Diagnose

Korsbåndskade, fremre korsbånd

Fremre korsbånd er et leddbånd som er viktig for å kontrollere kneets bevegelse og forhindre at leggen glir fremover i forhold til lårbeinet. I tillegg har det en viktig rolle i å kontrollere rotasjonen i kneet .

Avriving av det fremre korsbandet er ein vanleg idrettsskade og kan gjere kneet ustabilt. Opptrening med rettleiing kan hjelpe, men er du veldig aktiv, kan det hende du må gjennom ein operasjon.

Avriving av fremre korsband er vanleg i idrettar som inneber raske vendingar, vridingar eller hopping, for eksempel basketball, slalåm, fotball eller turn. Det er størst risiko for at det fremre korsbandet ryk dersom du overstrekkjer eller vrir kneleddet. Men direkte slag mot kneet eller foten kan òg forårsake skaden.

Les mer på helsenorge.no

Korsbåndskade er en vanlig skade i den aktive befolkningen.
Diagnosen stilles gjennom en grundig klinisk undersøkelse hos knespesialist. MR er ikke nødvendig for å stille diagnosen, men kan være nyttig i kartlegging av assosierte skader i kneet(meniskskader, andre leddbåndskader, bruskskader). Sammen med ortopedkirurgen vil man da bli enige om den riktige behandlingen.

Henvisning og vurdering

Når du har blitt henvist pga. en fremre korsbåndskade i kneet, vil du bli innkalt til undersøkelse hos knespesialist.

Utredning

Det er viktig at du har shorts på ved denne undersøkelsen. Diagnosen stilles gjennom grundige kliniske tester. Noen steder må du fylle ut spørreskjemaer som graderer din knefunksjon.

Bevegeligheten i kneet må være normal før man kan operere. Hevelsen bør også ha gått tilbake. Det er også viktig at styrken i beinet er minst 80% av det friske beinet. De fleste pasienter vil ha nytte av 6 uker til 3 måneders strukturert trening hos fyisoterapeut før man opererer. Om man har skader av menisk eller brusk som skal repareres, vil det kunne bety at operasjonen gjøres raskere etter skaden.
Dersom instabiliteten i kneet er beskjeden, vil de fleste kunne klare seg uten operasjon, forutsatt at man følger riktig treningsopplegg og får fysioterapi.

Behandling

Operasjon

Operasjonen foregår i narkose. I tillegg er det vanlig at man får bedøvet noen av nervene i låret for å gi bedre smertestillende effekt etter operasjonen. Man starter med å gjøre en kikkehullsundersøkelse for å verifisere at korsbåndet er avrevet. Samtidig behandler man assosierte skader i menisk og brusk. Man fjerner så restene av det ødelagte korsbåndet. Senen(e) som skal brukes til det nye korsbåndet tas ut. Ved bruk av sikteapparater og røntgenbilde finner man den riktige plasseringen av korsbåndet, og man borrer så kanaler i leggbeinet og lårbeinet. Det nye korsbåndet dras så inn i disse kanalene, og festes. De to vanligste valg av sener til nytt fremre korsbånd i Norge er enten kneskjellsene eller hamstringssener. Valget er avhengig av alder, hva slags idrett man bedriver samt hva slags arbeid man har. I noen tilfeller vil man også bruke lårets strekkesene eller donorsener.
Du reiser hjem samme kveld eller dagen etter operasjon.


g_a2eb307d_1aa3_48ba_aa8a_a55bedd2f845

Oppfølging

Før du reiser hjem fra sykehuset får du veiledning i egenøvelser som du får utdelt av fysioterapeuten på sykehuset.

Smerter

Du vil få resept på smertestillende medisin som Paracet og Tramadol når du reiser fra sykehuset.

Kontroller

Seks uker etter operasjonen skal du til kontroll ved ortopedisk poliklinikk, deretter videre ved behov.

Sykemelding

Hvis du har en stillesittende jobb kan du være tilbake på jobb etter 2-4 uker. Har du en mer fysisk jobb er det mulig at man du må være sykemeldt 6 uker - 3 måneder etter operasjonen, eventuelt få lettere oppgaver på jobb i denne perioden.

