Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Fjerning av halscyste

Halscyster og halsfistler er medfødte forandringer forårsaket av en utviklingsforstyrrelse i fosterlivet. Likevel kan av og til halscyster og halsfistler oppdages først i voksen alder. Slike forandringer kan enten være lokalisert midt framme i midtlinjen på halsen (median halscyste) eller foran den skrå halsmuskelen (lateral halscyste). Plasseringen av halscysten er avgjørende for hvordan man planlegger operasjonen.

Før

Før operasjonen må vi vite om du har sykdommer eller allergier og om du bruker medisiner. Dette kan ha relevans for operasjonen eller narkosen og det kan være aktuelt å bli vurdert av anestesilege før operasjonsdagen.

Alle må på forhånd fylle ut "egenmeldingsskjema om helsetilstand" . Dette er for at sykehuset skal vite om sykdommer eller symptomer som må vurderes før operasjonen og for å vurdere om du skal legges inn før eller etter operasjonen.

Har du tidligere hatt spesielle erfaringer fra bedøvelse eller narkose, vil vi gjerne at du forteller oss om det. Har det vært problem med anestesi ved andre sykehus, bør du om muglig skaffe kopi av anestesijournal og ta den med til oss.

Ta med medisinlisten din til sykehuset dersom du har det. Gi også beskjed om du bruker naturmedisin eller kosttilskudd. Det er anestesilegen som avgjør hvilke for medisiner du kan ta før operasjonen.

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Hygiene

Det er viktig at du dusjer og vasker håret hjemme på operasjonsdagen eller kvelden før. Du kan ikke ha på deg ringer, klokker, piercinger, kontaktlinser, sminke eller neglelakk før operasjonen. Briller og høreapparat kan du ha på. 

Sykehuset må vite om du har tannproteser, bro, krone, stift eller løse tenner. Proteser kan du beholde til du er inne på operasjonsstua. De må tas ut før du sovner.

Under

Operasjonen blir utført i narkose. Anestesisykepleier og anestesilege passer på at du sover godt og får rett mengde bedøvelse. Blodtrykk, puls og mengde surstoff i blodet blir målt kontinuerlig.   

Under operasjon av en halscyste fremme i halsen tar vi bort midtre del av tungebeinet. Når halscyste på siden i halsen blir operert bort hender det at halsmandelen (tonsillen) på den samme side også blir fjernet. 

Operasjonen tar mellom 1,5-3 timer.

Etter

Etter operasjonen må du være på oppvaåningsrommet i minst 2 timer. Du vil få medisiner for smerte og eventuelt for kvalme dersom du trenger det. 

Hjemreise

De fleste som får utført denne operasjonen ligger en natt på sykehuset. Av og til legger vi en plastslange i såret (dren), for å fjerne blod og sårvæske. Dette fjernes vanligvis dagen etter operasjonen.

Du skal ikke forlate sykehuset alene, du må avtale at noen kan komme og hente deg. Du skal heller ikke være alene første kveld og natt etter operasjonen. 

Smertelindring

Før hjemreise vil lege som opererte deg og sykepleier på oppvåkningen snakke med deg om hva du må passe på etter operasjonen og du vil få informasjon om bruk av smertestillende medisin. Legen sender elektronisk resept til apoteket på medisin som du kan hente ut fra apoteket her før hjemreise.

De fleste har lite smerter etter operasjonen. Ta smertestillende medisin etter legens anbefaling.

Mat og drikke

Du kan spise og drikke som normalt. 

Dusj/bad

Du kan dusje, men må ikke bli våt i bandasjen. Bytt bandasje dersom den er våt eller det er synlig blod på den.

Sjukmelding

Det er vanlig med sykemelding i 1 - 2 uker. Be om sykemelding eller fraværserklæring dersom du trenger det.

Aktivitet og trening

Etter operasjonen skal du ta det med ro. Unngå fysisk aktivitet (sport/gym) og tunge løft de første 14 dagene.

Kontroll / oppfølging

Sting i såret skal fjernes etter ca 10 dager hos fastlege dersom ikke noe annet er bestemt. 

Vær oppmerksom

Om du skulle få infeksjon i såret må du ta kontakt med oss. Forbigående lammelse i ansiktet skjer i noen tilfelle, vedvarande lammelse er svært sjelden.

Kontakt avdelingen om du opplever: ​

  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.


Kontakt

Østbygget Department of ear, nose, throat

Kontakt Department of ear, nose, throat

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.