Behandling

Operasjon av blodansamling i hjernen etter hjerneblødning

Ved hjerneblødning kan man få en blodansamling som trykker på hjernen og lager skader i hjernevevet. Blodansamlingen fjernes for å skaffe bedre plass for hjernevevet og for å redusere hjernetrykket. Når blodansamlingen er fjernet blir hjernetrykket i mange tilfeller omgående normalt. Skaden i hjernevevet fra selve blødningen har stor betydning for livskvaliteten i fremtiden.

Før

En operasjon for hjerneblødning er et øyeblikkelig inngrep. Det er lite pasienten kan gjøre for å forberede seg for operasjonen.

Under

Ved operativ fjerning av en blodansamling i hjernen anlegges først et hudsnitt over den delen av kraniet hvor pasienten har blødd. Det sages så ut en kraniebit og deretter åpnes den harde hjernehinnen.

Veien gjennom hjernevevet og inn til blodansamlingen velges med omhu, slik at pasienten skal få minst mulig symptomer fra operasjonen. Blodansamlingen skylles løs fra omliggende hjernevev med fysiologisk saltvann og fjernes med et sug. Etter at all blødning er stanset, sys hjernehinnen igjen, benlappen festes til kraniet omkring og huden lukkes.

Behandlingsteamet under operasjonen består av nevrokirurger, operasjonssykepleiere, anestesisykepleier og anestesilege. Pasienten opereres i full narkose.

Gjør det vondt?

Det er lite smerter forbundet med det å bli operert i hodet. Hjernevevet har ingen smertefibere, smertefibre finnes kun i blodårene og i hjernehinnen.

Etter

Etter operasjonen observeres pasienten nøye på en nevrokirurgisk eller nevrologisk/medisinsk avdeling. Lengden av sykehusoppholdet bestemmes i stor grad av den skaden blødningen har gjort på hjernevevet.

Det er lite ubehag forbundet med det å bli operert i hjernen. En del av pasientene utvikler lungebetennelse i forløpet av sykdommen. Denne behandles med antibiotika. Likeledes behandles en eventuell sårinfeksjon med antibiotika.

Oppfølging

Pasienten følges opp ved lokal nevrologisk avdeling. Mange av pasientene legges inn til kontroll ved nevrokirurgisk avdeling omtrent tre måneder etter operasjonen.

Kontakt

Sydbygget Nevrokirurgisk avdeling 1H

Kontakt Nevrokirurgisk avdeling 1H

Oppmøtested

Sydbygget, 1.etasje.
Bruk hovedinngangen, ta til venstre og bruk heisen eller trappene.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​