Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Kneartrose - ikke-kirurgisk behandling

Artrose i kneet er en vanlig tilstand og forårsaker smerter og stivhet i kneet. Det finnes flere muligheter for behandling, både med og uten kirurgi. Denne teksten omhandler ikke-kirugisk behandling.

Ved artrose i knær opplever mange god effekt av ikke-kirurgiske tiltak. Det er viktig at man forsøker disse før man eventuelt vurderer operasjon. Dette anbefales både på grunn av risiko for komplikasjoner ved kirurgi og fordi informasjon, trening og vektreduksjon har god effekt på symptomene. Forskning viser også at en andel av pasienter som opereres for tidlig med for lite artrose  ikke blir fornøyde med operasjonen.

Ikke-kirurgiske tiltak inkluderer:

  • Vektreduksjon – justering av kostholdet kan hjelpe deg med å gå ned i vekt, slik at belastningen på kneet blir mindre og smertene blir redusert.
  • Trening – dette kan oppleves som vanskelig pga smertene i  kneet, men vanligvis kan man klare noen former for trening som f.eks sykling og lett styrketrening. Det er viktig å starte forsiktig og øke belastningen gradvis, gjerne med veiledning av en fysioterapeut med spesialkompetane på artrose.  AktivA – Aktiv med Artrose er et program som flere fysioterapeuter er kjent med. Trykk på linken for mer informasjon.
  • Medikamenter – Inflammasjonsdempende salver (f.eks Voltarol) og smertestillende piller (f.eks Paracetamol) kan redusere knesmertene. Betennelsesdempende tabletter (f.eks Ibux) kan også hjelpe. Det er imidlertid en risiko med bivirkninger ved medisininntak. Du må derfor diskutere medisinbruk med din fastlege.
  • Hjelpemidler som skotøy med god demping, kneskinner, staver, krykker og stokk kan lindre smerte.

Hvis du har prøvd disse tiltakene og de ikke hjelper tilstrekkelig, kan man vurdere operasjon. Disse alternativene kan uansett være nyttige for å utsette en operasjon lengst mulig.

Henvisning og vurdering

Fastlege bør selv anbefale og starte opp med ikke-kirurgisk behandling av kneartrose.

Før henvisning må du ha gjennomgått en periode med ikke-operativ behandling med informasjon om sykdommen, fysioterapi og trening, vektreduksjon om nødvendig og smertestillende medikamenter.

Ved manglende effekt av disse tiltakene, kan fastlege bestille røntgenbilder og deretter henvise til ortopedisk avdeling for vurdering. Etter at henvisningen er mottatt vil du kalles inn til time i poliklinikken.

Smerteanamnese, grad og varighet. Funksjonsnivå. Hvilke ikke-kirurgiske tiltak som er gjennomført og effekt av disse. Vanlig røntgen av begge knær. MR kan vurderes i enkelte tilfeller, men anbefales ikke ved utredning av kneartrose.

Før

Om du blir henvist til ortopedisk avdeling for vurdering av behandling mot artrose mottar du innkalling til ortopedisk poliklinikk. Der vil ortopeden undersøke kneet ditt, snakke med deg om symptomene dine og se på røntgenbildet ditt. På grunnlag av dette kan det vurderes om fortsatt ikke-kirurgisk behandling vil være tilstrekkelig i ditt tilfelle.

Under

Den ikke-kirurgiske behandlingen innebærer oftest trening. Dette skjer gjerne i samråd med en fysioterapeut, slik at du kan få hjelp til å komme i gang og få tips til gode øvelser. Det er også lurt å ha god kunnskap om kneartrose. Hvis du ønsker det er «artrose-skolen» eller AktivA – Aktiv med Artrose fysioterapi et godt tilbud. Her vil du få informasjon om artrose og møte andre i samme situasjon.

Det er vanlig å forvente at du må trene i noen måneder før du opplever effekt på smerter og stivhet, men i noen tilfeller går det raskere. Det er ofte vanskelig å trene fordi en får smerter i forbindelse med øvelser, det kan derfor være nødvendig å bruke smertestillende i forkant av treningen, i hvert fall i starten.

Etter

Det er vanligvis nok å ha kontakt med fastlegen sin i treningsforløpet. I noen tilfeller vil det være nødvendig å gå videre med kirurgisk behandling om du ikke har opplevd noen bedring av plagene.

Kontakt

Revmatologisk avdeling

Kontakt Revmatologisk avdeling

Oppmøtested

Oppmøtested poliklinikk: 5H (Sydbygget). Her møter du opp for time hos lege, sykepleier, ergoterapeut og fysioterapeut, samt infusjon av legemiddel. Gå inn hovedinngangen og hold til venstre. Ta heisen ved apoteket opp til 5. etasje i Sydbygget. Følg skilting til Revmatologisk poliklinikk. 
 
Oppmøtested sengepost: 3B (Østbygget). Bruk inngang 6 (se kart), eller du kan  gå inn hovedinngangen, ta til venstre forbi heisene og følge gangen rett fram til enden og heisene. Heis eller trapper opp til 3. etasje. Derfra følger du skilt til avdeling 3B.