Rehabilitering - Tverrfaglig rygg-nakke-rehabilitering, Vertebra
Smerter i nakken og ryggen kan ha ulike årsaker. I de fleste tilfeller kan vi ikke slå nøyaktig fast hvor smertene kommer fra, eller hvordan de oppstår. Derfor kalles de vanligste smertene for uspesifikke.
Det gjøres en vurdering av årsaker til smertene, og en grundig vurdering om det er behov for annen utredning, om det er aktuelt med kirurgisk behandling, eller om rehabilitering skal tilbys.
Henvisning og vurdering
Henvisningen prioriteres av lege som vurderer om du får tilbud om behandling ved sykehuset eller ikke. Det er et mål at de fleste pasientene med langvarige rygg- og/eller nakkesmerter skal starte behandling innen 40-60 virkedager etter at henvisningen er mottatt ved sykehuset. Legen vurderer om du trenger raskere behandling. For enkelte tilstander er det noe lengre ventetid.
Før
Fra henvisningen mottas til du får innkalling til poliklinisk konsultasjon hos lege/tverrfaglig team, tar det maks 10 dager. Du får da tildelt en time innen 8–12 uker. For enkelte tilstander er det noe lengre ventetid. Alle som skal inn til en poliklinisk konsultasjon, vil få tilsendt et samtykkeskjema i forkant og vil bli forespurt om å svare på et spørreskjema ved oppmøte.
Gjennom samtale med deg, spørreskjemaet du har fylt ut og en grundig klinisk undersøkelse, vil lege/ tverrfaglig team danne seg et bilde av mulige årsaksfaktorer og vedlikeholdene faktorer knyttet til dine smerter. Du får informasjon om betydningen av den medisinske vurderingen som gjøres, du får en kort innføring i kroppens oppbygning og funksjon og du får informasjon og råd om hva du bør gjøre videre.
Poliklinikken har et faglig samarbeid med kirurgiske avdelinger i sykehuset dersom det blir aktuelt med operasjon. For mange er en poliklinisk konsultasjon som beskrevet ovenfor tilstrekkelig både som utredning og behandling.
Under
Pasienter som trenger videre oppfølging ved poliklinikken får tilbud om et differensiert behandlingsopplegg ut fra deres totale situasjon. Dette kan bestå av individuell oppfølging hos aktuelle fagpersoner, eller tverrfaglig gruppebehandling med arbeidsrettet kognitiv tilnærming. Gruppetilbud går over 2 uker, 3 dager i uken, med trening og undervisning mellom kl. 9.00–13.00. Det er ca. 10 deltakere i hver gruppe. Det jobbes ut fra en helhetlig tankegang hvor fysiske, psykiske og sosiale faktorer henger sammen og kan påvirke hverandre gjensidig. Det kreves ingen forberedelser i forkant av deltakelse i gruppe.
Fysioterapeut, lege, psykolog, ergoterapeut, spesial sykepleier og NAV rådgiver jobber tverrfaglig og er tilgjengelig ved behov. Styrken i tverrfagligheten er blant annet at teamet kan følge opp ulike sentrale faktorer knyttet til langvarige smerter. Det vil foregå individuelle samtaler med lege underveis. Fysioterapeutene følger gruppa tett, både i aktivitetstimer og gruppesamtaler.
En viktig forutsetning for å kunne lykkes med rehabiliteringen, er at du får trygghet gjennom forståelse og kunnskap om smertesystemet. Det undervises blant annet om muskel- og skjelettsystemet og dets funksjon, mulige smerteårsaker, utsiktene til bedring og behandlingsmetoder.
Livsstil, livskvalitet, forholdene på arbeidsplassen, grad av smerte/funksjon og hvordan man forholder seg til smerte, er andre viktige faktorer som berøres. I aktivitetstimene introduseres du for en rekke ulike aktiviteter, øvelser og arenaer for trening/fysisk aktivitet.
I løpet av rehabiliteringsukene utfordres du på å utarbeide individuelle målsetninger om tilbakeføring til arbeidslivet og/eller bedret funksjon og livskvalitet, samt en plan for veien videre. Teamet ved poliklinikken veileder og støtter deg i denne prosessen.
Behandlingen vektlegger rask og helhetlig avklaring av tilstanden, samt tidlig intervensjon og samtidighetsbehandling rettet mot helse, arbeidsplass/skole og NAV. Egenmotivasjon og egentrening hjemme er sentral.
Mer informasjon om ryggplager:
Back facts - Myter og fakta om ryggen 15 ting du ikke visste om ryggsmerter
Etter
Ryggpoliklinikken vil kunne henvise videre til andre spesialistavdelinger eller til videre rehabilitering etter behov. Fastlege overtar som primærkontakt.
Kontakt
Rektor Berntsensgate 12
Seksjon for fysikalsk medisin
Rektor Berntsensgate 12
Rektor Berntsensgate 12, 4022 Stavanger