Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Multiorgan betennelsessyndrom hos barn og ungdom etter covid-infeksjon

Multiorgan inflammatorisk syndrom (MIS-C) er en sjelden betennelsessykdom som kan oppstå etter Covid-19 hos barn og ungdom. Pasientene kan raskt bli alvorlig syke, med høy feber, symptomer fra flere organsystemer, og sirkulasjonssvikt. Utfallet av sykdommen etter behandling er god.

Symptomer

Barn med covid-19 har som regel milde symptomer. En sjelden gang kan barn og ungdom bli rammet av en alvorlig tilstand 2–6 uker etter de var smittet med koronaviruset SARS-CoV-2. Sykdommen er en betennelsestilstand som rammer flere organer, oftest mage-tarmkanal, hjerte, hud og slimhinner. Pasienter trenger ikke å ha hatt noen symptomer i forbindelse med den akutte infeksjonen med koronaviruset. De fleste pasienter med syndromet trenger observasjon og behandling på sykehus. Tilstanden kan forverre seg raskt, og henvisning til avdeling med kompetanse på intensivbehandling av barn er derfor viktig. 

Utredning

Det kreves en grundig gjennomgang av sykehistorie, klinisk undersøkelse, blodprøver og andre tester for å sannsynliggjøre diagnosen. Utredningen skal også utelukke andre alvorlige tilstander, for eksempel infeksjonssykdommer som blodforgiftning (sepsis) og sjeldne revmatiske sykdommer. På sykehuset undersøker vi mulig påvirkning av ulike organer, og det kan være aktuelt med blant annet ultralyd av hjerte og mage, røntgen/CT av lunger, EKG, EEG og spinalpunksjon.

Behandling

Barn med denne tilstanden blir lagt inn på sykehus. Barn uten risiko for eller tegn på alvorlig sykdom kan ligge på vanlig sengepost til observasjon uten spesiell behandling. Ofte må barna ligge på en intensivavdeling for at man kan følge nøye med på dem. Det er blant annet viktig å sikre at de får i seg næring, og opprettholde god sirkulasjon av blod og oksygen til kroppens organer. En sjelden gang kan også pustemaskin (respirator) være nødvendig.

For å dempe betennelse og forhindre senvirkninger av sykdommen gir vi betennelsesdempende medikamenter. Som regel gis de rett i blodet (intravenøst) de første dagene, og deretter som tabletter eller mikstur. Barna har også økt risiko for blodpropp og får forebyggende behandling med blodfortynnende medisin.

Oppfølging

Før barnet/ungdommen kan bli skrevet ut fra sykehus må allmenntilstand være bedret, og det må ikke være behov for oksygentilskudd. 

I tillegg til oppfølging hos barneleger skal alle ha oppfølging hos hjertelege 4-6 uker etter de første symptomene. Hvis sykdommen har påvirket hjertet, kan det være behov for hyppigere kontroller og lengre oppfølgingstid. Det er vanlig å stå på blodfortynnende medikament frem til oppfølgingstimen. I tillegg kan det være behov for å bruke immundempende medisiner i en periode etter utskrivelse.

I Norge har utfallet av sykdommen etter behandlingen vært god. Organpåvirkninger hos de fleste pasientene går tilbake innen noen måneder.