Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Gynekologiske lidelser (godartede) - åpen bukhuleoperasjon

Fjerning av hele eller deler av livmoren og/eller cyster og svulster på eggstokkene er de vanligste gynekologiske operasjoner som utføres ved åpning av bukveggen. Hvis forandringene er store, gjøres det gjennom et åpent snitt i bukveggen. Ved mindre forandringer gjøres operasjonen med kikkehullsteknikk (laparoskopi).

Noen ganger er det behov for å planlegge operasjon med åpen bukhule. Årsakene til dette er som regel store muskelknuter eller store cyster på eggstokkene.

Andre ganger må vi bytte fra kikkhull til åpen kirurgi under operasjonen. Dette kan skje hvis det er mye sammenvoksninger i magen, som for eksempel ved endometriose, eller hvis vi oppdager at operasjonen er mer omfattende enn vi trodde.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

  • Tarmtømming kan være aktuelt hos noen få, og du vil da få spesiell beskjed om dette.  
  • For å forebygge infeksjon skal du være nydusjet operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med navle, underliv, hender og føtter.
  • Du skal ikke ha neglelakk, sminke, piercing, kunstige negler eller hudkrem på deg.
  • Ta med deg faste medisiner, toalettsaker og tøfler/innesko. 
  • Verdisaker og smykker legges igjen hjemme.
  • Vent med å ta egne, faste medisiner på operasjonsdagen til du har snakket med sykepleier. 
  • Ved bruk av blodfortynnende medisiner skal du konferere med lege på forhånd.

Før operasjonen vil du få snakke med legen som skal operere deg. Du kan da få utfyllende informasjon, og ved behov, diskutere hva som er best å gjøre i ditt tilfelle.

Under

Operasjonen foregår i narkose. Snittet i bukveggen legges ofte nederst på magen ("bikinisnitt") eller i midtlinjen, vanligvis fra navlen og nedover.

Ved godartede svulster i livmoren kan enten hele livmoren fjernes, eller livmorhalsen kan stå igjen. Egglederene (tubene) fjernes sammen med livmoren. Normale eggstokker fjernes vanligvis ikke hos premenopausale kvinner, men de kan fjernes hos kvinner som har passert overgangsalder eller har spesielle grunner til å fjerne eggstokkene. Hensikten er å forebygge utvikling av kreft i eggstokkene. Dette bestemmer du i samråd med legen din.

Ved godartede cyster og svulster i eggstokkene kan ofte bare en del av eggstokken fjernes. Hvis en hel eggstokk må fjernes, overtar den andre eggstokken hormonproduksjonen.

Gjør det vondt?

Selve operasjonen gjøres i narkose og er derfor ikke smertefull. Noen får også ryggbedøvelse (epidural), og i mange tilfeller legger vi inn epidural-bedøvelse før operasjonen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Operasjonstiden avhenger av type inngrep du skal til. Oppholdet på sykehus varer vanligvis i 2-4 dager før du kan reise hjem.

Etter

Etter operasjonen våkner du med et blærekateter. Dette blir som regel fjernet samme dag eller dagen etter. Du kan starte å spise og drikke etter operasjonen så snart du har lyst til det. Det er viktig at du så fort som mulig kommer opp av sengen og beveger deg. Vi anbefaler at du er i noe aktivitet allerede samme dag som du er operert. Dette er viktig for å redusere risikoen for blodpropp og for å bedre tarmfunksjonen. Første gangen du skal opp av sengen får du hjelp til dette.

Sårstell

Ved "bikinisnitt" brukes som regel en tråd under huden som forsvinner av seg selv. I noen tilfeller benytter vi metall-clips som skal fjernes, vanligvis etter 7-9 dager. Ved midtlinjesnitt/lengdesnitt benytter vi metall-clips (agraffer) og disse fjernes vanligvis etter 7-10 dager hos egen lege. Dette får du informasjon om før du reiser hjem. Såret dekkes av en bandasje til eventuelle sting er fjernet, og kan senere dekkes med en sykehustape/kirurgisk tape som skiftes etter dusjing. Det er oftest greit å dusje etter 24 timer. Du kan dusje med bandasjen på og skifte til tørr bandasje når huden er tørr. Etter 1-2 uker er det sjeldent behov for å dekke til såret, men det kan redusere risikoen for store arr. Vi anbefaler å unngå soleksponering av arret i minst 1/2 år etterpå.  

Det er viktig å unngå tunge løft, tungt arbeid og hard trening de første 6 ukene ved åpen bukoperasjon. Du kan gjenoppta lettere mosjon som sykling og spaserturer når du kjenner at du er klar for det. Karbad og svømming bør utsettes til såret er grodd og du ikke lenger har blødninger fra skjeden. Hvis du har fjernet hele livmoren (inkludert livmorhalsen) skal du vente 12 uker før du har samleie. Grunnen til dette er at toppen av skjeden (vagina) skal få tid til å gro. Annen seksuell aktivitet er ikke farlig. Ved andre inngrep kan du ha samleie/sex det når du føler at du er klar for det.

