Behandling

Brystrekonstruksjon

Etter en brystkreftoperasjon kan det være muligheter for å rekonstruere hele eller deler av brystet. Målet er å gjenopprette symmetri med det gjenværende brystet i størrelse og form. Operasjonen foregår enten i forbindelse med operasjonen for brystkreft, eller i en etterfølgende operasjon. Det er flere måter å rekonstruere brystet på.

Alle kvinner i Norge som opereres for brystkreft skal få et tilbud om rekonstruksjon av brystet og en kvalifisert plastikkirurgisk vurdering. Et rekonstruert bryst blir likevel aldri helt likt det brystet du hadde, men kan være en god erstatning.

Vi vet at dette kan være en vanskelig tid for deg, at du har mange valg å ta og mye å tenke på. For at du skal kunne ta et informert valg får du en samtale med en plastikkirurg som gir deg en oversikt over de ulike mulighetene som finnes, og fordeler og ulemper ved disse.

Hos noen kvinner kan vi rekonstruere brystet samtidig med at kreften fjernes. Det kalles en direkte (primær) rekonstruksjon. Hos andre kan plastikkirurgene tidligst rekonstruere brystet ½ - 1 år etter kreftbehandlingen. Det kalles sekundær rekonstruksjon og blir gjort ved 1-3 operasjoner. Rekonstruksjon av bryst etter brystkreft blir utført av plastikkirurger.

Utredning

For at du skal kunne være med på å ta en beslutning om hvilken rekonstruksjon som skal utføres, er det viktig at du kjenner til de ulike metodene og hva vi kan tilby. Alle kvinner er ulike og hvilken metode som passer for deg blir vurdert ut fra helsen din generelt, hvordan brystet ditt er og om du har behov for annen behandling. Dersom du har fått påvist brystkreft og får tilbud om direkte (primær) rekonstruksjon vil plastikkirurgen i samarbeid med brystkirurgen og kreftlegen hjelpe deg i å ta det riktige valget for din rekonstruksjon.
 
Plastikkirurgen kan også gi deg informasjon om det er nødvendig å gjøre noe med det friske brystet for å bedre symmetrien. Noen ganger kan vi hjelpe til med å løfte det gjenværende brystet med eller uten en samtidig reduksjon i størrelsen.

Behandling


Ingen rekonstruksjon

Du kan velge å ikke rekonstruere brystet. Mange kvinner opplever brystkreftdiagnosen svært belastende og ønsker ikke å gjennomgå mer behandling enn høyst nødvendig. Velger du i første omgang å ikke rekonstruere, kan du bli henvist til en plastikkirurgisk avdeling senere om du skulle ombestemme deg.

Mange kvinner har store tunge bryst og vil oppleve en betydelig skjevhet om det ene brystet fjernes. Vi kan tilby deg en reduksjon av det gjenværende brystet dersom du har store tunge bryst og velger og ikke å rekonstruere det som fjernes. Dette vil minske følelsen av skjevhet og redusere størrelsen på innlegget i BH og dermed belaste skuldre og nakke mindre.

Brystbevarende kirurgi

Mange får tilbud om å kun fjerne svulstvevet og bevare resten av brystet. Dette medfører alltid strålebehandling etterpå. Dersom volumet av det som fjernes er lite i forhold til hele brystet (<15 %) kan vi ofte tilby brystløft eller brystreduksjon samtidig med kreftoperasjonen og i tillegg gjøre tilsvarende operasjon for symmetri på det friske brystet samtidig, dersom du ønsker det. Dette gjelder vanligvis for moderat store til store bryst. Dette er en god behandling som gir et veldig pent estetisk resultat. Med tanke på kreftbehandling er dette inngrepet likeverdig med å fjerne hele brystet.

Risikoreduserende kirurgi

Risikoreduserende kirurgi benyttes der det er påvist genmutasjon, som øker faren for å få brystkreft (vanligvis BRCA 1 eller 2). I tillegg der man mistenker at du har flere nære slektninger med brystkreft, spesielt de som har fått det i ung alder. De fleste som utfører risikoreduserende kirurgi foretrekker primær rekonstruksjon samtidig med at brystene fjernes på begge sider, vanligvis med proteser i en eller to seanser.

Oppfølging

Tiden etter rekonstruksjon

Det å rekonstruere et bryst krever mer av deg og din behandling. Brystet som blir laget vil aldri bli som det brystet du hadde, og vil alltid kun være en erstatning. Målet er at resultatet ser fint ut i BH, men vil alltid være noe ulikt uten BH. De fleste kvinner føler på engstelse og noen tunge tanker i starten, uansett om de får rekonstruert brystet eller ikke. Dette blir bedre hos de fleste etter ett års tid.

All brystrekonstruksjon utføres i narkose. Du har dren omkring det opererte området etter operasjonen, og ofte må du reise hjem med ett eller flere dren. Vi bruker ulike teknikker for å minimere smertene etter operasjon. Det vil være noe smerte etter operasjonen, men vi gjør det vi kan for å minimere smertene. Vi vet at pasienter som får god smertelindring kommer seg raskere etter operasjonen

Mange kjenner på at de er slitne etter operasjon og i tiden når de kommer hjem. Som en generell regel bør du kunne forvente å klare deg selv innen en uke etter operasjonen. Du blir ofte tilbudt en kontroll hos plastikkirurgen etter 3 - 6 måneder. Du får også egne kontroller hos brystkirurgen og kreftlegen i etterkant av inngrepet om det er en direkte rekonstruksjon.

