Tapet av beinmasse går raskere etter overgangsalderen hos kvinner. 1 av 2 kvinner og 1 av 5 menn vil få beinskjørhet i løpet av livet. Alle faktorer som øker beintapet kan gi beinskjørhet (osteoporose). Hos de fleste er årsaken ukjent. Enkelte har høyere risiko enn andre for å få beinskjørhet. Det kan skyldes sykdom, arv/gener, tidlig overgangsalder, lav vekt, lite fysisk aktivitet eller om en røyker (se helsenorge.no for mer informasjon (link)).
For god beinhelse er det generelt anbefalt at en har ett balansert kosthold med tilstrekkelig kalk og vitamin D, og være så aktiv som mulig og unngå sigarettrøyk. Gode kalk og vitamin D kilder er ost, melk, grønne grønnsaker og fisk/tran.
De nordiske landene ligger på topp når det gjelder beinskjørhet i verden. Ved brudd og alder over 50 år er det derfor anbefalt at en foretar en beintetthetsmåling (www.lavenergibrudd.no). Dersom en lett mister balansen eller blir svimmel bør en gå til fastlegen for en sjekk av dette.
Hva er beintetthetsmåling
Beintetthetsmåling gjøres ved en såkalt dobbel røntgen-absorbsjonsmetri måling (DXA-måling). Denne undersøkelsen bruker svak røntgenstråling og er ufarlig. Undersøkelsen varer ca 10-15 min og du må kunne ligge flatt på ryggen. Undersøkelsen kan gjentas for å sjekke hvordan tilstanden utvikler seg og eventuelt for å evaluere om behandlingen virker etter 1 - 3 år avhengig av hvilken behandling du får. For enkelte kan en blodprøve (benmarkør, P1NP) benyttes for å følge effekten av behandlingen (eks ved zoledronsyre).