Beskyttelse ved bruk av tvang og makt (utenfor nødsituasjoner og nødvendig helsehjelp) kan bare skje overfor personer med psykisk utviklingshemming. Det krever at det er gjort en vurdering og at det er fastsatt en diagnose av spesialisthelsetjenesten. Videre skal du ha oppnevnt en verge som personlig rådgiver som skal ivareta dine interesser knyttet til din utfordrende atferd og behovet kommunen vurderer for bruk av tvang.
Før vedtak om bruk av tvang og makt skal andre løsninger som ikke innebærer tvang og makt være prøvd og vurdert.
Habiliteringstjenesten sitt ansvar
Habiliteringstjenesten vil som regel ha behov for å observere deg sammen med tjenesteyterne i kommunen for å finne grunner til den utfordrende atferden. Det kalles funksjonelle analyser og blir gjort av en eller flere av våre fagkonsulenter. Du vil også alltid bli innkalt til lege, som vil forsikre seg om at du ikke har somatisk sykdom eller psykiske lidelser. Noen ganger kan det også være aktuelt å forsøke å finne ut om du kan ha et spesielt syndrom. Da vil legen hos oss be om blodprøver av deg. Noen syndrom er forbundet med bestemte former for utfordrende atferd. Det er viktig at du, nærpersoner og tjenesteyterne vet om dette.
Dersom det er tvil om graden av utviklingshemning, vil psykologen hos oss ønske å foreta en evneutredning. Dette er viktig for at du skal få mest mulig tilpasset hjelp.
Beslutningskompetanse
Det kan også bli aktuelt at psykolog foretar en vurdering av om du har «beslutningskompetanse». Da kan du selv samtykke til tiltak som ikke er veldig inngripende - uten at vedtak om tvang er nødvendig. Kommunen må også i stor grad vektlegge om du ikke ønsker slike tiltak. For eksempel kan dette være om du holder deg våken om natten på grunn av dataspill. Da får du selv bestemme om du skal «snu døgnet» eller om du vil personalet skal ta datamaskinen bort om natten.
Vurdering av beslutningskompetanse og tiltakets karakter kan av og til gjøre det vanskelig å vite om et tiltak er så inngripende at det må regnes som tvang. Habiliteringstjenesten vil bli med på å gjøre en helhetsvurdering av dette.
Fylkesmannen må varsles
Vedtak om makt og tvang fattes av den som er faglig overordnet ansvarlig for tjenesten din i kommunen hvor du bor. Habiliteringstjenesten for voksne er samarbeidspartner i kommunens arbeid med vedtak. Dette samarbeidet skal også gjelde deg, dine nærmeste pårørende, og din verge. Når kommunen har fattet vedtak om tvang og makt må dette først godkjennes (overprøves) av Fylkesmannen, før tiltakene iverksettes. Habiliteringstjenesten gir en skriftlig uttalelse på kommunenes vedtak til Fylkesmannen, med vurdering av om lovens krav er oppfylt, og om tvangstiltakene er faglig og etisk forsvarlige.
Du har klagerettigheter når fylkesmannen har overprøvd kommunens vedtak. Det betyr at du kan klage når Fylkesmannens avgjørelse om tvangstiltakene er godkjent eller ikke. Det er bare du, nærmeste pårørende, eller verge som kan klage. Klagen skal sendes til fyklesmannen.