Må jeg ta medisiner?

Du får smertestillende og kvalmestillende medikamenter etter ditt behov på sykehuset, og du får også et medikament som forebygger blodpropp. Du bør fortsette med smertestillende tabletter regelmessig de første dagene etter hjemreise selv om du ikke har mye smerter. Etter noen dager når smertene avtar, kan du redusere dosen og ta etter behov.

Du skal ikke kjøre bil hjem etter operasjonen (på grunn av medikamenter). Avtal gjerne med noen som kan hente deg når du er hjemreiseklar.

Bivirkninger og komplikasjoner

De vanligste komplikasjonene er blødninger og infeksjoner. Blødningene kan komme under og etter operasjonen, infeksjon kommer gjerne noen dager senere. Det kan også forekomme skade på andre organer som urinleder, urinblære og tarm under operasjonen, men dette er sjelden. Dette skjer spesielt hvis du har sammenvoksninger fra før. Alle disse komplikasjonene kan medføre behov for ny operasjon. Av og til oppstår det nerveskader (spesielt i hudnerver), men disse vil oftest tilheles over tid. Blodpropp kan oppstå selv om det er gitt forebyggende medisin. Enhver narkose medfører også en viss risiko, men alvorlige komplikasjoner med varige skader er meget sjelden hos ellers friske mennesker.

Hvis livmoren er fjernet får du ikke menstruasjon, og svangerskap er ikke mulig. Hvis livmorhalsen er beholdt, vil enkelte fortsatt ha en liten regelmessig blødning. Hvis eggstokkene er fjernet hos en kvinne som ikke har kommet i overgangsalderen, anbefaler vi vanligvis hormonbehandling frem til normal overgangsalder (ca 52 år). Denne behandlingen får du på blå-resept og du kan diskutere dette med legen før hjemreise.

Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?

Du trenger normalt sykemelding i 2-4 uker etter operasjonen, avhengig av type arbeid. Hvis du etter dette føler at du har behov for lengre sykefravær skal du ta kontakt med egen lege.

Alt som fjernes under operasjonen vil bli mikroskopisk undersøkt. Du vil vanligvis få informasjon om prøvesvar i posten. Vi kontakter deg hvis ytterligere behandling er nødvendig. Henvisende lege og fastlegen din får alltid brev om hva som er gjort, og du kan finne den samme informasjonen på helsenorge.no. Hvis det er noe du ikke forstår, kan du ta dette opp med fastlegen.

De aller fleste har ikke behov for avtalt kontroll hos oss.

Kvinner som har bevart sin livmorhals må fortsatt ta regelmessig celleprøver i livmorhalsprogrammet. Dersom hele livmoren er fjernet behøver du ikke ta celleprøver, forutsatt at ikke årsaken til operasjonen var kreft i livmoren eller livmorhalsen.

Vær oppmerksom

Faresignaler

Ved kraftig blødning, feber eller økende smerter skal du kontakte avdelingen eller legevakt. Ved tegn til blærekatarr kontakter du egen fastlege og tar med en urinprøve.

Vær oppmerksom på rødhet, hevelse eller smerter i, og omkring såret etter hjemreise, og kontakt avdelingen ved behov.

Kontakt

Østbygget Gynekologisk sengepost 4AC

Kontakt Gynekologisk sengepost 4AC

Oppmøtested

Østbygget, 4. etasje. Benytt hovedinngang og videre heisene ved kantinen.
Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Alle pasienter som kommer til poliklinikken er henvist av primærlege/spesialist eller fra annet sykehus. Poliklinikken sender brev direkte hjem til pasienten om tid, sted, type undersøkelser og behandling.

Planlagt innleggelse på sengepost 4AC skjer etter henvisning fra fastlege eller privatpraktiserende gynekolog. 4AC har i tillegg akutte innleggelser etter henvisning fra fastlege, privatpraktiserende gynekolog eller legevakt.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Ved SUS tilbyr vi sexologisk rådgivning ved seksuelle problemer.  Tilbudet er åpent for alle, alene eller sammen med partner.  Eksempler på problemer kan være smerter ved samleie, vaginisme, lystproblemer, ereksjonsproblemer, ejakulasjonsproblemer og orgasmeproblemer.  Poliklinikken er også åpen for mennesker med kjønnsidentitetsproblematikk.

For timebestilling ring 41487158 eller send e-post til spesialist i sexologisk rådgivning Trude Hammer Langhelle: trude.hammer.langhelle@sus.no