Hofte, kikkhullsoperasjon

Ortopedisk avdeling

Kikkhullsoperasjon i hofteleddet er en operasjonsmetode som gir kirurgen tilgang til hofteleddet og strukturer rundt dette gjennom små åpninger(kikkhull) i huden. Dette gir mulighet for å korrigere små, men ofte viktige detaljer i og omkring leddet uten stor arrdannelse.

Innledning

Målet med kikkhullsoperasjon i hoften, er at pasienten skal kunne bevare hofteleddet lengst mulig. Kirurgen vil prøve å reparere leddet i størst mulig grad.

Jo mer leddet er skadet på forhånd, desto mindre blir muligheten for lindring av operasjon. Selv mindre skader vil ha betydning for slitasje i leddet og det kan bli behov for kunstig hofteledd (hofteprotese) på lengre sikt.

Henvisning og vurdering

Fastleger, fysioterapeuter / manuell terapeuter og kiropraktorer kan henvise til operasjonsvurdering.

Kikkhullsoperasjon i hofteledd utføres per dags dato ikke ved Stavanger Universitetssjukehus. Etter vurdering hos ortoped ved SUS, vil du bli henvist videre til et senter der dette blir gjennomført dersom vi finner indikasjon for videre utredning og operasjon. Fastlegen kan også henvise direkte til et sykehus hvor dette utføres. I Helse Vest gjøres denne type kirurgi ved Kysthospitalet i Hagevik og ved Haraldsplass sykehus i Bergen.

Før en eventuell kikkhullsoperasjon i hoften er det vanlig med en vurdering hos ortopedisk kirurg først. Her diskuteres valg av behandling. Dersom operasjonsbehandling er mulig, vil det likevel være naturlig å diskutere alternativer til operasjon som løsning på hofteproblemet.

Risiko for komplikasjoner og potensielt manglende virking på hofteproblemet er forhold som må gjennomgås før du eventuelt kan gi et informert samtykke til operasjon.

Les mer om kikkhullsoperasjon i hofte ved Kysthospitalet i Hagevik

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen bør inneholde:

  • Høyde
  • Vekt
  • Blodtrykk 
  • Kardiologisk sykehistorie eller relevant anamnese (4MET +)
  • Røntgen bekken er nødvendig for å karakterisere hoftefeilen som ligger til grunn for problemet (som kan være et MR-funn av en labrumruptur for eksempel)

1. Før

2. Under

3. Etter

Kontakt

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.