Behandling

Hudtransplantasjon ved plastikk- og håndkirurgisk poliklinikk

En hudtransplantasjon innebærer at frisk hud fra et område på kroppen flyttes til et område med manglende hud, for eksempel en brannskade, en stor sårflate/stort sår etter en ulykke eller en infeksjon, eller et sted der hud og vev er fjernet i forbindelse med kreftkirurgi.  For at vi kan gjøre en hudtransplantasjon må såret ikke blottlegge beinvev, sener eller nerver.

Før

Forberedelser avhenger av om du er innkalt til poliklinikk, dagkirurgi eller innleggelse.
Generelle rutiner:

  • Ved poliklinisk behandling: Oppmøte til timen. Du trenger ikke å faste
  • Ved dagkirurgisk behandling: Oppmøte til avtalt til. Du må være fastende fra midnatt. Se informasjon om faste.
  • Ved innleggelse: Oppmøte dagen før operasjonen.  Du skal ikke faste oppmøtedagen.
Informasjon om forventet sykehusopphold for pasienter som innlegges for hudtransplantasjoner gis på poliklinikken før oppholdet.

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.


Under

Ved de fleste sår benyttes et delhudstransplantat. Et delhudstransplantat består av overhud (epidermis) og deler av lærhuden (dermis) som høstes fra en såkalt donorflate med frisk hud (oftest låret eller setet). Etter at huden er fjernet blir den meshet, det vil si at den kjøres gjennom en maskin som lager små snitt i transplantatet og dermed gjør at det kan strekkes og dekke et betydelig større område. Ulempen med dette er at transplantatet får et rutemønstret utseende som i enkelte tilfeller kan oppfattes som kosmetisk skjemmende av pasienten.

Transplantatet legges over sårdefekten og festes med stifter eller sting. Det legges en stabil bandasje bestående av skumgummi eller kompresser over transplantatet, denne stiftes eller sys fast for å sikre at transplantatet får godt kontakt med vevet og ikke forskyves, og for å hindre væskeansamling mellom transplantatet og vevet. Dette kalles en buttonering.

Ved sår i ansiktet benyttes ofte fullhudstransplantater fordi man da får et bedre kosmetisk resultat. Et fulllhudstransplantat består av alle hudlagene og høstes gjerne fra halsen eller innsiden av overarmen, fordi huden i disse områdene ligner mest på huden i ansiktet. Dessuten er det ofte nok hud her til at donorområdet kan sys igjen. Transplantatet meshes ikke, slik at det rutemønstrede arret unngås, men det hender at det skjæres noen striper i det slik at væske som samler seg under skal slippe gjennom. Fullhudstransplantatet sys fast i sårkantene og buttoneres på lik linje med et delhudstransplantat, men skal normalt ikke avbuttoneres før den sjette eller syvende dagen etter operasjonen. Resten av behandlingen følger samme prosedyre som ved delhudstransplantasjon.

Avhengig av hvor stort område som skal transplanteres, lokalitet til sår og/eller donorflate og pasientens tilstand for øvrig tar en hudtransplantasjon alt fra en halv time til flere timer.

Gjør det vondt?

Mange har litt smerter etter operasjonen, både fra området som er transplantert og området huden er hentet fra. Alle får smertelindrende medikamenter etter operasjonen. De som er innlagt får disse fra sykepleierne, mens de som reiser hjem får med seg en resept. Hvor mye smerter du har og hvor sterke smertestillende medikament du får avhenger av hvor stort område som er transplantert og hvor på kroppen du hadde sår, i tillegg til individuell smertetoleranse. 

Etter

Buttoneringen skal som regel sitte på i fire - fem dager etter hudtransplantasjonen. Av og til gjør forhold under og/eller etter operasjonen at man velger å ta av denne bandasjen tidligere enn normalt, dette kan for eksempel skyldes mistanke om infeksjon eller blødning/væskeansamling under transplantatet.

Etter at transplantatet er 'avbuttonert' skiftes bandasjene hver eller annenhver dag. Hvor ofte den skiftes og hvilke bandasjer som benyttes avhenger av hvor godt transplantatet har festet seg. En til to uker etter avbuttonering er transplantatet normalt fullstendig tilhelet og bandasjering ikke lenger nødvendig.

