Kalkgips
Kalkgips er en god gammeldags gips som legges på ferske brudd på den ene siden av armen eller foten. Den festes med elastisk bind som surres rundt gipsen og armen eller foten. Under gipsen legges strømpe og vatt for å beskytte huden. Slik gips legges på de fleste nye brudd.
Noen ganger legges gipsen sirkulært, slik at den omslutter hele den skadede kroppsdelen, men dette gjøres ikke så ofte ved akutt skade/akutt behandling pga. fare for trang gips. Noen ganger kan dette likevel være nødvendig for å få god nok støtte rundt bruddet. I disse tilfellene er det viktig med nok vatt under gipsen. I tillegg er det viktig at den skadede armen eller foten holdes høyt.
Rundt ferske brudd oppstår ofte hevelse de første dagene. Det elastiske bindet som fester gipsen, har mulighet til å strekke seg slik at gipsen ikke blir for trang. Når det gjelder sirkulær gips, kan denne sages opp på langs for å kunne være noe ettergivende for hevelsen i akuttfasen uten at det går vesentlig utover stabiliteten til gipsen. Dette gjelder for eksempel ankelbrudd hos voksne og brudd i arm eller albue hos barn. Kalkgipsen er tung, og knekker eller smuldrer gjerne etter en tid. Dersom dette skjer, må den byttes for å opprettholde stabiliteten av bruddet.
Kunstgips
Kunstgips er uelastisk, lett og sterk gips som legges på de fleste brudd når faren for økende hevelse ikke lenger er til stede, oftest ved første kontroll ca. 10 dager etter bruddet. Kunstgips består av to typer gips som kombineres. Schotchcast er en helt hard gips som avstiver bruddområdet slik som kalkgipsen. Softcast er en myk gips som legges sirkulært både under og over den harde gipsen, som vatt og elastisk bind under og over kalkgipsen. Innerst legges en strømpe for å beskytte huden.