Familiegruppe med undervisnings- og samtaletilbud
Familiegruppe er et behandlingstilbud til personer med psykisk lidelse og deres nærmeste familie. Tilbudet innebærer at du, familien din og en eller to gruppeledere møtes regelmessig i 6-12 måneder. Gjennom samtaler, undervisning og problemløsning er målet å gi deg best mulig støtte og hjelp i hverdagen.
Skulle du ønske at dere som familie fikk hjelp til å opprettholde kontakten i en vanskelig tid? Lurer familien din på hvordan de best kan bidra med å hjelpe deg?
Når du har psykiske utfordringer kan det være vanskelig å uttrykke hvordan du har det overfor de som står deg nærmest. Kanskje du også er usikker på hvor mye og hva slags kontakt du ønsker å ha med familien.
Familien din er bekymret, og vil prøve å hjelpe deg på ulike måter. I møte med krise og sykdom hos et familiemedlem, er det vanlig å reagere både med redsel, sinne og uro. Det gjør at de ikke alltid klarer å møte deg på den måten du trenger. Mange familiemedlemmer opplever dessuten at de ikke vet nok om hva din psykiske lidelse innebærer.
Henvisning og vurdering
Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på om familiegruppe er noe for deg og din familie. Vi inviterer dere også gjerne til en uforpliktende samtale for å gi dere nærmere informasjon om hva dette tilbudet innebærer. Fastlegen eller behandleren din sender oss henvisning når det er avklart at dere ønsker å delta.
Før
Du får det dere trenger av praktisk informasjon før familiegruppen starter. Hvis dere har spørsmål underveis kan dere kontakte gruppelederne.
Under
I familiegruppe deltar du, din nærmeste familie og en gruppeleder. Dere treffes regelmessig over en periode på ca. 6–12 måneder. Varigheten blir tilpasset behovet til deg og familien din. Vi bruker de første møtene til å bli kjent og etablere et samarbeid. Deretter benytter vi møtene til samtaler, undervisning og problemløsning. Dere lærer om stressfaktorer, mestringsstrategier og god kommunikasjon. Vi finner løsninger på utfordringer i hverdagen, som du og din familie kan prøve ut før neste møte.
Familien trenger kunnskap for å kunne være til hjelp og støtte for deg. Vi jobber med ulike problemstillinger og temaer:
- Lære om symptomer
- Stress-sårbarhetsmodellen
- Identifisere og evaluere stress
- Lære nye mestringsferdigheter
- Hvordan familien kan gi best mulig støtte
- Planlegge forebygging
- Kommunikasjonsferdigheter
- Problemløsningsmodellen
Etter
Når familiegruppen er ferdig, fortsetter du eventuelt annen behandling og oppfølging i samråd med din behandler eller fastlege.
Familiegruppe kan hjelpe deg
Visste du at å involvere familien din når du strever psykisk øker sjansene for å få det bedre og bli helt frisk? Familiegruppe kan hjelpe deg som har fått en psykose- eller bipolar lidelse og deg som mistenker at du kan ha det. Det gir deg og familien din kunnskap om psykiske lidelser, stress, god kommunikasjon og hvordan du kan løse hverdagsutfordringer. Hør hvordan disse to ungdommene har opplevd å være i flerfamiliegruppe og ikke lenger stå alene:
Kontakt
Jan Johnsens gate 12
TIPS og Familiepoliklinikken
Oppmøtested
Inngang D.
Jan Johnsens gate 12
Jan Johnsens gate 12
4011 Stavanger