HELSENORGE
Øre-nese-hals-avdelingen

Fjerning av mandler hos voksne - tonsillektomi

Mandlene er lymfatiske organer, som befinner seg på hver side bak i halsen. I tidlig barndom bidrar mandlene til å danne immunstoffer og utvikle immunforsvaret i kroppen. Disse immunstoffene varer hele livet. Lignende vev finnes også andre steder i svelget og i øvre luftveier. Fjerning av mandlene har derfor ingen innvirkning på immunforsvaret i kroppen.



Ventetider

Innledning

Du kan få fjernet mandlene dersom du har

  • gjentatte akutte betennelser i mandlene
  • kronisk betennelse i mandlene 
  • forstørrede mandler som gir svelge- og pustevansker
  • abscess/byll i mandlene
  • mistanke om ikke-godartet forandring i mandlene

Fjerning av mandlene utføres i narkose. Dette er ikke et komplisert inngrep, men det finnes en risiko for etterblødning. Slike blødninger kan være alvorlige. Du bør derfor ha god indikasjon og en grundig utredning før operasjonen.

Delvis fjerning av mandler (tonsillotomi) kan være et alternativ. 

Delvis fjerning av mandlene (Tonsillotomi) kan være et alternativ.


Henvisning og vurdering

I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer, eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen.

Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, må du avklare med fastlegen din om du kan slutte med disse før operasjonen.



Før

Du blir innkalt til en forundersøkelse 1-2 uker før operasjonen. Her møter du en lege som undersøker deg i øre-nese-halsområdet og du vil få informasjon om operasjonen og om forholdsregler før og etter operasjonen. 

Blodprøver tas innen 14 dager før operasjonen. Bruk eventuelt Emla bedøvelseskrem i begge albuebøyninger en time før blodprøven skal tas. Emla kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

På operasjonsdagen må du dusje med hårvask hjemme, eventuelt kvelden før. Bruk eventuelt Emla-bedøvelseskrem på begge håndryggene ca. 1 time før oppmøte. Kremen bedøver området hvor narkosemiddelet settes.

Les om fasting og andre forberedelser før operasjonen.

Du møter fastende på Dagkirurgi Øst til avtalt tid (dette gjelder også pasienter som skal til hotellet eller legges inn på sengepost 2AB etter operasjonen). Her møter du personell som tar imot deg og du får utdelt sykehusklær og seng. Vi har låsbare skap til dine personlige eiendeler. Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.

For å redusere smerter etter operasjonen vil eldre barn, ungdom og voksne få smertestillende medisiner før operasjonen. 

Under

Varighet: 15-45 minutter

En munnsperre eller gag (et instrument som trykker ned tungen) brukes for å holde munnen åpen. Mandlene fjernes («skrelles ut») fra tonsillesengene.

Vi bruker en såkalt kald teknikk, uten laser eller andre termiske prosedyrer. Alle studier har vist at det er minst risiko for etterblødning ved bruk av «kald teknikk».




Etter

Til deg som skal reise hjem samme dag

Etter operasjonen må du observeres i minimum 3 timer før du kan reise hjem. En lege undersøker deg før hjemreise. Du må ha følge hjem, ikke kjøre bil selv og ikke være alene den første kvelden og natten etter operasjonen.

Til deg som skal være inneliggende

Du overnatter på pasienthotellet eller på sengepost 2AB.
 
Etter operasjonen må du observeres i minimum 3 timer før du kan sjekke inn på pasienthotellet. Du kan ikke være alene den første kvelden og natten etter operasjonen, og må derfor ha en voksen pårørende (over 18 år) med deg på hotellrommet. Hotelloppholdet for pasient og en pårørende blir dekket av SUS. Neste dag møter du på sengepost 2AB ca. kl. 09.00 til en utskrivingssamtale med lege.

Sykemelding 

Sykemelding blir utlevert på forundersøkelsen. Fraværserklæring til skolen blir utlevert før hjemreise.

Resepter

Resepter på smertestillende medisiner blir registrert (eResept) på forundersøkelsen. Det anbefales at disse medisinene kjøpes før operasjonen.

Ved blødning etter operasjonen

Ved tegn til blødning etter operasjonen, ring 113. Dette gjelder både når du er hjemme og dersom du bor på pasienthotellet.

Blødning etter fjerning av mandler kan være alvorlig. Ta derfor kontakt ved den minste tvil og har lav terskel for å ringe 113.

De første 24 timene etter operasjonen bør du ikke kjøre bil, drikke alkohol eller røyke/snuse. En mulig blødning etter operasjonen vil ses ved blod fra nese eller munn, blodig hoste eller mørk avføring. 

Forholdsregler for å redusere risiko for blødning etter operasjonen:

Trening/aktivitet

Unngå fysisk anstrengelse (sport/gym) og tunge løft. Når blodtrykket stiger utvider blodkarene seg og dermed øker blødningsfaren. Etter 14 dager kan du starte forsiktig og øke treningen gradvis. Det beste er å begynne med utholdenhetstrening og deretter forsiktig med styrketrening.

Dusj/bad

Unngå varmt vann i dusj/bad den første uken.

Mat og drikke

Unngå varm mat/drikke og mat med skarpe kanter (knekkebrød, brødskorper, nøtter etc.) den første uken.

Generell risiko/komplikasjoner

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Ta smertestillende medisin etter legens anbefaling. Det er ikke uvanlig at øresmerter oppstår ca. 2 dager etter operasjonen. Øresmertene skyldes hevelse rundt nervene som går fra halsen opp til øret. Dersom du ligger med hode/overkropp hevet, kan det redusere ubehag.
Det er viktig at du drikker rikelig/ofte for å hindre dannelse av harde skorper på sårflatene da dette kan gi økte smerter.

Andre følger etter operasjonen kan være endret smaksans, hevelse i drøvelen som kan medføre brekningsrefleks og svelgvansker, lett dårlig ånde (dersom du blir plaget med sterk dårlig ånde, kan dette være tegn på infeksjon), tannskader, hud- og bløtvevsskader.

Ved nedsatt allmenntilstand, feber, økt smerte eller problemer med væskeinntak, ta kontakt med:

ØNH poliklinikk tlf. 51 51 83 70 (dagtid) 

ØNH sengepost 2AB tlf. 51 51 87 71 / 904 18 877 (kveld/natt/helg) 

Vær oppmerksom

Det er ikke uvanlig med noe blodtilblandet slim, men dersom du blør må du ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på telefon 113. Blødning etter fjerning av mandler kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil og ha lav terskel for å ringe 113. 


Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Lærings- og mestringssenteret arrangerer i samarbeid med aktuelle seksjoner på sykehuset, opplæringskurs for pasienter og pårørende innen ulike diagnoser. 

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis

Hvordan ta kontakt for å avtale tid for samtale:

- send epost til: lms@sus.no  Husk å ikke skrive sensitiv informasjon i eposten.
- eller ring Lærings og mestringssenteret: tlf 51 51 30 82

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?