Høyt blodtrykk
Høyt blodtrykk (hypertensjon) er en svært vanlig tilstand, som er vanligere jo eldre man blir. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og nyresykdom. De fleste med høyt blodtrykk blir behandlet av fastlegen, men hos enkelte kan det være aktuelt å bli henvist til spesialist.
Årsaker og forekomst
Cirka 20% av voksne har hypertensjon. Av de som er over 60 år har cirka 60% det. Blodtrykk over 140/90 blir vanligvis regnet for høyt.
Hos over 90% finner vi ingen spesiell grunn til hypertensjon, men arvelighet, overvekt, røyking, høyt saltinntak og stress kan bidra. Hvis blodtrykket ikke er svært høyt, vil vi oftest prøve en periode med livsstilsforandringer før eventuell oppstart med blodtrykksmedisin.
I første omgang er det fastlegen som utreder og behandler høyt blodtrykk. Om det er mistanke om underliggende årsaker (som nyresykdom, hormonsykdom eller hjertekarsykdom) eller at blodtrykket er svært vanskelig å behandle, kan det være aktuelt å henvise til spesialist i nyresykdommer, hjertesykdommer eller hormonsykdommer.
Henvisning og vurdering
Dersom fastlegen mener det er grunn til å henvise til spesialist, sender han/hun henvisning til en av de aktuelle avdelingene på sykehuset.
Som regel er det hjerte- eller nyrespesialistene som får henvisningen. Henvisningen blir vurdert av aktuell spesialist, og det blir planlagt hvordan utredningen skal foregå. Vanligvis vil dette i første runde være en time på poliklinikken.
Tiden det tar til du får time vil variere etter lokale forhold og hvor alvorlig tilstanden er, men vanligvis vil de fleste få time innen 3 måneder. Ved svært høyt blodtrykk eller hvis vi mistenker organskade på grunn av høyt blodtrykk, kan det være aktuelt med akutt innleggelse.
Utredning
Når du får tildelt time vil du bli bedt om å ta med medisinlista di. Urinprøve og eventuelle blodprøver kan bli tatt før eller i forbindelse med timen.
Hva skjer på sykehuset?
På poliklinikken vil du gjennomgå en vanlig klinisk undersøkelse der vi sjekker blodtrykket ditt, lytter til hjerte og lunger, tar blod- og urinprøver, og eventuelt rekvirerer andre undersøkelser av hjerte, nyrer med mer. Det kan være aktuelt å gjøre en 24-timers undersøkelse av blodtrykket, der du får koplet på et blodtrykksapparat som måler blodtrykket med 1/2 til 1 times mellomrom gjennom et helt døgn.
Utredningen kan også omfatte ultralydundersøkelse av hjerte og nyrer, blod og urinprøver til undersøkelse av spesielle hormoner. Ved slike undersøkelser kan det hende at du må bytte ut eller slutte med enkelte blodtrykksmedisiner i en periode. Andre røntgenundersøkelser som CT eller MR av nyrer, hjerte eller blodkar kan også være aktuelt.
Hvor lang tid tar utredningen?
Hvis det må gjøres ekstraundersøkelser kan utredningen ta opptil et par måneder. I denne perioden vil du bo hjemme og leve som normalt.
Behandling
På sykehuset vil vi lete etter underliggende årsaker til høyt blodtrykk, og behandle blodtrykket så godt som mulig. Ofte må vi bruke flere typer medikamenter og trappe opp behandlingen gradvis over uker og måneder. Dette skjer i samarbeid med fastlegen.
Dersom vi finner en spesifikk bakenforliggende årsak til det høye blodtrykket (for eksempel visse hormonforstyrrelser eller forandringer i blodårene til nyrene), blir det vurdert om det kan gjøres noe med det.
Oftest finner vi ingen bakenforliggende årsak som kan behandles slik at blodtrykket blir normalt. Da behandler vi blodtrykket så godt som mulig på andre måter.
I tillegg til livsstilsråd som vektnedgang, røykeslutt, minsket saltinntak og sunnere livsstil, vil behandlingen bestå av medisiner, som regel flere typer i kombinasjon. Dette blir gjort over tid i samarbeid med fastlegen.
Hos de fleste er høyt blodtrykk en tilstand som krever livslang behandling med blodtrykksmedisiner, i tillegg til en sunn livsstil.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Hjemme-måling av blodtrykk hos nyretransplanterte
- En studie for personer over 18 år med høy risiko for kardiovaskulær sykdom
Oppfølging
Dersom vi ikke finner en bakenforliggende årsak som kan behandles, består videre oppfølging i å prøve å få blodtrykket så godt som mulig.
Hos pasienter med diabetes og nyresykdom ønsker vi at blodtrykket skal være under 130/80, hos andre under 140/90. Hos personer over 80 år kan vi tillate høyere blodtrykk opptil 150/90. Vi må også se an hvordan den enkelte pasient tåler ulike medisiner, og av og til godta høyere blodtrykksverdier.
De fleste pasienter vil så kunne følges opp av fastlege, eventuelt i samarbeid med spesialist på sykehuset om de har andre kompliserende tilstander som hjertesykdom, nyresykdom eller diabetes.
Kontakt
Østbygget
Nyrepoliklinikken
Oppmøtested
Du finner oss i 3. etasje i Østbygget på hovedsykehuset på Våland.
Bruk inngang 8.
Østbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger