Korsbåndskade, fremre
Fremre korsbånd er et leddbånd som er viktig for å kontrollere kneets bevegelse og forhindre at leggen glir fremover i forhold til lårbeinet. I tillegg har det en viktig rolle i å kontrollere rotasjonen i kneet. Hvis man skader seg og ryker korsbåndet kan det i noen tilfeller være aktuelt å operere.
Grundig undersøkelse
Korsbåndskade er en vanlig skade i den aktive befolkningen. Diagnosen stilles gjennom en grundig klinisk undersøkelse hos knespesialist. MR er ikke nødvendig for å stille diagnosen, men kan være nyttig i kartlegging av assosierte skader i kneet (meniskskader, andre leddbåndskader, bruskskader). Sammen med ortopedkirurgen vil man da bli enige om den riktige behandlingen.
Henvisning og vurdering
Når du har blitt henvist på grunn av en fremre korsbåndskade i kneet, vil du bli innkalt til undersøkelse hos knespesialist.
Utredning
Det er viktig at du har shorts på ved denne undersøkelsen. Diagnosen stilles gjennom grundige kliniske tester. Noen steder må du fylle ut spørreskjemaer som graderer din knefunksjon.
Bevegeligheten i kneet må være normal før man kan operere. Hevelsen bør også ha gått tilbake. Det er også viktig at styrken i beinet er minst 80% av det friske beinet. De fleste pasienter vil ha nytte av 6 uker til 3 måneders strukturert trening hos fyisoterapeut før man opererer. Om man har skader av menisk eller brusk som skal repareres, vil det kunne bety at operasjonen gjøres raskere etter skaden.
Dersom instabiliteten i kneet er beskjeden, vil de fleste kunne klare seg uten operasjon, forutsatt at man følger riktig treningsopplegg og får fysioterapi.
Behandling
Operasjonen foregår i narkose. I tillegg er det vanlig at man får bedøvet noen av nervene i låret for å gi bedre smertestillende effekt etter operasjonen. Man starter med å gjøre en kikkehullsundersøkelse for å verifisere at korsbåndet er avrevet. Samtidig behandler man assosierte skader i menisk og brusk. Man fjerner så restene av det ødelagte korsbåndet. Senen(e) som skal brukes til det nye korsbåndet tas ut. Ved bruk av sikteapparater og røntgenbilde finner man den riktige plasseringen av korsbåndet, og man borrer så kanaler i leggbeinet og lårbeinet. Det nye korsbåndet dras så inn i disse kanalene, og festes. De to vanligste valg av sener til nytt fremre korsbånd i Norge er enten kneskjellsene eller hamstringssener. Valget er avhengig av alder, hva slags idrett man bedriver samt hva slags arbeid man har. I noen tilfeller vil man også bruke lårets strekkesene eller donorsener.
Du reiser hjem samme kveld eller dagen etter operasjon.
Etter
Før du reiser hjem fra sykehuset får du veiledning i egenøvelser som du får utdelt av fysioterapeuten på sykehuset.
Smerter
Du vil få resept på smertestillende medisin som Paracet og Tramadol når du reiser fra sykehuset.
Kontroller
Seks uker etter operasjonen skal du til kontroll ved ortopedisk poliklinikk, deretter videre ved behov.
Sykemelding
Hvis du har en stillesittende jobb kan du være tilbake på jobb etter 2-4 uker. Har du en mer fysisk jobb er det mulig at man du må være sykemeldt 6 uker - 3 måneder etter operasjonen, eventuelt få lettere oppgaver på jobb i denne perioden.
Opptreningen
Du skal ta det med ro hjemme og ligger mye med benet høyt og strukket de to første ukene. De fleste bruker krykker de første dagene, men du kan bevege deg fritt med full belastning dersom du ikke har operert menisken.
Du kan jogge etter 4 måneder. Etter 9 mnd kan du begynne idrettsspesifikk trening med vendinger og hopp. Vi anbefaler at du venter i 12 måneder før du går tilbake til konkurranseidrett som fotball, håndball og basketball.
Vær oppmerksom
Sårinfeksjon og blodpropp er sjeldne komplikasjoner etter korsbåndsoperasjon. Du vil under operasjonen få forebyggende medisin mot dette.
Ta kontakt med sykehuset hvis du opplever følgende symptomer:
- Feber
- Frostanfall
- Rødhet eller puss fra sårene
- Brystsmerter eller kortpustenhet
Kontakt
Vestbygget
Ortopedisk avdeling
Vestbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger