Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diabetes og svangerskap

Har du kjent diabetes 1 eller 2 før svangerskapet bør blodsukkeret ditt være godt regulert før du blir gravid fordi det forebygger komplikasjoner.

Henvisning og vurdering

Fastlegen eller jordmor vil legge en plan og henvise til videre oppfølging i samarbeid med sykehuset.

Før

Din diabetes bør være godt regulert før du blir gravid, det vil si at HbA1c skal helst være < 53 mmol/mol. Dette har betydning for utviklingen av svangerskapet, og det vil være med på å forebygge komplikasjoner. Om du har diabetes og planlegger å bli gravid, bør du snakke med fastlegen din om dette.

Når du får bekreftet at du er gravid, er det også viktig at du tar kontakt med fastlegen for å lage en videre plan for oppfølging av svangerskapet.

Under

Ditt behov for insulin og mat vil endre seg i løpet av svangerskapet. Å ha en velregulert diabetes fra starten og gjennom svangerskapet er viktig for din og barnets helse. Dårlig regulert diabetes gir økt risiko for komplikasjoner, som for eksempel høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og stort foster.

Du skal gå jevnlig til kontroll gjennom hele svangerskapet både til diabeteslege og til gynekolog/fødselslege for å sjekke blodsukker, urin, blodtrykk og din allmenntilstand. Vekstvurderinger av fosteret blir gjort månedlig fra svangerskapsuke 24, og kanskje oftere på slutten.

Etter

Barn av mødre som har diabetes, har økt risiko for å få lavt blodsukker de første dagene etter fødselen. Det blir derfor matet med morsmelkerstatning til din melkeproduksjon har kommet i gang. Blodsukkeret til barnet blir kontrollert ofte det første døgnet, eller frem til blodsukkerverdiene er fine.

Dersom blodsukkeret til barnet blir for lavt, blir det overflyttet til nyfødtavdelingen.

I barseltiden vil blodsukkerverdiene og ditt behov for insulin som oftest gå tilbake til slik det var før graviditeten. Ammestart krever imidlertid ofte ekstra energi, noe som gjør at vi vil følge blodsukkerverdiene dine tett de første dagene etter at du har født.

Dette kan være komplisert å holde rede på, så indremedisiner skal ha laget en plan for insulinbehandlingen din etter fødselen som skal være tilgjengelig for deg og personalet på barsel.

Kontakt

Østbygget Gynekologisk poliklinikk

Kontakt Gynekologisk poliklinikk

Oppmøtested

Østbygget, 4.etasje. Bruk hovedinngangen.

Besøkstider

  • I dag STENGT
  • Mandag 08:00 - 15:00
  • Tirsdag 08:00 - 15:00
  • Onsdag 08:00 - 15:00
  • Torsdag 08:00 - 15:00
  • Fredag 08:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.