Opptreningen

Du skal ta det med ro hjemme og ligger mye med benet høyt og strukket de to første ukene. De fleste bruker krykker de første dagene, men du kan bevege deg fritt med full belastning dersom du ikke har operert menisken.
Du kan jogge etter 4 måneder. Etter 9 mnd kan du begynne idrettsspesifikk trening med vendinger og hopp. Vi anbefaler at du venter i 12 måneder før du går tilbake til konkurranseidrett som fotball, håndball og basketball.


 


 


 

Vær oppmerksom

Sårinfeksjon og blodpropp er sjeldne komplikasjoner etter korsbåndsoperasjon. Du vil under operasjonen få forebyggende medisin mot dette.

Ta kontakt med sykehuset hvis du opplever følgende symptomer:

  • Feber
  • Frostanfall
  • Rødhet eller puss fra sårene
  • Brystsmerter eller kortpustenhet

Kontakt

  • Kontakt Department of Orthopaedic Surgery

    Transport

    Parkeringshus
    Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

    Korttidsparkering
    Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

    Parkering for bevegelseshemmede
    Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

    ​Parkering for langtidspårørende
    Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

    Ladestasjon for el-bil
    Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

    Les mer om parkering på sus.no/parkering

    Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

    Praktisk informasjon

    ​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

    På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
    Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

    Anbefalte besøkstider

    Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
    Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





    ​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

    Slik får du tilgang

    Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

    ​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

    Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

    Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

    Cafè Morgenrød

    Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

    Kantinen Mattorget

    På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

    Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
    Lørdag: 10.00 - 16.00
    Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

    Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

    Kiosken Lyst

    Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

    Snacksautomater

    På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

  • Kontakt Day Surgery Unit
    Murbygg med parkeringsplass. Foto.

    Torgveien 21

    Torgveien 21, 4016 Stavanger

    Transport

    Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

    Praktisk informasjon

    ​Operasjonen/undersøkelsen utføres i lokal bedøvelse eller narkose som gjør at du sover og er smertefri under inngrepet. Etter operasjonen blir du fort våken. De fleste føler seg i god form og kan spise og drikke omtrent med det samme. Hvilken bedøvelse du får avhenger av hvilket inngrep du skal få utført. Hele oppholdet er kun på noen få timer.

    ​Du må sørge for at du har tilsyn fra du kommer hjem, gjennom kvelden og natten, og helt til neste dag. Dette er en forutsetning for å få dagkirurgisk inngrep. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

    ​Du blir liggende i kort tid til observasjon etter operasjonen og narkosen (operasjoner for galle og spiserørsbrokk har lenger observasjonstid). Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert litt mat, får med resepter og sykmelding, og en samtale med legen som opererte deg. Hele oppholdet er kun på noen få timer.

    Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

    Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Barn kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. For kumelk og annen mat gjelder samme regler som for voksne (6 timer).

    ​Smykker​

    Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

    ​Medisiner​

    Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset. Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom eller medisiner som betales av helseforetaket (h-reseptlegemidler) må disse tas med på innleggelsesdagen.

    Hygiene

    Operasjonsområdet må ikke ha sår eller kviser. For å forebygge infeksjon må du dusje på operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underlivet, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet. Ikke bruk bodylotion. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme. Dette for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Neglelakk må du også fjerne. Klokke må tas av under operasjonen. Ha på deg komfortabelt tøy som er lett å ta på og som ikke strammer over operasjonsområdet. Ved kraftig skjeggvekst må du være forberedt på at noe av dette kan bli barbert bort.

    ​Av sikkerhetsmessige grunner skal ingen selv kjøre bil etter en operasjon og narkose. Gjør derfor avtale med noen som kan hente deg. Eventuelt kan sykehuset bestille  drosje som du må betale egenandel for.

    ​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

    Slik får du tilgang

    Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

    ​Dagen etter inngrepet vil noen pasientgrupper bli oppringt. Dersom du har spørsmål kan du ta kontakt på det telefonnummeret du fikk ved hjemreise.

    ​Før operasjonen vil fagpersonell informere deg om inngrepet.

    ​For å forebygge smerter etter operasjonen skal du ta Paracetamol en time før fremmøte etter følgende dosering:
    Voksen med vekt under 55 kg.: 2 tabletter á 500 mg.
    Voksen med vekt over 55 kg.: 3 tabletter á 500 mg.
    Tablettene tas med et halvt glass vann.

    ​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

    Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

    Kart over området (utskriftsvennlig versjon)