På donorflaten, som kan sammenlignes med et skrubbsår legges det spesialbandasjer og dette tilheler av seg selv i løpet av 14 - 21 dager.

Bevegelsesrestriksjoner

Bevegelsesrestriksjoner er av og til nødvendig den første perioden etter en hudtransplantasjon for å gi det nye transplantatet tid og ro til å feste seg i vevet. Dette gjelder alle transplantater på bena, over ledd eller i andre områder der huden er utsatt for mye strekk og drag i forbindelse med bevegelse. Størrelsen på et transplantat i seg selv kan også føre til at restriksjoner er nødvendige.

Bevegelsesrestriksjoner består oftest i et sengeleie, men kan også være et forbud mot visse bevegelser eller arbeidsoppgaver i en gitt periode. Sengeleie innebærer at pasienten de første 5 dagene etter transplantasjonen må holde sengen, gjerne med det transplanterte området hevet. Etter avbuttonering vurderes det i hvilken grad bevegelsesrestriksjonene kan oppheves, mobilisering skjer alltid gradvis.

Oppfølging

Avhengig av årsaken til hudtransplantasjonen følges pasienter opp ved plastikkirurgisk poliklinikk, hos fastlege eller av hjemmesykepleien. Dette besluttes av kirurg i det enkelte tilfelle.

Til deg som har blitt operert med hudtransplantasjon

Når fullhud eller delhudstransplantat og donorflater er tilhelede, er det viktig å smøre disse med mild uparfymert krem daglig i tre til seks måneder. Smør lenger ved behov. Dette må du gjøre for å holde den nye huden myk og smidig. 

Anbefalinger og forslag til kremer

  • Medihoney Derma Cream gir både fuktighet og har 30 prosent honning i seg
  • Apobase blå
  • Canoderm
  • Miniderm
  • Lipikar
  • Locobase fet krem. Denne inneholder cirka 60 prosent fett. Derfor er det ofte nok å smøre en gang per dag.

Råd til deg

  • Prøv deg fram til hvilken krem som fungerer best for din hud.
  • Bruk gjerne en lett, ikke-heftende bandasje over, som for eksempel Mepilex Lite. Bruk den til den nye huden er mer herdet mot friksjon og trykk. Det er viktig at kremen får trukket godt inn før bandasjen legges på.
  • Unngå sol ved fullhud/delhud/donorflate/arr det kommende året. Dekk med høy solfaktor.
  • Ikke vær i basseng eller boblebad før hver minste skorpe er borte.
  • Du kan dusje i mild, ph-vennlig såpe etter avtale med sårsykepleier eller lege. De vet når opererte områder er klare for det.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner som oppstår ved hudtransplantasjon skyldes oftest infeksjon, væskeansamling eller manglende kontakt mellom transplantatet og vevet, men kan imidlertid også skyldes faktorer som redusert blodsirkulasjon i området. 

Forholdsregler

Tilhelede hudtransplantater må skånes for friksjon fra stramme klær, belter, seler og lignende og smøres regelmessig med fet hudkrem. Den første sommeren bør transplantatet også beskyttes fra sollys for å hindre misfarging. Transplanterte områder vil aldri bli like robuste som normal hud. 

Kontakt

Østbygget Plastikk- og håndkirurgisk poliklinikk

Kontakt Plastikk- og håndkirurgisk poliklinikk

Oppmøtested

Fra hovedinngangen tar du til venstre og følger de gule stripene i gulvet forbi de første heisene til du kommer forbi kantinen. Her tar du trappene eller heisen opp i 2. etasje. Følg deretter skilt til poliklinikken. Du kan også komme inn via inngang 5 - da ligger poliklinikken i 2. etasje.


Når du kommer til poliklinikken, tar du kontakt i ekspedisjonen for å registrere deg. Du vil da bli ropt opp av lege eller sykepleier når det er din tur. Litt ventetid kan oppstå ved akutte skader og lignende.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Egenandelen er 307 kroner. I tillegg kommer eventuelle utgifter for materiell. Barn under 16 år betaler ikke egenandel. Vi har bankterminal, men tar ikke i mot kontanter. Du kan gjerne få med deg en giro.

​Dersom du trenger å endre timen din, ringer du poliklinikken for ny avtale. Du kan også endre time på helsenorge.no

Gi beskjed så tidlig som mulig. Pasienter som ikke møter til timen, vil bli belastet med egenandel.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​