Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Genital herpes

Herpes er en virusinfeksjon og finnes i ulike typer. De vanligste er herpes labialis (leppeherpes eller forkjølelsessår) og herpes genitalis (underlivet) også kalt kjønnsherpes.

Herpes i underlivet (genital herpes) er en seksuelt overførbar sykdom. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men lindrer symptomene.

Les mer på helsenorge.no

Herpesviruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er blitt smittet. Det ligger ”sovende” i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og «vandre» ut i nervebaner til hud og slimhinner. Aktivering av virus kan skyldes tilfeldig nedsatt immunforsvar som f eks en annen infeksjon, (forkjølelse, influensa), menstruasjon, fysisk eller psykisk stress og soling.

Hvilke symptomer har genital herpes?

De fleste som smittes får ingen plager. Symptomer kan oppstå fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis innen en uke. Symptomene på førstegangsinfeksjon er små væskefylte blemmer som raskt brister og gir ømme, smertefulle sår. Det kan være vanskelig å late vannet på grunn av smerter og allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Menn kan få utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet av to til tre uker.

Nye utbrudd etter det første kalles for residiv, og er som regel mildere enn førstegangsutbruddet.

Hva er årsaken til genital herpes?

Både herpes simplex virus (HSV) type 1 og type 2 kan også forårsake herpes genitalis. Begge virustypene smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom hud og/eller slimhinnekontakt. Det er vanlig å bli smittet av en person som har få eller ingen symptomer og ikke vet at han/hun selv har herpes.

Utredning

Ved førstegangsutbruddet er det viktig at du kommer under behandling så tidlig som mulig. Uten behandling kan symptomene var opp til tre uker.

Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

Behandling

For å få en sikker diagnose må legen ta prøve av et sår/blemme ved utbrudd.

Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen. Ved et førstegangsutbrudd kan medisinene ha god symptomlindrende effekt og forkorte utbruddet. Medisinene kan gjøre senere utbrudd mindre besværlige, og kan også forebygge tilbakefall.

Selve sårene kan vaskes med vann, og ved smerter kan man bruke smertestillende som Ibux eller paracetamol, eventuelt lokalbedøvende krem (lidocain). Ved smertefull vannlating kan det lindre hvis du har mulighet for å spyle vann over sårene samtidig.

Etter

Vanligvis opptrer blemmene og sårene ved nye utbrudd på samme sted som førstegangsutbruddet. Herpes type 1 gir sjeldnere utbrudd enn herpes type 2.

Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil komme, men vanligvis får man flest utbrudd det første året. Mange opplever at anfallshyppigheten synker med årene, og man blir dermed også mindre smittsom.

Hvis du har mange og plagsomme utbrudd, kan du ta kontakt med fastlegen din som kan vurdere om det er behov medisin som kan forebygge utbrudd.

 


Kan man smitte seg selv til andre steder?
Faren for å overføre viruset til andre steder på kroppen er størst under det første utbruddet, da  immunforsvaret ennå ikke har laget antistoffer mot viruset. Man kan da smitte seg selv f. eks til lår, fingre, eller til andre steder. Det er derfor viktig med god hygiene. Ved senere utbrudd er smitterisiko til andre steder av kroppen liten. Du behøver ikke være urolig for å smitte andre ved vanlig sosial omgang.

Kan behandlingen ha bivirkninger?
Det er liten risiko for bivirkninger. Det er ikke rapportert at behandlingen gjør herpesviruset motstandsdyktig mot antiviral behandling hos ellers friske individer.

Kan man være blodgiver hvis man har herpes?
Ja. Herpesvirus kan ikke overføres via blod.

Påvirker herpes muligheten for å få barn?
Nei, herpesvirus har ingen innflytelse på verken kvinners eller menns evne til å få barn.

Hva hender dersom jeg har herpes og blir gravid?
Det er ikke farlig for barnet at moren har tilbakefallsutbrudd av herpes under graviditeten, men under selve fødselen kan barnet smittes. Det kan derfor være aktuelt å ta forebyggende medisin i slutten av svangerskapet. Informer derfor din lege eller jordmor om at du har herpes. Førstegangsinfeksjon hos moren mot slutten av svangerskapet utgjør den største faren for at det nyfødte barnet skal smittes. 

Hvordan påvirker herpes mitt sexliv?
Genital herpes er en vanlig infeksjon. Nesten hver tredje nordmann er smittet. De fleste har lite eller ingen plager. På tross av dette er det ikke uvanlig at sykdommen vekker følelser av skam og skyld hos den som har symptomer. Det kan da hjelpe å snakke med en som kan noe om herpes, det være seg lege, sykepleier eller en venn.

Må jeg fortelle min partner at jeg har herpes?
Det er ingen plikt å fortelle en seksuell partner om herpes, men de fleste forhold bygger på åpenhet og tillit. Det kan være vanskelig å fortelle partneren at man har genital herpes, særlig i starten av et forhold, men det kan føles enda vanskeligere når har det gått lenger tid.

Kan herpes forveksles med andre sykdommer?
Svie, kløe og ubehag hos kvinner kan skyldes andre ting, som for eksempel soppinfeksjon eller skjedekatarr. Eksem på kjønnslepper eller på penishodet kan mistolkes som herpes. Sårdannelse kan også skyldes mere sjeldne sykdommer som syfilis. Det er derfor lurt å oppsøke lege for å bekrefte eller avkrefte en eventuell mistanke.

Kontakt

Department of Dermatology and Venereology

Kontakt Department of Dermatology and Venereology

Oppmøtested

Poliklinikken er åpen for alle. Vi tilbyr rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner gratis, og du trenger ingen henvisning fra fastlegen din for å komme til oss. For timeavtale må du ringe oss på telefon 91 58 02 41.

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.

​For å få behandling hos hudavdelingen trenger du henvisning fra lege. Dersom du har (eller har mistanke om) kjønnssykdommer, kan du ta kontakt på telefon 915 80 241 uten henvisning.

Les mer: Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner