Operasjon av blodansamling i hjernen etter hjerneblødning

Nevrokirurgisk avdeling 1H

Blodansamlingen fjernes for å skaffe bedre plass for hjernevevet og for å redusere hjernetrykket. Når blodansamlingen er fjernet blir hjernetrykket i mange tilfeller omgående normalt. Skaden i hjernevevet fra selve blødningen har stor betydningen for livskvaliteten i fremtiden.

Innledning

Ved operativ fjerning av en blodansamling i hjernen fjernes denne ved først å sage ut en bit av kraniet på ønsket sted, deretter åpnes den harde hjernehinnen, og så lages en liten åpning i hjernevevet inn til blodansamlingen. Blodet skylles så løs fra hjernevevet omkring og fjernes ved bruk av et sug.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

En operasjon for hjerneblødning er et øyeblikkelig inngrep. Det er lite pasienten kan gjøre for å forberede seg for operasjonen.

2. Under

Ved operativ fjerning av en blodansamling i hjernen anlegges først et hudsnitt over den delen av kraniet hvor pasienten har blødd. Det sages så ut en kraniebit og deretter åpnes den harde hjernehinnen.

Veien gjennom hjernevevet og inn til blodansamlingen velges med omhu, slik at pasienten skal få minst mulig symptomer fra operasjonen. Blodansamlingen skylles løs fra omliggende hjernevev med fysiologisk saltvann og fjernes med et sug. Etter at all blødning er stanset, sys hjernehinnen igjen, benlappen festes til kraniet omkring og huden lukkes.

Behandlingsteamet under operasjonen består av nevrokirurger, operasjonssykepleiere, anestesisykepleier og anestesilege. Pasienten opereres i full narkose.

Gjør det vondt?

Det er lite smerter forbundet med det å bli operert i hodet. Hjernevevet har ingen smertefibere, smertefibre finnes kun i blodårene og i hjernehinnen.

3. Etter

Etter operasjonen observeres pasienten nøye på en nevrokirurgisk eller nevrologisk/medisinsk avdeling. Lengden av sykehusoppholdet bestemmes i stor grad av den skaden blødningen har gjort på hjernevevet.

Oppfølging

Pasienten følges opp ved lokal nevrologisk avdeling. Mange av pasientene legges inn til kontroll ved nevrokirurgisk avdeling omtrent tre måneder etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Det er lite ubehag forbundet med det å bli operert i hjernen. En del av pasientene utvikler lungebetennelse i forløpet av sykdommen. Denne behandles med antibiotika. Likeledes behandles en eventuell sårinfeksjon med antibiotika.

Nevrokirurgisk avdeling 1H
51518576 | Baklofenpoliklinikk: 51518415
Spørsmål om innleggelse og time på poliklinikk: Telefon: 51 51 84 21 (sekretær)
Våland
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger(Google maps)

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.