På utreisedagen skal du ha en utskrivningssamtale med lege. Det er mulig for pårørende å delta i samtalen. Hvis du får resept med nye medisiner, er det viktig at disse blir hentet på apoteket samme dag som du drar hjem.
Det er viktig at du får en god oppfølging av din fastlege. Fastlegen skal koordinere tiltakene som er igangsatt av sykehuset. Ofte blir utfall eller problemer først oppdaget etter utskrivelsen når du er i ditt vanlige miljø og ikke lengre skjermet på sykehuset. Fastlegen kan da sette i gang tiltak og koble inn igjen sykehuset dersom behov.
Alle pasienter blir fulgt opp etter 3 måneder av en sykepleier som ringer deg. Sykepleieren vil stille spørsmål om funksjon og opplevelse. Du vil og innkalles til en poliklinisk kontroll ved Slagpoliklinikken dersom du har behov for det.
Risikofaktorer for hjerneslag
Mange risikofaktorer for hjerneslag kan det gjøres noe med og gjentagelsesrisiko for hjerneslag kan senkes betydelig.
Røyking
Røyking dobler hjerneinfarktrisiko og det anbefales på det sterkeste absolutt røykestopp. Det kan være vanskelig å stumpe røyken for godt, imidlertid bør det prøves så godt som overhodet mulig. Fastlegen kan hjelpe når det skulle være vanskelig, og det finnes både medikamentelle og ikke medikamentelle hjelpemidler.
Røyketelefonen på 800 400 85 eller nettsiden www.slutta.no kan være viktige hjelpemiddeler i avvenningsfasen.
Bevegelse
Å være aktiv er viktig etter hjerneslag. Derfor bør hjerneslagpasienter prøve å mosjonere etter evne. Ellers skal hjerneinfarktpasienter leve så normalt som mulig, spise variert og delta aktivt i samfunnet.
Førerkort
Lovgivningen i Norge er tydelig: Pasienter som har gjennomgått hjerneslag har ikke lov å kjøre bil eller annen kjøretøy i tre måneder, uansett invaliditetsgrad. Etter tre måneder skal fastlegen vurdere motorisk og kognitiv funksjon før hjerneslagpasienter får lov å kjøre igjen. Ved tvilstilfeller bør hjerneslagpasienter henvises til nevrologisk poliklinikk eller Lassa rehabilitering til førerkortvurdering.
Pasienter etter gjennomgått TIA har ikke lov å kjøre bil eller annen kjøretøy i 2-4 uker (avhengig av fare for tilbakefall). Pasienter med TIA trenger ikke vurderes av fastlege før de kan gjenoppta kjøringen.