HELSENORGE
Distal radiusfraktur, ekstern fiksasjon / Ortopedisk avdeling

Håndleddsbrudd, operasjon med utvendig ramme ved ortopedisk avdeling, Våland

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Ved behandling med utvendig ramme blir det først lagt på en midlertidig gips. Det tar omtrent 6 uker for bruddet å gro.

Innledning

Før

Ved valg av operasjon vil vi alltid først legge på en gips. Operasjonen vil så bli utført i løpet av en til to uker. Ofte kan du være hjemme i ventetiden, og så møte opp på sykehuset til avtalt tid.

Det er viktig at du beveger fingrene hele tiden etter at du har fått gips. De første dagene etter bruddet bør du også holde armen høyt, slik at hånden ikke blir for hoven.

Forberedelser til operasjon

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker som vann og saft (men ikke noe annet) fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

Under

Operasjon

Vi opererer bruddet ved å montere en ramme utenpå armen som vi fester til knokler i underarmen og hånden. Denne rammen holder bruddet i ro i korrekt stilling mens det gror.

Selve operasjonen tar omtrent 30 minutter, men dette kan variere.

Etter

Opptreningstiden etter operasjonen vil variere med bruddets kompleksitet.

Sårstell

  • Bandasjene skiftes én gang i uken eller dersom bandasjene er fuktige.
  • Ved sivning, vask alle pinnene og sårene med rent vann.
  • Når sivingen stopper kan man kutte ut bandasje. Skorper trenger ikke å fjernes.
  • Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

Hygiene

Du kan dusje uten å dekke til. Skyll godt med rent vann slik at det ikke blir liggende såpe i sårene. Tørk godt med rent håndkle. Husk å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing.

Kontroll

Du vil bli innkalt til en poliklinisk kontroll med røntgen. Her sjekker vi at bruddet fremdeles står i korrekt stilling, fjerner sting og inspiserer operasjonssårene. I noen tilfeller vil det være nødvendig å stramme rammen.

Dersom alt ser fint ut vil du bli innkalt til ny kontroll. Da blir det tatt røntgen og rammen vil bli fjernet. Vi anbefaler at du tar to Paracet (til sammen 1 gram) en time før konsultasjonen. Du trenger ikke å få bedøvelse i forbindelse med fjerningen.

Aktivitet / belastning

Bruddet trenger omtrent 6 uker på å gro. Derfor skal du ikke løfte noe tungt de første 6 ukene, men du kan bruke hånden til lette ting, som å løfte en kopp og å bruke bestikk. Deretter kan man vanligvis starte med gradvis belastning med mindre annet er avtalt.

Smerter

Noen har behov for ekstra smertestillende på resept. Dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og man kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.

Sykemelding

Hvor lenge det er nødvendig å være sykemeldt, er avhengig av yrket ditt. I manuelle yrker som stiller krav til tunge løft, må man regne med 6 ukers sykemelding. I andre yrker hvor man ikke må løfte tungt, for eksempel kontorarbeid, kan det være nok med noen dager.

 

Informasjon fra fysioterapeut

Restriksjon første 6 uker

Ikke støtt deg på hånden eller løft noe tungt de første 6 ukene. Du kan støtte eller bære med albuen.  Dersom du bruker ganghjelpemiddel, må du bytte til en type der du støtter på albuen, for eksempel underarmsrullator eller underarmskrykke.

Daglige aktiviteter

Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg og smøre en brødskive så langt det går.

Beveg albuen og skulderen

Beveg albuen og skulderen normalt for at disse uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armene opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover mens du trekker pusten godt inn.

Beveg fingrene

Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som rammen tillater. 

  • Strekk alle fingrene samtidig.
  • Sprik med fingrene.
  • Få med tommelen så mye som rammen tillater.
  • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten så mye som rammen tillater.
  • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.

Hold hånden høyt

Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet og operasjonen. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

Etter rammefjerning om 6 uker: Beveg håndleddet

Les mer om Håndleddsbrudd, øvelser etter behandling

Håndleddsbrudd, øvelser etter behandling

Dette øvelsesprogrammet er utarbeidet for deg som er operert med innvendig plate etter håndleddsbrudd (volar plate på distal radiusfraktur), men kan også brukes ved andre håndskader.

