppfølging
Brudd i overarmen følges opp med røntgen og klinisk kontroll etter 2, 6 og eventuelt 12 uker. Dette gjelder etter både operativ og ikke operativ behandling.
Dersom du får ortosebehandling, er det viktig at du beveger armen og strammer ortosen etter hvert som det er behov for det. Gipsteknikere på sykehuset kan hjelpe deg med å lage eller tilpasse en ortose som fungerer bra for deg.
Vær oppmerksom
Noen ganger kommer det bakterier i operasjonssåret, noe som kan føre til en infeksjon. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse eller væske som siver ut fra såret. Smerter fra såret eller feber kan også være et tegn på infeksjon.
Dersom det oppstår infeksjon, er det viktig å kontakte avdelingen for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.