HELSENORGE
Brystdiagnostisk senter

Kontrastmammografi

Kontrastmammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet.

Innledning

Kontrastmammografi er en mammografiundersøkelse som gjøres etter at det er sprøytet inn et jodholdig kontrastmiddel i en blodåre i armen. Dette brukes også ved flere andre røntgenundersøkelser som CT. Kontrasten tas opp i vevet, spesielt i sykelige forandringer, som da kan bli sett tydeligere på bildene.

Før

Du kan ta medisiner på vanlig måte. I forkant av en kontrastmammografi skal du ta en blodprøve som sjekker nyrefunksjonen. Denne blodprøven skal ikke være eldre enn 3 måneder.

Nyrefunksjon

Kontrastmiddelet skilles ut gjennom nyrene. Dette tåler du godt hvis du er nyrefrisk, men for å være sikker bør du på forhånd ta en blodprøve (kreatinin/GFR) som viser at nyrene funger normalt. Ved behov vil du få tilsendt blodprøveskjema. 

Det anbefales også at du drikker ca. 2 liter væske det siste døgnet før undersøkelsen.

Allergi

Hvis du tidligere har reagert allergisk på kontrastmiddel i forbindelse med en røntgenundersøkelse, må du gi beskjed om dette.

Menstruasjonssyklus

Det er best at undersøkelsen gjøres midt i en menstruasjonssyklus (2. eller 3. uke). Normalt brystvev tar også opp kontrast, mest i perioden omkring menstruasjon. Dette kan gjøre det vanskeligere å vurdere undersøkelsen. Hos kvinner som ikke har en syklus, tas det ikke hensyn til tidspunkt. Heller ikke hvis undersøkelsen haster.

Silikonimplantater

Kontrastmammografi kan ikke gjøres hvis man har implantater.


Under

Vi legger inn et tynt plastrør (venekanyle) i en blodåre i armen, og kontrastmiddelet blir sprøytet inn. De fleste merker ikke dette, men man kan føle litt hjertebank, og noen får følelsen av at å tisser på seg (uten å gjøre det). Dette er også normalt.

Vi tar mammografibilder på vanlig måte, oftest 2 bilder av hvert bryst. Hvert bilde tar litt lenger tid enn ved en vanlig mammografi, og stråledosen (mengden av røntgenstråler) er litt økt, omtrent tilsvarende et ekstra bilde.

 

Etter

Etter undersøkelsen tar vi ut venekanylen. Ventetiden etter undersøkelsen er 20 minutter. Deretter kan du gå hjem. Det kan være lurt å drikke godt også etter undersøkelsen.

Svar på undersøkelsen

Bildene blir gransket av røntgenlege i etterkant av undersøkelsen. Radiologiske undersøkelser krever ofte spesialkompetanse, og det vil variere hvor lang tid det tar å undersøke bildene.

Svaret blir sendt til legen som henviste deg. Vanbefaler at legen går gjennom resultatet med deg, men det vil også være tilgjengelig på helsenorge.no.

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Praktisk informasjon

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Fant du det du lette etter?