Habilitering - Spise- og ernæringsvansker hos barn og unge med funksjonsnedsettelse
Når et barn eller ungdom med funksjonsnedsettelse ikke utvikler munnmotorikk, matinntak, mattoleranse, matlyst og/eller vekst slik det er forventet, og foresatte, fastlegeen, helsestasjonen, barnehagen eller skolen er bekymret, kan barnet/ungdommen bli henvist til habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU).
Før
Før du kommer til avtale om utredning i HABU bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om barnets eller ungdommens utvikling og funksjon når det gjelder
- spising og gjennomføring av måltid
- munnmotorikk
- kommunikasjon (blikkontakt, talespråk, mimikk)
- samhandling med andre barn og voksne
- tidligere sykdommer
- kosthold
Dersom det er andre enn foresatte som følger barnet eller ungdommen, må dette være personer som kjenner ham eller henne godt.
Under
Når dere kommer til HABU, vil dere bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem dere vil møte. Som regel vil dere møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, logoped, ergoterapeut, klinisk ernæringssfysiolog og psykolog.
Utredningen kan være satt sammen av samtaler, observasjoner og undersøkelser av barnet eller ungdommen.
Etter
Vi utarbeider en rapport som oppsummerer utredningen. Rapporten blir sendt til foresatte og den som har henvist til oss. Barn og unge har også rett til å få tilpasset informasjon om egen helsetilstand.
Det er kommunen/bydelen som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging, men det kan være behov for oppfølging fra HABU i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging blir vurdert i samråd med foresatte og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Kontakt
Langflåtveien 5
Barne- og ungdomshabilitering (HABU)
Oppmøtested
Langflåtveien 5, 4017 Stavanger
Resepsjon i 2. etasje.
Åpningstider: mandag til fredag kl. 08.00–15.00.
Langflåtveien 5
Langflåtveien 5, 4017 Stavanger