Tvillinger/flerlinger
Er du gravid med tvillinger/flerlinger bør du føde barna dine på en fødeavdeling som har fødselslege, anestesilege og barnelege tilgjengelig hele døgnet.
Hvordan svangerskapet ditt har gått, hvor langt du har kommet i svangerskapet når fødselen starter, og hvordan du og barna har det ved fødselens start, avgjør hvilken fødselsmetode, fødselsovervåking og fødselshjelp du trenger. En tvilling-/flerlingfødsel krever mer overvåking enn dersom ett barn skal fødes.
Henvisning og vurdering
Legen og jordmoren som følger deg opp i svangerskapet lager en plan for fødselen sammen med deg.
Før
Tvilling-/flerlingsvangerskap og fødsel medfører en økt risiko for komplikasjoner, derfor vil du bli fulgt tett opp i svangerskapet med flere ultralydundersøkelser.
Når du er gravid med flere barn, er det også økt risiko for at fødselen starter før termin. Dersom du får rier eller har mistanke om at fostervannet har begynt å renne, ta kontakt med lege eller fødeavdelingen umiddelbart.
Under
Når det er planlagt at du skal føde barna dine er det et team av jordmødre, barnepleiere, gynekologer og barnelege rundt deg. Om barna fødes i hodeleie er det som oftest jordmor som tar imot dem. Fødselslege er også til stede, og klar til å hjelpe om det blir nødvendig. Barnelege står vanligvis klar på barnestuen.
Under fødselen vil barna bli nøye overvåket av hjertelydene igjennom hele fødselen med CTG eller STAN. Barnet som blir født først kaller vi tvilling 1, og barnet som ser ut til å komme sist kaller vi tvilling 2 (eventuelt trilling 1-3, eller firling 1-4). Når tvilling 1 er født, rettes fokus mot tvilling 2. Etter at tvilling 1 er født, vil legen undersøke magen din med ultralyd for å se hvordan tvilling 2 kommer ned i fødselskanalen.
Tvilling 2 har nå fått god plass i livmoren. For å unngå at barnet snur seg til en ugunstig stilling, kan jordmor eller lege ta et grep rundt tvilling 2 eller rundt magen din for å hindre at barnet snur seg. Dette grepet holdes til hodet eller setet til barnet har begynt å trenge ned i fødselskanalen, og det ikke er mulig for barnet å snu seg.
Tvilling 2 fødes som oftest ganske raskt etter tvilling 1. Det kan imidlertid hende at riene avtar eller stopper opp etter at tvilling 1 er født. Fødselen vil da kunne stoppe litt opp, og vi har da mulighet til å gi et riestimulerende drypp.
Instrumentell forløsning/keisersnitt
Det er økt risiko for at en tvillingfødsel blir avsluttet med vakuum, tang eller keisersnitt enn om du føder ett barn, derfor anbefales epiduralbedøvelse når fødselen er i gang.
Trillinger og firlinger anbefales å forløses med keisesnitt.
Etter
Tiden etter fødselen er en viktig tid for deg, barna og familien. Denne tiden skal brukes til å bli kjent med de nye familiemedlemmene og lære å stelle og mate barna. De fleste tvillingmødre blir på barselavdeling noen dager- til mor kjenner seg trygg på stell og mating, og barna viser tegn på trivsel og vekst.
Er alt vel med mor og tvillingene (de er 36+0 < uker og over 2,5 kg) kan dere få være på barselhotellet. Trenger dere mer oppfølging vil dere bli flyttet til barsel i 7.etg etter fødselen. Tvillinger blir ofte født før termin, og trenger derfor ekstra oppfølging i tiden etter fødselen. Dersom fødselen starter tidlig i svangerskapet (prematur fødsel), barna trenger ekstra oppfølging eller overvåking, fødselsvekten er lav eller om barna ikke tar til seg nok mat, flyttes de til en nyfødtavdeling.
Amming
Amming av tvillinger krever ofte litt ekstra innsats, særlig i starten. Noen tvillingmødre opplever at det kan ta litt tid å få i gang melkeproduksjonen og ammingen.
Fordi tvillinger ofte blir født før termin og er mindre enn barn i svangerskap med ett barn, kan det være ekstra viktig at barna får morsmelk. Bruk derfor tiden og kreftene den første tiden etter fødselen på å få i gang melkeproduksjonen og amming.
Om barna er friske og har krefter til å amme, blir de lagt til brystet til hvert måltid - og får tillegg av morsmelkerstatning etter amming om og så lenge de trenger det. Ikke alle greier å fullamme begge barna, men all morsmelk som barna kan få er viktig.
Omvisning på fødeloftet og barselpostene 7G og 7I (barselhotellet)
Kontakt
Sydbygget
Føde- og barselseksjonen
Oppmøtested
Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.
Sydbygget
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger