Etter at anbefalt behandling er gjennomført, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging du skal ha, og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Etter operasjon
Etter operasjon blir du normalt sykemeldt i seks uker. Utnytt denne tiden til å bygge opp kondisjonen ved å gå turer, for deretter å øke graden av fysisk aktivitet. Det er også viktig å øve på den nye spiseatferden før du går tilbake til jobb/skole/studier, så du er godt forberedt på å håndtere og klare ditt nye liv.
Vekten vil reduseres i gjennomsnitt ett til to kilo per uke det første halvåret, for deretter å stabiliseres cirka ett år etter operasjonen. Det er helt normalt at vekttapet kan stoppe opp i et par uker, før du går ytterligere ned, spesielt de første ukene etter operasjonen.
Kontroller etter operasjon
Kontrollene etter operasjon foregår på overvektpoliklinikken:
- 1-ukeskontroll (gruppesamtale)
- 6-ukerskontroll (individuell kontroll hos sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog)
- 3-månederskontroll (individuell kontroll hos sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog)
- 6-månederskontroll (gruppesamtale med sykepleier og klinisk ernæringsfysiolog)
- 12-månederskontroll (individuell kontroll hos sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog)
- 2-årskontroll (individuell og gruppekontroll)
- 5-årskontroll (individuell kontroll)
Mat, kosttilskudd og medisiner etter operasjon
Mat etter operasjonen
Etter operasjonen vil magesekken være så liten at du kjenner deg mett etter svært små porsjoner med mat. Den første tiden etter operasjonen er magesekken meget følsom og må ikke utsettes for belastninger.
Dagen etter operasjonen, mens du fortsatt er på sykehuset, skal du kun drikke vann og klare drikker som buljong, saft og juice. Resten av væskebehovet ditt dekkes via intravenøs væske.
De første 3 månedene etter operasjonen anbefales det at du spiser etter følgende hovedprinsipper:
- Første uke etter operasjonen: Flytende kost
- De neste tre ukene: Moset kost
- Etter 5 uker: Lettfordøyelig kost
- Etter 2-3 måneder: Normal kost
Den første måneden etter operasjonen skal du drikke en flaske proteinrik næringsdrikk daglig.
Kosttilskudd
Alle som er operert med gastrisk bypass og gastrisk sleeve skal ta:
• multivitamin- og mineraltilskudd x 1 daglig
• vitamin B12 sprøyte hver 3. måned
• Calcigran Forte (kalsium 1000 mg / vitamin D 800 IE) tyggetablett x 1 daglig
• jerntilskudd
Kosttilskudd tilpasses individuelt. I tillegg anbefales tran / omega 3 (flytende eller kapsler) daglig. Ved hårtap / svake negler anbefales B-kompleks x 1 daglig.
Medisiner
Det er økt risiko for å få magesår de første ukene etter operasjonen. Dette kan du forebygge ved å ta syredempende medisin (Somac 40 mg) daglig i 4 uker.
Pasienter med høy risiko for å få blodpropp vil også få opplæring i bruk av blodfortynnende sprøyter, som tas i 10 dager etter hjemreise.
De fleste som behandles med tabletter for diabetes type 2, kan slutte med disse dagen etter operasjonen. De pasientene som må bruke insulin for diabetes type 2, vil få hjelp av diabetessykepleier til hvordan medisinene skal endres etter operasjonen. Endring av andre medisiner, som for eksempel blodtrykks- og kolesterolsenkende medisiner, må eventuelt gjøres etter undersøkelse hos fastlegen.
Etter operasjonen skal alle ta blodprøve hos fastlegen hver 3. måned det første året, deretter hver 6. måned de første fem årene. Etter det anbefales årlig kontroll. Alle som er operert er utsatt for mangeltilstander, og det er derfor veldig viktig at kosttilskuddene tas regelmessig. Etter at kontrollene ved SUS opphører, er det viktig med jevnlige kontroller hos fastlegen. Alle pasienter som opereres for overvekt må være innstilt på livslang oppfølgning av ernæringstilstanden hos fastlegen, og på å ta kosttilskudd livet ut. Mange mangeltilstander utvikler seg først mange måneder til år etter overvektsoperasjonen.
Andre aktuelle instanser for oppfølging etter operasjon
Kommunale tilbud:
- Fastlegen
- Frisklivssentralen i kommunen
- Psykisk helsehjelp i kommunen, psykisk helsearbeider / psykiatrisk sykepleier
- ROS (Råd om spiseforstyrrelser/nettros.no) – Stavanger
Spesialisthelsetjenesten:
- DPS behandling i gruppe eller individualterapi
- Privatpraktiserende psykolog
- Nærland Rehabilitering
Graviditet etter fedme operasjon
Det frarådes å bli gravid de første 2 årene etter operasjonen. Matinntaket er sterkt redusert de første 6 månedene, og inntaket av protein er marginalt for mange. Vekttapet er størst de første 6 månedene etter operasjonen, men kan fortsette opp til 2 år. Studier har vist økt risiko for fosterskader når kvinner blir gravide i perioden med størst vekttap, og høyt antall fortidligfødte og spontanaborter hos kvinner som ble gravid mindre enn 2 år etter operasjonen. Derfor frarådes kvinner å bli gravide til de har vært vektstabile i minst 6 måneder, det vil si tidligst 18 måneder etter utført operasjon. Tidlig graviditet vil også kunne resultere i et lavere totalt vekttap, og at kvinnen dermed ikke oppnår optimal helseeffekt av operasjonen.
Det anbefales at man sammen med fastlegen vurderer prevensjon, for eksempel hormonspiral eller p-stav.
Når det har gått 2 år kan man bli gravid og gjennomgå graviditet på vanlig måte. Disse pasientene må ha tett oppfølging i hele graviditeten, uansett hvor lenge det er siden de er operert.