Vær oppmerksom

Det er risiko for komplikasjoner med alle typer kirurgi, og vi gjør selvfølgelig alltid alt vi kan for å minimere risikoen. Risikoen for de ulike komplikasjonene vil variere etter type operasjon og ditt utgangspunkt. Det er ikke mye du selv kan gjøre for å minimere risikoen, men du som skal ha sekundær rekonstruksjon bør leve sunt i tiden før operasjonen. Røykeslutt er ett absolutt krav før operasjonen, og du kan heller ikke røyke i de første 6 ukene etter operasjonen.

Blødning og infeksjon

Blødninger og infeksjoner er komplikasjoner som kan forekomme ved all kirurgi, men heldigvis sjelden. Den vanligste komplikasjonen er blødning. Blødninger oppstår vanligvis kort tid etter inngrepet. Ofte oppdager vi dette raskt. Det er da som regel nødvendig med en ny operasjon der vi åpner såret, finner kilden til blødningen, skyller sårhulen og lukker såret igjen.

Sårinfeksjon kan også oppstå. Du får antibiotika under operasjonen for å forebygge infeksjoner. Dersom infeksjonen er overfladisk, kan den behandles med antibiotika. Dersom infeksjonen er dyp, må vi ofte fjerne protesen. Du må da vente i minimum 3 måneder før vi kan legge inn en ny protese eller eventuelt rekonstruere brystet på annen måte.

Sårpleie

Det er vanlig at det er litt siving fra operasjonsområdet de første dagene etter operasjonen. Dette bør avta etter 4-5 dager. Noen ganger kan operasjonsområdet sprekke opp og det kan bli små sår. Dette behandler vi med sårskift. Vanligvis blir arrene på brystet lite synlige, og de blekner med tiden. Noen pasienter kan imidlertid oppleve å få skjemmende arr som kan være både brede, røde og kløende. Det er ikke alltid mulig å forutse hvem som får en unormal arrdannelse.

En av de hyppigste komplikasjonene er forsinket sårtilheling. Det er større risiko etter større inngrep hvor arrlinjene er lengre. Mindre komplikasjoner i sårlinjen er vanlig, men kan også være større ting som infeksjon, tap av hud i området, at såret åpner seg og i noen tilfeller må såret lukkes på ny.

Dersom huden over brystprotesen er svært tynn etter operasjonen, kan huden på brystet bli dårlig sirkulert. Dette kan medføre at enkelte hudområder får mørkere farge og i verste fall måtte fjernes. Noen ganger må vi også ta ut protesen.

Kapseldannelse (arrvev rundt brystprotesen)

På lengre sikt er det risiko for kapseldannelse. På grunn av kroppens naturlige reaksjon vil det bygges opp en kapsel av arrvev rundt protesen. Denne kapselen er i begynnelsen tynn og myk. Etter hvert kan denne kapselen bli fortykket og trekke seg sammen. Da vil protesen oppleves fastere fordi den har mindre plass. Brystet vil da ofte endre form, men denne utviklingen går over lengre tid. Strålebehandling kan medføre raskere utvikling av stramt arrvev (kapselkontraktur). Dersom kapseldannelse gir ubehag og smerter, må du eventuelt bytte protese og fjerne kapsel, eller fjerne protesen og rekonstruere brystet med en annen metode, for eksempel med eget vev.

Sårvæske

Noen utvikler mye sårvæske etter operasjonen (serom).  Dette må ofte bli tømt ut, enten ved en ny operasjon eller at vi legger inn et dren.

Følsomhet

Følsomheten på brystet forandrer seg fordi hudnerver blir skåret over. Mange pasienter beskriver det som ubehagelig når man tar på brystet. Etter hvert kan følelsen over brystet komme tilbake, men noen opplever aldri å få tilbake normal følelse.

Blodpropp

Det kan oppstå blodpropp i ben og lunger. Dette forebygger vi med blodfortynnende sprøyter og støttestrømper. Mange skal ta blodfortynnende sprøyter i 10 dager og du skal bruke strømpene i to uker etter operasjonen. Den siste uken er det kun nødvendig å bruke dem på dagtid så lenge du er i normal aktivitet.

Arr

Sårene er lukket med tråd som forsvinner av seg selv, og er dekket med Micropore tape. Denne får du kjøpt på apoteket. Du må bytte tapen hvis den blir skitten eller fuktig. Du kan beholde tapen under og etter dusjing, men du må føne den helt tørr etterpå. Hvis huden blir irritert av tapen, skal du ta en pause. Dersom du tåler den godt, anbefaler vi at du bruker tape i 3-6 mnd. Dette skal gi penest mulig arr. Vi anbefaler for øvrig å unngå sol direkte på arrene det første året. Du kan enten dekke arrene med tape eller bruke solkrem med faktor 50.

All kirurgi etterlater seg arr. Alle arr er litt utstående i starten og har en rosa-rødt farge. Arret blir vanligvis flatere og blekere over tid. Arret er først helt ferdig tilhelet etter 1-2 år.

Kontakt

Østbygget Plastikk- og håndkirurgisk avdeling

Kontakt Plastikk- og håndkirurgisk avdeling

Oppmøtested

2. etasje østbygget. Benytt inngang 5.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​