Kommunikasjonstiltak, barn - alternative og supplerende

ASK
Barne- og ungdomshabilitering

ASK står for Alternativ og Supplerende Kommunikasjon og er et tilbud til barn og unge (0-17 år) med medfødt eller ervervet nevrologisk sykdom eller funkjonshemming og andre tilstander med tilsvarende symptomer.

Innledning

Målgruppen er barn og unge (0-17 år) med medfødt eller ervervet funksjonsnedsettelse, skader i nervesystemet eller bevegelsesapparatet.

Henvisning og vurdering

Ved behov for bistand i forhold til utredning og tiltak innen ASK

• For de barna som ikke allerede er utredet ved barne- og ungdomshabiliteringen, men som tilhører målgruppen, kan PPT henvise via fastlege etter gjeldende prosedyrer.
  • For de barn- og unge som er utredet og har medisinsk oppfølging fra barne- og ungdomshabiliteringen, kan PPT henvise saker til: Inntaksteam v/Barne- og ungdomshabilitering. Merk med ASK konsultasjonsteam.
Innholdet kan være
  • "Lavterskel tilbud" Avgrenset drøfting/evaluering av tiltak, "er vi på rett vei?"
  • Drøfting/veiledning av tiltak der det er behov for et samarbeid over tid. Det settes opp en forpliktende fremdriftsplan (gjensidig kontrakt mellom kommunen og barne- og ungdomshabilitering, i en tidsbegrenset periode)
  • Veien videre - drøfting av evt. videre henvisning til andre instanser (NAV, StatPed etc.)

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Vi ønsker at dere beskriver barnets nåværende kommunikasjon. Før henvisning kan disse punktene være nyttige å gå gjennom, slik at konsultasjonsteamet får en beskrivelse av hva en ønsker hjelp til:

• Valg av alternativ kommunikasjon?
  • Hvordan komme i gang med ASK?
  • Hva blir neste steg?
  • Usikkerhet i forhold til barnets fin/grovmotorikk? (med tanke på valg av ASK)
  • Usikkerhet i forhold til barnets kognitive evner? (med tanke på valg av ASK)

1. Før

For at «rett hjelp, til rett tid» skal kunne gis, er det viktig at dere som har ansvar for barnet vurderer behovet for bistand. (Jmf.Samarbeidsavtale om behandlingsforløp for habilitering, delavtale nr.2b,.)

2. Under

Barne– og ungdomshabilitering skal bistå kommunen i en habiliteringsprosess for barn og unge innen helse (ikke opplæring), ved «omfattende kommunikasjons- og språkvansker i målgruppen». (Jmf.Habilitering av barn og unge i Spesialisthelsetjenesten: Prioriteringsveileder: Veiledertabell, nov.2015)

3. Etter

Barne- og ungdomshabilitering
Oppmøte
Kontaktpersoner:
Cathrin Lindal
Fagleder for spesialpedagogene
Epost: cathrin.lidal@sus.no

Kari Helene Bjo Reinås
Avdelingssjef

Langflåtveien 5
Langflåtveien 5, 4017 Stavanger(Google maps)

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

Hva skal jeg ta med?

​Skal du til utredning hos lege, fysioterapeut eller ergoterapeut er det fint om du tar med deg shorts og ermeløs trøye. Dersom barnet eller ungdommen har hjelpemidler som er jevnlig i bruk, så ta dem med til avtalen på HABU. Dette kan være hjelpemidler for forflytning, kommunikasjon eller annet.

Hvilke fagpersoner kan du møte hos oss?

Kjøkkenleker på et bord. Foto.

Ergoterapeuten

vurderer barnets deltakelse i daglige aktiviteter med hovedvekt på stillinger for aktivitet og håndfunksjon. Ergoterapeutene vurderer barnets behov for trening, tilrettelegging og ergoterapi.

Fysioterapeuten

vurderer barnets bevegelsesutvikling, samt behov for fysioterapi og aktiviteter i dagligliv og fritid.

Rød matte på gulvet med leker rundt. Foto.

Klinisk ernæringsfysiolog

vurderer barnets ernæringsmessige behov og gir kostveiledning.

Legen

fokuserer på medisinsk diagnose og behandling, og eventuelt henvisning til spesialundersøkelser.

Pasientkoordinatoren

er den du kan kontakte dersom du vil spørre om noen i forbindelse med tilbudet fra HABU.

Psykologen

har fokus på barnets intellektuelle, sosiale og følelsesmessige utvikling i samspill med omgivelsene.

Sosionomen

utreder, informerer og veileder i forhold til rettigheter for foreldre og barn, som gjelder både inntektssikring og praktisk hjelp i kommunen. Tilbyr også støttesamtaler ved behov.

Illustrasjoner på plakat på en vegg. Foto.

Spesialpedagogen

har fokus på barnets utvikling innen områdene spiseferdighet, kontakt og samspill, kommunikasjon og språk. Faggruppen består av spesialpedagoger, logopeder, IKT-pedagog og vernepleier.

Testteknikeren

bistår psykologene ved nevropsykologiske utredninger.

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Parkering HABU

​Det er parkeringsplasser merket med HABU utenfor bygget. Kart over området (utskriftsbart)