HELSENORGE
Nevrosenteret

Hjerneslag

Et hjerneslag inntreffer når blodtilførselen til en del av hjernen er brutt. Hvis hjernecellene er for lenge uten tilførsel av blod, vil de dø og funksjonen som kodes av området går tapt.

Innledning

Det er hovedsakelig to årsaker til hjerneslag: En blodpropp som blir sittende fast i en blodåre (hjerneinfarkt) eller hjerneblødning, det vil si at en blodåre sprekker. Hjerneslag er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge. Mange kan reddes bare de kommer raskt nok til sykehus.

Ved mistanke om at noen rundt deg har hjerneslag, ring 113 så raskt som mulig.

I utgangspunkt kan all plutselig tap av funksjon være forårsaket av hjerneslag. De mest vanlige symptomene er (enten alene eller i kombinasjon):

 • Facialisparese: Plutselig ansiktslammelse på den ene siden.
 • Lammelse i arm og/eller fot på en side
 • Språkproblemer: Enten problemer med å si setninger eller utydelig tale.

Utredning

Behandling

Behandlingen er forskjellig om det er hjerneinfarkt eller hjerneblødning.

På sykehuset blir det raskt tatt et bildet av hjernen (CT eller MR) for å se om det foreligger hjerneinfarkt eller hjerneblødning. Dersom det foreligger et infarkt og du har kommet raskt inn til sykehuset kan vi gi blodproppoppløsende medisin (intravenøs trombolyse) som kan minimere utfallene. Noen ganger kan store blodpropper fjernes mekanisk ved å gå inn i blodårene med en kateter (trombektomi). Ved hjerneblødning er det viktig med god overvåking og senkning av blodtrykket. I sjeldne tilfeller kan det også bli nødvendig med en operasjon.

Les mer om Trombolysebehandling

Trombolysebehandling

 

Trombolyse er en medisinsk betegnelse for nedbrytning av blodpropper ved hjelp av medisiner.

 1. Før

   

  Før behandling med trombolyse tar vi en CT for å sjekke om det er en blødning eller propp som forårsaker skaden. I noen tilfeller tas det også blodprøver.

 2. Under

   

  Trombolysebehandlingen gis i en blodåre (intravenøst) via venekanyle på hånd/arm. En tiendedel av dosen settes som støtdose, resten gis på infusjonspumpe i løpet av en time.

  Under og rett etter behandlingen blir puls, blodtrykk, oksygenmetning og hjerterytme målt, ofte ved hjelp av overvåkningsmonitor.

 3. Etter

   

  Behandlingen innebærer en relativt liten risiko for hjerneblødning (2-5%), men for sikkerhets skyld anbefales sengeleie inntil det er blitt foretatt nye CT-bilder av deg. CT-kontroll blir tatt etter 12 - 24 timer. Dette for å kontrollere at det ikke har oppstått en blødning før du får videre blodfortynnende behandling.

Gå til Trombolysebehandling

Videre behandling etter hjerneinfarkt

De fleste blir behandlet med blodfortynnende medisiner: Enten platehemmende medisin eller antikoagulasjon. Kolesterolsenkende medisin (statin) som har også vist seg til å være fordelaktig ved normale kolesterolverdier.
Alle pasienter får så en gjennomgang av risikofaktorer og individuell behandling i forhold til disse.

Blodtrykkskontroll er viktig og mange vil utskrives med blodtrykksmedisin. Det er viktig at du og fastlegen følger opp blodtrykket nøye.

Rehabilitering etter hjerneslag

Alle pasienter får en tverrfaglig vurdering på Slagposten (fysioterapi, ergoterapi, evt. logopedi). I tillegg kobler vi inn ernæringsfysiolog, sosionom eller prest hvor det er nødvendig eller ønsket. Dersom du har funksjonsutfall får du rehabilitering allerede på Slagposten. Videre opptrening – enten hjemme eller i institusjon – blir planlagt individuelt etter dine muligheter og behov. Ofte er en langvarig treningsprosess nødvendig og forbedring av funksjoner kan komme senere i rehabiliteringsfasen, også etter utskrivelse.

Oppfølging

På utreisedagen skal du ha en utskrivningssamtale med lege. Det er mulig for pårørende å delta i samtalen. Hvis du får resept med nye medisiner, er det viktig at disse blir hentet på apoteket samme dag som du drar hjem.

Det er viktig at du får en god oppfølging av din fastlege. Fastlegen skal koordinere tiltakene som er igangsatt av sykehuset. Ofte blir utfall eller problemer først oppdaget etter utskrivelsen når du er i ditt vanlige miljø og ikke lengre skjermet på sykehuset. Fastlegen kan da sette i gang tiltak og koble inn igjen sykehuset dersom behov.

Alle pasienter blir fulgt opp etter 3 måneder av en sykepleier som ringer deg. Sykepleieren vil stille spørsmål om funksjon og opplevelse. Du vil og innkalles til en poliklinisk kontroll ved Slagpoliklinikken dersom du har behov for det.

Risikofaktorer for hjerneslag

Mange risikofaktorer for hjerneslag kan det gjøres noe med og gjentagelsesrisiko for hjerneslag kan senkes betydelig.

Røyking

Røyking dobler hjerneinfarktrisiko og det anbefales på det sterkeste absolutt røykestopp. Det kan være vanskelig å stumpe røyken for godt, imidlertid bør det prøves så godt som overhodet mulig. Fastlegen kan hjelpe når det skulle være vanskelig, og det finnes både medikamentelle og ikke medikamentelle hjelpemidler.

Røyketelefonen på 800 400 85 eller nettsiden www.slutta.no  kan være viktige hjelpemiddeler i avvenningsfasen.

Bevegelse

Å være aktiv er viktig etter hjerneslag. Derfor bør hjerneslagpasienter prøve å mosjonere etter evne. Ellers skal hjerneinfarktpasienter leve så normalt som mulig, spise variert og delta aktivt i samfunnet.

Førerkort

Lovgivningen i Norge er tydelig: Pasienter som har gjennomgått hjerneslag har ikke lov å kjøre bil eller annen kjøretøy i tre måneder, uansett invaliditetsgrad. Etter tre måneder skal fastlegen vurdere motorisk og kognitiv funksjon før hjerneslagpasienter får lov å kjøre igjen. Ved tvilstilfeller bør hjerneslagpasienter henvises til nevrologisk poliklinikk eller Lassa rehabilitering til førerkortvurdering.

Pasienter etter gjennomgått TIA har ikke lov å kjøre bil eller annen kjøretøy i 2-4 uker (avhengig av fare for tilbakefall). Pasienter med TIA trenger ikke vurderes av fastlege før de kan gjenoppta kjøringen.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Lærings- og mestringssenteret arrangerer i samarbeid med aktuelle seksjoner på sykehuset, opplæringskurs for pasienter og pårørende innen ulike diagnoser. 

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis

Hvordan ta kontakt for å avtale tid for samtale:

- send epost til: lms@sus.no  Husk å ikke skrive sensitiv informasjon i eposten.
- eller ring Lærings og mestringssenteret: tlf 51 51 30 82

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?