HELSENORGE
Seksjon for rehabilitering

Nevropsykologisk undersøkelse, voksne

En nevropsykologisk utredning er en omfattende vurdering der man gjennom samtaler, observasjoner og undersøkelse (testing) kartlegger ulike ferdigheter og hjernefunksjoner.

Innledning

Innholdet i undersøkelsen varierer noe fra person til person. Vanligvis kartlegger vi hvordan du fungerer på ulike områder ved å snakke med deg og eventuelt pårørende/andre instanser. Som oftest gjennomfører vi ulike tester, for eksempel evnenivå, hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon, språk, visuell funksjon, planlegging og organiseringsevne, motoriske og sensoriske ferdigheter, samt hvordan du fungerer adferdsmessig, sosial og emosjonelt.

Henvisning og vurdering

Psykologer og fastleger kan henvise til nevropsykologisk utredning ved avdeling for rehabilitering. Pasienter kan henvises avdelinger på sykehuset.

Fastleger kan med få unntak ikke henvise direkte til Nevropsykologisk lab ved nevrosenteret, men ved henvisning til henholdsvis DPS, nevrologisk avdeling eller til annen psykiatrisk eller somatisk avdeling. Med ønske om nevropsykologisk utredning vil disse som oftest føre til viderehenvisning internt. Nevropsykologisk laboratorium har dedikert spesialist i nevropsykologi ansatt i nevrologisk avdeling.

Frist som utløser rett til helsehjelp er for de fleste utredninger tre måneder, men i praksis vil utredningen som regel være startet opp i løpet av 1- 6 måneder. Ved utredning i forbindelse med førerkort eller andre attester gis det ikke frist, og ventetiden for slike undersøkelser kan derfor være noe lenger.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

  • Tydelig beskrivelse av årsak til henvisning: Hva ønsker en svar på?
  • Anamnestiske opplysninger (oppvekst, utdanning, yrke, sosial funksjon, fritid)
  • Aktuelle diagnoser og behandling, både somatisk og psykisk
  • Medisinliste
  • Andre relevante funn (blodprøver, billeddiagnostikk, EEG etc)
  • Informasjon om eventuell tidligere nevropsykologisk utredning.

Det er viktig at pasienten er informert dersom henvisningen gjelder vurdering av førerkort. Legg ved informasjon om andre somatiske og psykiske forhold jfr. helsekravene til førerkort (syn, epilepsi, medikasjon, motorisk funksjon, adferdsforstyrrelser, psykose m.m.)

Før

  • Ta med ferdig utfylte skjema om du fikk tilsendt noen på forhånd. 
  • Møt uthvilt til testingen, unngå medisinendringer eller rusmidler dagene i forveien.
  • Ta med briller eller høreapparat om du bruker det.
  • Det kan være lurt å ha med matpakke og drikke, eller penger til å kjøpe mat, da testingen tar noen timer. 
  • Husk å skru av mobilen under testingen.

Under

Første gang du kommer, har vi en samtale om hvorfor du er henvist og hva undersøkelsen går ut på. Vi innhenter informasjon om din nåværende og tidligere funksjon, blant annet gjennom en utviklingshistorie fra barneår til i dag. Vi er interessert i dine styrker og svakheter, og aktuelle problemer. Noen ganger innhentes også informasjon fra pårørende eller andre instanser, men ikke uten at du har gitt samtykke til det.

Som regel blir det gjennomført testing som del av undersøkelsen. Testingen utføres av testtekniker eller psykolog og fordeles vanligvis over to dager. Testene kan være muntlige, skriftlige, praktiske (manuelle) eller computerbaserte. Ingen av dem gjør vondt, men du kan bli trøtt etterpå.

Etter

Etter at utredningen er ferdig, går vi gjennom resultatene. Dersom det er hensiktsmessig ut i fra helsetilstanden, vil pasienten kunne være med på en muntlig gjennomgang. Noen ganger har vi også møter med andre instanser. Det vil bli drøftet behov for videre oppfølging for eksempel på skole/arbeidsplass eller om det er nødvendig med henvisning til andre undersøkelser eller til behandling hos psykolog, fysioterapeut, logoped eller andre. I etterkant sender vi en nevropsykologisk rapport / spes.erklæring (epikrise) til rette instans. Det kan være henvisende psykologspes., psykolog, legespes., asslege, fastlege (unntaksvis) eller andre instanser dersom det er avtalt.

