Hjertestarterinnleggelse

Hjerteintervensjon 2N

Hjertestarter blir i hovedsak tilbydt pasienter som enten har hatt hjertestans eller som har hatt en rask hjerterytme (ventrikkeltakykardi) som kan lede til hjertestans. I tillegg tilbys hjertestarter som forebyggende behandling til en gruppe pasienter som hverken har hatt hjertestans eller alvorlig rytmeforstyrrelse, men som har fått påvist en hjertesykdom som gir økt risiko for plutselig død av rytmeforstyrrelse.

Innledning

En hjertestarter er et lite apparat på ca. 6x6 cm som opereres inn under huden øverst på venstre side av brystkassen.

Via en blodåre føres det ledninger fra hjertestarteren ned til hjertet. Hjertestarteren overvåker hjerterytmen og gir behandling dersom du skulle få en rask hjerterytme.

Behandlingen vil være en rask elektrisk stimulering som du knapt merker, eller et elektrisk støt defibrillering/"sjokk") som du vil kjenne. Det elektriske støtet kalles et innslag. Alle hjertestartere har også en innebygget pacemaker som tar over dersom hjerterytmen blir for langsom.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du skal faste fra midnatt dagen før operasjonen. Vanligvis kan du ta de faste medisinene dine på morgenen, med litt vann. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis® eller Lixiana® gjelder egne regler, hør med legen/sykepleieren din. Du må dusje/vaske deg godt med spesialsåpe (Hibiscrub) både kvelden før, og om morgenen operasjonsdagen. Sykepleier barberer eventuelt operasjonsfeltet, og legger inn en veneflon på hånden/armen din som du får intravenøs væske, antibiotika og beroligende/smertestillende medikamenter i. Du vil også få Paracetamol på forhånd. Du kan ha på deg ren sykehusskjorte, rent undertøy og rene sokker. Smykker, klokke, neglelakk etc. må tas av. 

2. Under

På operasjonsdagen kjøres du i seng til operasjonsstuen. Der blir du lagt på en benk og blir dekket over med sterile duker, unntatt ved hodet. Du vil være våken, og både lege og sykepleiere snakker med deg og forklarer hva som skjer underveis. Hjertestarteren legges vanligvis under kravebeinet på venstre side. Lege setter lokalbedøvelse i området, skjærer et 5-7 cm langt snitt i huden og lager en lomme under huden som hjertestarteren får plass i. Via blodårer (vener) legges det ledninger ned til hjertet. Det brukes gjennomlysning med røntgen når legen skal plassere ledningene. Til slutt sys huden sammen over hjertestarteren, og det legges på en bandasje.

Gjør det vondt?

Du vil få tilbud om beroligende medisiner før operasjonen. På operasjonsstuen settes det lokalbedøvelse, og du får smertestillende og beroligende medisiner av sykepleier som passer på deg under inngrepet.

Hvor lenge varer behandlingen?

Operasjonen tar vanligvis 45 minutter.

3. Etter

Når operasjonen er ferdig blir du kjørt i seng tilbake til sengeposten. Sykepleier måler blodtrykk og kobler på en liten boks, telemetri, slik at hjerterytmen overvåkes.
Du må holde sengen i 4‐6 timer, og unngå store bevegelser med den venstre armen. Vannlatning skjer på flaske/bekken så lenge sengeleiet varer. Etter dette kan du stå opp, men ta det rolig. Vanligvis får du drikke med en gang og spise etter få timer. Det tas røntgenbilde enten samme kveld eller dagen etter for å se at ledningene ned til hjertet ligger riktig. De aller fleste pasientene reiser hjem dagen etter operasjonen. Før hjemreise vil hjertestarteren kontrolleres.

Forholdsregler

Du skal bruke armen på operert side som normalt. Dette er viktig slik at den ikke stivner til. Inntil såret er grodd (etter ca. 14 dager), skal du ikke overdrive høy armføring og avstå fra tunge løft/ryggsekk. Når såret er grodd skal man igjen leve et vanlig aktivt liv. Du kan gjenoppta seksuell aktivitet. Skigåing og styrketrening må du vente med i 6 uker etter operasjonen. Normal fysisk anstrengelse og trening er normalt gunstig for hjertet ditt. Fysisk aktivitet må tilpasses den enkelte pasient. Spør sykepleieren/legen som kontrollerer deg om dette.

De fleste sting absorberes av seg selv og skal derfor ikke fjernes. Eventuelle sting som ikke forsvinner av seg selv, fjernes etter 14 dager hos egen lege. Hør med lege/sykepleier før hjemreise om hvilke sting du har. Uansett hvilke sting du har fått, skal du ta kontakt med legekontoret ditt etter 14 dager for å sjekke såret.

Du skal unngå å dusje/få vann på operasjonsområdet de første 14 dagene for å forhindre infeksjon. Du kan dusje fra livet og ned. Karbad, badstue, bading i basseng og sjø må du avstå fra i 4-6 uker etter operasjonen. Før hjemreise får du en liten bandasje over operasjonssåret. Denne bandasjen kan fjernes etter 14 dager, og skal ikke skiftes før dette. For at arret skal bli penest mulig kan du sette på en tape/strips (anbefales silikontape) som holder det sammen i ytterligere 14 dager, samt skjerme det for direkte sollys de første 3-6 månedene.

Du skal alltid huske å informere behandlende lege og annet helsepersonell om din hjertestarter, slik at de kan ta sine forhåndsregler ved bruk av elektromedisinsk utstyr. MR-undersøkelse kan du bare ta hvis du har fått et MR-kompatibelt system. De aller fleste tekniske hjelpemidler i hjemmet er ufarlig for hjertestarteren din.

Mobiltelefon bør brukes og oppbevares minst 20-25cm fra hjertestarteren. Mobiltelefoner vil ikke skade hjertestarteren din, men kan få den til å oppføre seg rart.

I utlandet vil de fleste sykehus kunne kontrollere din hjertestarter. Sørg alltid for å ha med deg et internasjonalt bevis (Norwegian Pacemaker Registry). Dette beviset får du fra sykehuset.

Det er trygt for pasienter med hjertestarter å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, men det er mulig at metallkannen på hjertestarteren din kan utløse alarmen. Om dette skulle hende, forklarer du sikkerhetsvakten at du har hjertestarter, og viser frem ditt internasjonale bevis. Dette er noe sikkerhetsvakten er vant med.

Kontroll - oppfølging

Ved utreise får du en legesamtale med informasjon om resultat og videre oppfølging og kontroll av hjertestarteren. Du blir innkalt til kontroll etter ca 6-8 uker. Kontrollene skjer enten ved det sykehuset som har operert deg eller ved ditt lokalsykehus. Ta kontakt med ditt lokale sykehus dersom du ikke blir innkalt.

Bivirkninger og komplikasjoner

Operasjonssåret vil kunne være litt ubehagelig de første dagene. Paracetamol vil som regel være tilstrekkelig som smertebehandling.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner til operasjonen er sjeldne, men det som kan oppstå er:

  • Blødning i operasjonssåret 
  • Økende hevelse eller smerte fra operasjonssåret
  • Feber
  • Økende svimmelhet eller besvimelse

Dersom noe av dette skulle oppstå innen de første 14 dagene skal du ta kontakt med sykehuset som opererte deg. Utover dette må du ta kontakt med fastlege/legevakt for vurdering.

Kontakt

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.