Øvelsene passer fra første dag etter operasjonen. For personene på illustrasjonsbildene i dette øvelsesprogrammet har det gått 2-3 uker etter operasjon med innvendig plate.

 

 

Andre håndskader hvor øvelsesprogrammet kan være aktuelt:

  • Håndleddsbrudd behandlet med gips eller utvendig ramme, når gipsen eller rammen er fjernet. Bruddet har da grodd, og hånden tåler mer enn det som vises i øvelsesprogrammet her. Du kan tøye hånden med kraft. For eksempel kan du støtte håndflaten på et bord og legge vekt på den, for å tøye håndleddet bakover.
  • Underarmsbrudd (antebrachifraktur) operert med innvendig plate og skruer på begge underarmsbena. Dette øvelsesprogrammet passer fra første dag etter operasjonen.
  • Underarmsbrudd (antebrachifraktur) behandlet med gips, når gipsen er fjernet. Bruddet har da grodd, og hånden tåler mer enn det som vises i øvelsesprogrammet her. Du kan tøye hånden med kraft. For eksempel kan du støtte håndflaten på et bord og legge vekt på den, for å tøye håndleddet bakover.

Øvelsesprogrammet er veiledende. Du velger selv de øvelsene som du kjenner er mest nyttige for deg. Det viktigste er at du tar hånden i bruk i daglige aktiviteter.

  1. Før

  2. Under

    Beveg albuen og skulderen

    Beveg albuen og skulderen normalt for at disse uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armene opp mot taket:

    Beveg fingrene

    Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel.

    Strekk alle fingrene samtidig:

    Hjelp med frisk hånd for å sprike med fingrene på den opererte hånden: 

    Få med tommelen når du spriker med fingrene, eller så langt rammen tillater om du er operert med utvendig ramme: 

    Plasser en flasketut mellom to fingre og skyv hånden frem mot tuten. Slik får fingrene hjelp til å sprike. Bytt flaskens plassering, så alle fingrene får hjelp til å sprike etter tur:

    Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten, eller så langt rammen tillater om du er operert med utvendig ramme:

    Hjelp den skadde hånden med den friske for å få fingrene helt inn i håndflaten:  

    For å klare å knytte hånden, må du bøye de store knokene (metacarpophalangialleddene). Hold tommelen på den friske hånden inni den skadde, og hjelp med den friske hånden for bøye i de store knokene:

    Grip rundt en flasketut, og prøv å bøye fingrene helt rundt den:

    Beveg tommelen én og én fingertupp etter tur:

    Beveg det opererte håndleddet

    Bruk frisk hånd som modell, og beveg gjerne begge hendene samtidig.

    Stryk hånden på låret ditt:

    Stryk hånden bak på leggen din:

    Stryk hånden på forsiden av leggen din:

    Grip rundt kneet:

    Stryk hånden på motsatt overarm. Stryk på både det ene og det andre kinnet. Stryk på alle steder på din egen kropp der det er naturlig å bevege armen:

    Snu håndflaten opp - rotér underarmen:

    Hjelp med frisk hånd for å snu den opererte:

    Beveg håndleddet framover og bakover. Bevegelsen er lettere å få til hvis du holder rundt en halvlitersflaske, som du ruller på bordet:

     

     

    Fold hendene og bruk frisk hånd til å hjelpe operert håndledd den veien det er stivest:

    Hvil underarmen på bordet eller låret, og plasser hånden utenfor bordkanten. Løft og senk halvlitersflasken med håndleddet. Gjør samme øvelse både med håndflaten ned og med håndflaten opp (begge posisjonene av underarmsrotasjon):

     

     

    Rotér underarmen, slik at du vekselvis får håndflaten opp og ned. Hold rundt tuten på en halvlitersflaske. Flaskens lette vekt hjelper deg litt i bevegelsen, og i tillegg er det lettere for deg å se bevegelsesutslaget:   

  3. Etter

Gå til Håndleddsbrudd, øvelser etter behandling


Restriksjon etter rammefjerning

Håndleddsbrudd som er operert med utvendig ramme (distal radiusfraktur, operert med ekstern fiksasjon) gror vanligvis i løpet av 6 uker. Etter rammen er fjernet, er det viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:

  • Rødhet
  • Økende smerte og/eller hevelse
  • Puss, gul eller grønn væske fra såret
  • Feber
  • Sykdomsfølelse

Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?