Vær oppmerksom

Vi har meldeplikt i enkelte situasjoner. I hovedsak dreier det seg om tilfeller hvor vi er bekymret for omsorgssituasjonen eller sikkerheten til et barn eller hvis helsekrav til førerkort ikke er oppfylt. 

Kontaktinformasjon

Buss

​Buss fra Stavanger sentrum med holdeplass Tjensvollkrysset eller Stavanger turnhall i Madlaveien. Motsatt retning har holdeplass DNB Arena eller Tjensvollkrysset.

Parkering

Fra Tjensvollkrysset, Madlaveien mot Sola. Ta til høyre ved lyskrysset, ta deretter av ved første avkjørsel til høyre. Følg veien til endes (etter 100 meter svinger veien mot venstre, du kommer da til vår parkeringsplass der du kan parkere gratis. NB det er begrenset plass). Det er også mulighet å parkere ved å svinge til høyre ved St.Svithun VGS, må da bruke parkeringsautomat for betaling. Det samme gjelder parkere ved Stavanger Forum.

 

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Praktisk informasjon

Datoer for gruppetilbud: Tidligfase hjerneskole, CIST og CIMT (2021)

CIST:

Gruppe 1: Uke 2, 3 og 4
Gruppe 2: Uke 6, 7 og 8
Gruppe 3: Uke 14, 15 og 16 OBS! Uke 14 starter med 2. påskedag!
Gruppe 4: Uke 18, 19 og 20
Gruppe 5: Uke 22, 23 og 24
Gruppe 6: Uke 36, 37 og 38
Gruppe 7: Uke 42, 43 og 44
Gruppe 8: Uke 47, 48 og 49

CIMT:

Gruppe 1: Uke 6, 7 og 10
Gruppe 2: Uke 39, 40 og 43
Tidligfase hjerneskole:
Gruppe 1: 21.januar, 28. januar, 4. februar og 11. februar (pårørendekveld 4. februar)
Gruppe 2: 20. mai, 27. mai, 3. juni og 10. juni (Pårørendekveld 3. juni)
Gruppe 3: 18. november, 25. november, 2. desember og 8. desember (Pårørendekveld 2. desember)

CFS/ME grupper

Gruppe 1: torsdager 21.01., 28.01., 04.02. og 11.02.
Gruppe 2: torsdager 15.04., 22.04., 29.04. og 06.05.
Gruppe 3: torsdager 03.06., 10.06.,17.06. og 24.06.
Gruppe 4:  26.08., 02.09., 09.09. og 16.09.
Gruppe 5:  21.10., 28.10., 04.11. og 11.11.
Gruppe 6: 25.11., 02.12., 09.12. og 16.12.
 

Pårørende samlinger CFS/ME grupper

Pårørende gruppe 1: onsdag 26.05.21 kl. 15.00-17.00
Pårørende gruppe 2: onsdag 17.11.21 kl. 15.00-17.00

 

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Praktisk informasjon ved sengeposten

Det er fast besøkstid kl.18-19:30, ellers avtales besøk med personalet i avdelingen. Rehabilitering kan foregå hele døgnet i alle typer av dagliglivets aktiviteter. Pasientene får en individuell ukeplan i tråd med utarbeidet mål og tiltaksplan.

​Ta med deg:

  • ​Behagelige treningsklær
  • Sko for både inne- og utebruk
  • Yttertøy
  • Badetøy
  • Toalettsaker
  • Oversikt over faste medisiner

NB! Ta ikke med verdisaker som smykker eller store pengebeløp.

Privattøy vaskes sjelden i sengeposten og det forventes at dette blir gjort i hjemmene. Unntaksvis kan det foregå noe ​vasking av tøy i seksjonen hvis det blir vurdert som et hensiktsmessig treningstiltak

Vær ellers oppmerksom på at SUS er et røykfritt sjukehus. Det er ikke lov å røyke verken ute eller inne. Man kan ikke benytte alkohol eller andre rusmidler under oppholdet.

Ta gjerne kontakt med personalet om du har spørsmål.

Fant du det du lette etter?