Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Endetarmsfremfall

Endetarmen, sammen med de andre bekkenorganene som livmor og urinblære, holdes oppe og på plass av bekkenbunnens muskler og bindevev. Når disse blir slappe kan for eksempel endetarmen falle ned og ut av analåpningen.

Vi skiller mellom indre og ytre endetarmsfremfall. Når større deler av endetarmen kommer ut av analåpningen snakker vi om ytre fremfall. Det er ingen vanlig tilstand og forekommer oftest hos kvinner.

De fleste med indre fremfall har ingen plager med det. De som plages, kan oppleve treg avføring og problemer med å tømme tarmen, iblant inkontinens, smerter og kløe. For pasienter med mye plager og som hemmes av dette, kan det være aktuelt med operasjon.

Henvisning og vurdering

Fastlegen din kan undersøke deg og henvise deg til oss for vurdering av planlagt operasjon. For at vi skal kunne gi den rette behandlingen, er det nødvendig med flere undersøkelser som utføres på sykehus.

Sjekkliste for utredning:  

  • God anamnese og gjennomgang av plager
  • Tidligere utredning, inkludert spesialistundersøkelser og bildediagnostikk
  • Medisinliste 
  • Tidligere sykdommer og funksjonsnivå

Før

Utredningen på sykehus innebærer vanligvis flere undersøkelser:

  • Ano-rektoskopi (undersøkelse av endetarmen med et lite skop)
  • Dostol-test
  • Røntgen Defekografi ( for å vurdere tarmtømming og utelukke andre typer av fremfall)
  • Røntgen Colon transittid (for å vurdere forstoppelsesplager)

Under

Du må møte fastende om morgenen og kan reise hjem etter et kort opphold på sykehuset. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.

Ulike operasjonsalternativer

Det finnes ulike operasjoner som egner seg for ulike pasientgrupper. Alder og den generelle helsen er viktige momenter når man vurderer metode. For pasienter i høy alder eller med generelt dårlig helse, kan det være aktuelt med et lokalt inngrep som gjøres gjennom analåpningen. For de fleste vil operasjonen bli gjort med kikkhullskirurgi og robotkirurgi.

Fremre rectopexi

Denne operasjonen blir rutinemessig utført med kikkhullsmetode / robotkirurgi i narkose. I praksis vil man sy et nett foran endetarmen, heise den opp, og slik forebygge nye fremfall.

Lokal fjerning av slimhinne (eksisjon) for endetarmsfremfall (endetarmsprolaps)

Dette inngrepet gjøres gjennom analåpningen og er en mindre, lokal operasjon.

Faste

Det er viktig at du følger instruksjonene for hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

Smykker

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

Medisiner

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Etter

Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg etter operasjon, men du får individuell oppfølging tilpasset dine behov. Før du reiser hjem får du informasjon om hvordan inngrepet gikk, og du får med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding.

Vær oppmerksom

Oppsøk sykehuset dersom du opplever sterke magesmerter og feber de første dagene etter operasjon.

Kontakt

Department of Gastrointestinal Surgery

Kontakt Department of Gastrointestinal Surgery

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.