DXA-måling / Osteoporosepoliklinikk

Måling av bentetthet

Bein er et levende vev som kontinuerlig fornyes. Ved 20-30 års alderen er beinmassen på topp, og daler gradvis. Et sterkt beinvev gjør at knoklene ikke brekker når vi faller eller utsettes for andre støt mot kroppen. Med alderen kan beinvevet tape noe av styrken sin og som følge av dette kan vi bli mer utsatt for beinbrudd eller brister i beinmassen. Denne tilstanden kalles beinskjørhet (osteoporose).  Diagnosen stilles ved måling av beinmasse.

Ventetider

Innledning

Tapet av beinmasse går raskere etter overgangsalderen hos kvinner. 1 av 2 kvinner og 1 av 5 menn vil få beinskjørhet i løpet av livet. Alle faktorer som øker beintapet kan gi beinskjørhet (osteoporose). Hos de fleste er årsaken ukjent. Enkelte har høyere risiko enn andre for å få beinskjørhet. Det kan skyldes sykdom, arv/gener, tidlig overgangsalder, lav vekt, lite fysisk aktivitet eller om en røyker (se helsenorge.no for mer informasjon (link)).
For god beinhelse er det generelt anbefalt at en har ett balansert kosthold med tilstrekkelig kalk og vitamin D, og være så aktiv som mulig og unngå sigarettrøyk. Gode kalk og vitamin D kilder er ost, melk, grønne grønnsaker og fisk/tran.

De nordiske landene ligger på topp når det gjelder beinskjørhet i verden. Ved brudd og alder over 50 år er det derfor anbefalt at en foretar en beintetthetsmåling (www.lavenergibrudd.no). Dersom en lett mister balansen eller blir svimmel bør en gå til fastlegen for en sjekk av dette.

Hva er beintetthetsmåling

Beintetthetsmåling gjøres ved en såkalt dobbel røntgen-absorbsjonsmetri måling (DXA-måling). Denne undersøkelsen bruker svak røntgenstråling og er ufarlig. Undersøkelsen varer ca 10-15 min og du må kunne ligge flatt på ryggen. Undersøkelsen kan gjentas for å sjekke hvordan tilstanden utvikler seg og eventuelt for å evaluere om behandlingen virker etter 1 - 3 år avhengig av hvilken behandling du får. For enkelte kan en blodprøve (benmarkør, P1NP) benyttes for å følge effekten av behandlingen (eks ved zoledronsyre).

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Indikasjon for måling av beintetthet hos barn og voksne er (ISCD=The International Society For Clinical Densitometry, 2015): 

–Kvinner over 65 år og menn over 70 år.
–Menopausale og post-menopausale kvinner yngre enn 65 år og menn yngre enn 70 år med klinisk risikofaktor:

 • Lav kroppsvekt (BMI < 19)
 • Lavenergi/insuffisiens frakturer
 • Bruk av høyrisiko medisinering (spør din lege).
 • Sykdom eller tilstander assosiert med beintap (spør din lege).

–Andre voksne med

 • lavenergi fraktur
 • Sykdom, tilstander eller medisinering assosiert med beintap eller lav beintetthet.

- Alle som

 • Vurderes til medikamentell terapi av beinskjørhet.
 • Overvåke behandlingseffekt.
 • Ikke mottar behandling der påvist beintap ville ført til behandling.

Kvinners østrogen nivå bør utredes før beintetthetsmåling i henhold til indikasjonslisten over.

Før

Osteoporosepoliklinikken (OPP) ved ortopedisk avdeling vil gjennomføre beintetthetsmålingen. Du bør unngå knapper og glidelås på lommer på buksene.

Avhengig av årsaken til henvisningen vil svaret sendes til legen som har henvist deg eller du vil være satt opp til en konsultasjon med en osteoporosesykepleier ved Ortopedisk avdeling i etterkant.

Dersom du også er satt opp til konsultasjon hos osteoporosesykepleier etter målingen må du ha med: 

 1. Blodprøvesvar med ditt nivå av kalsium/albumin, D-vitamin, din nyrefunksjon (kreatinin), stoffskiftet (f-T4 og TSH) som er tatt de siste 1- 2 ukene. Disse blodprøvene kan tas hos din fastlege og tas med på ark eller sendes elektronisk.
 2. Medisinliste (dersom du benytter medisiner).
 3. Utfylt skjema som ligger ved innkallingen din. Dette kan du gjerne fylle ut på helsenorge.no i forkant av timen din. Du må ha bruker med full tilgang til bruk av tjenester på helsenorge.no (Dette kan du endre når som helst). Fyll ut digitalt skjema her (det krever innlogging på helsenorge.no).

Hvis du ikke kan, eller ikke vil, bruke tjenestene på helsenorge.no, kan du laste ned printpar versjon og levere i resepsjonen. Alternativt kan du møte 15 minutter før timen og fylle ut skjema i resepsjonen.

Last ned skjema (pdf)

Under

Selve undersøkelsen foregår ved at du legger deg på en røntgenbenk. Du ligger på ryggen med beina ut til sidene.  For å få riktig vinkel på hofteleddene under målingen settes en kasse med skrå sider mellom føttene. Ryggen og hoftene skannes av en "arm" som beveger seg over deg. Dette tar ca. 10 minutter.

Etter

En osteoporosesykepleier sender svaret til din henvisende lege. Avhengig av resultatet kan det være nødvendig å gjenta undersøkelsen om 1-3 år. Dette avgjør din lege. Kontakt din henvisende lege for svaret på beintetthetsmålingen og videre tiltak.

Dersom undersøkelsen er gjennomført grunnet ett nylig (< 2 år) beinbrudd og du har alder over 50 år er du vanligvis også satt opp til en konsultasjon med en osteoporosesykepleier ved Ortopedisk avdeling. Der vil en gjennomgå resultatet av beintetthetsmålingen, blodprøver tatt hos din fastlege, samt spørreskjema du har fått i forkant av timen med hensyn til risikofaktorer for nye brudd. Dersom det viser at du trenger behandling, vil osteoporosesykepleieren sammen med legen, igangsette behandling eller eventuell videre utredning. En lege kontrollerer og kvalitetssikre eventuell oppstart av behandling og skriver e-resept som skal ligge klar senest uken etter timen. Legen kontakter deg ved uklarheter.

Dersom målingene viser forstadiet til beinskjørhet (osteopeni), eller beinskjørhet (osteoporose), bør målingene gjentas etter 1-3 år for å følge en eventuell utvikling slik at du får riktig behandling. I enkelte tilfeller kan en blodprøve (beinmarkør, P1NP) måle effekten av behandlingen. Dette vil du få informasjon om av din behandlende lege, dersom det er aktuelt.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

​Korona: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Vi har har fremdeles enkelte smittevernstiltak for å redusere risikoen for smitte til sårbare pasienter og våre medarbeidere.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Fant du det du lette etter?