Habilitering ved vansker knyttet til pubertet, seksualitet og identitet hos barn og unge med funksjonsnedsettelser

Barne- og ungdomshabilitering

Når et barn eller en ungdom med funksjonsnedsettelse har omfattende vansker knyttet til pubertet, seksualitet og identitet, kan fastlegen henvise til habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) for utredning samt veiledning og opplæring om forhold knyttet til kropp, pubertet, seksualitet og identitet.

Før

Utredningen starter opp med en avklaringssamtale (uten barn).

Før du kommer til avtale i HABU bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om utviklingen når det gjelder:

• kommunikasjon og samhandling med jevnaldrende og voksne
  • pubertetstegn
  • seksuell funksjon
  • seksuell atferd

Under

Når du kommer til HABU, vil du bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem du vil møte. Som regel vil du møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, psykolog, vernepleier eller sosionom. En utredning kan være satt sammen av samtaler, tester og observasjoner.

Som ledd i en utredning kan det være aktuelt å gjøre observasjon av barnet eller ungdommen i hjemmemiljø,  barnehage og skole.

I løpet av en utredning kan det oppstå behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. HABU vil i så fall sørge for en videre henvisning.

Etter

Det blir gitt tilbakemelding til foresatte, barn, ungdom og til den som har henvist. Barn og ungdom har rett til tilpasset informasjon om egen helsetilstand.

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 eller på helsenorge.no hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

Koronavirusutbruddet: Midlertidig rettighetsendring for pasientreiser

Du får nå dekket egen bil med tilleggsutgifter når du skal til eller fra behandling.

​Koronavirus: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Det er viktig at du ikke tar med deg koronasmitte inn i sykehuset. Vi har derfor innført besøksstopp for besøkende og pårørende. Dette gjør vi for å redusere risikoen for smitte blant pasienter og helsepersonell.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Hva skal jeg ta med?

​Skal du til utredning hos lege, fysioterapeut eller ergoterapeut er det fint om du tar med deg shorts og ermeløs trøye. Dersom barnet eller ungdommen har hjelpemidler som er jevnlig i bruk, så ta dem med til avtalen på HABU. Dette kan være hjelpemidler for forflytning, kommunikasjon eller annet.

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Parkering Langflåtveien 5