Operasjon ved anstrengelseslekkasje
Urinlekkasje ved anstrengelser som hoste, nys, latter og fysisk aktivitet skyldes oftest svekkelse i urinblæras lukkemuskel og/eller i bindevevet som holder urinrør og urinblære på plass. Hensikten med å operere inn en vaginaltape (TVT, TOT) er å stabilisere urinrøret, slik at vi reduserer lekkasjen eller at den opphører. 80-90 prosent av kvinnene blir kvitt anstrengelseslekkasjen etter operasjonen.
Av dem som har anstrengelselekkasje, viste en finsk undersøkelse at 95 prosent av pasientene var fornøyde etter operasjonen.
Dersom man har blandingslekkasje, det vil si både angstrengelses- og hastverklekkasje, er resultatene dårligere på grunn av mer kompleks årsak.
Før
For kvinner etter overgangsalder er det viktig å bruke østrogentilskudd i skjeden (for eksempel Vagifem, Gelisse eller Ovesterin) minimum to uker før operasjon dersom du ellers ikke bruker dette fast. Vi anbefaler å unngå barbering av underlivet de siste to til tre ukene før inngrepet.
Under
Under inngrepet ligger du med beina opp som ved en gynekologisk undersøkelse. Du blir vasket sterilt og dekket til, slik at du ikke ser selve operasjonsfeltet. En sykepleier sitter ved hodeenden og passer på at du har det bra under inngrepet.
Operasjonen blir gjort i narkose.
Slimhinnen i skjeden blir åpnet under urinrøret, og vi lager snitt i begge lyskene. Et prolenbånd ( syntetisk materiale) blir ført opp med en nål på begge sider av urinrøret. Vi perforerer en tynn membran i bekkenbeinet og båndet ledes ut igjennom hudsnitt i lysken. Båndet bli passelig strammet.
Båndet blir ikke sydd fast, men gror fast i vevet. Snittet i skjeden blir sydd med trå som forsvinner selv. Vi setter sterilstrips i begge lyskene.
Etter
Du kan dra hjem når du får til å tisse normalt, som oftest samme dag. Vi kontrollerer resturin (hvor mye som er igjen i blæra etter at du har tisset) med en blærescanner. De fleste tisser langsommere etter inngrepet. For å forebygge urinveisinfeksjon får du med Hiprex tabletter som du skal ta morgen og kveld i tre dager, inkludert operasjonsdagen.
Vær oppmerksom
Ved alle kirurgiske inngrep er det risiko for komplikasjoner, oftest blodansamlinger, blodpropp eller infeksjon. I sjeldne tilfeller kan andre organer som tarm og urinblære bli skadet. Noen svært få opplever at slimhinnen i skjeden over båndet ikke vil gro. Det kan en sjelden gang være vanskelig å stramme båndet riktig, og det kan bli vanskelig å tisse. Vi måler derfor resturin før du kan dra hjem. Noen få må lære å tømme blæra med kateter til tissingen kommer i gang. Hvis båndet er lagt for stramt, kan operatøren dagen etter inngrepet slakke båndet.
Generelt gjelder at dersom plagene etter operasjonen ikke avtar fra dag til dag, men i stedet øker på, bør du ta direkte kontakt med vår avdeling. Spesielt bør du være oppmerksom på økende smerter, pustebesvær, feber, plager fra urinveier og tarm. Svie og hyppig vannlating etter operasjonen kan det være tegn på blærekatarr, og du bør levere morgenurinprøve på rent glass hos fastlege.
Ta kontakt med Kvinneklinikken dersom:
• Du ikke klarer å late vannet
• Du har feber over 38 grader som ikke normaliserer seg innen 2 dager
• Du får kraftig blødning fra såret
Kontakt
Østbygget
Gynekologisk poliklinikk
Oppmøtested
Østbygget, 4.etasje. Bruk hovedinngangen.
Besøkstider
- I dag STENGT
Østbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger