Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Øre- nese- halsavdeling

Spyttkjertelbiopsi

Spyttkjertelbiopsi blir av og til utført ved nedsatt spyttproduksjon og det er sterk mistanke om underliggende sykdom i spyttkjertler.

Henvisning og vurdering

De fleste pasientene blir henvist fra revmatolog, men noen blir også henvist fra ØNH-lege, fastlege og tannlege. 



Før

Du bør være frisk når du kommer til sykehuset, ikke ha oppkast eller feber. Ta kontakt om du er i tvil. 

Hygiene

For å minske risikoen for infeksjoner må du dusje og vaske håret kvelden før operasjonen. 

Medisiner

Dersom du bruker Marevan må INR være < 2,5 målt 1- 3 dager før inngrepet. Andre blodfortynnende medisiner trenger ikke å pauses.

Operasjonsdagen

Du skal ta faste medisiner om morgenen som vanlig. Ta med deg en liste over de medisinene du bruker til sykehuset. Siden inngrepet blir gjort med lokalbedøvelse kan du spise frokost som vanlig operasjonsdagen. Det er fint om du ikke har på deg sminke, smykker, ringer eller piercing. 

Ved ØHN-poliklinikk blir du undersøkt av lege før operasjonen og grunnlaget for den planlagte behandlingen blir vurdert på nytt. Deretter blir du tatt imot av sykepleier. 




Under

Operasjonen blir gjort i lokalbedøvelse, og operasjonstiden varierer fra 15 til 30 minutter. Operasjonssår i munnen og på innsiden av leppen blir sydd med selvoppløsende tråd. 

Spyttkjertlene som tas ut blir sendt til analyse ved patologisk avdeling. 

g_851fbb65_9921_47b1_9946_0c6dfc697240



Etter

Du kan reise hjem, eller på arbeid, rett etter inngrepet. Før hjemreise får du snakke med legen som informerer deg om operasjonen og eventuelle forholdsregler. Om du er operert på en av leppene, skal du være forsiktig med å strekke på leppa, fordi såret kan da sprekke opp. Sykemelding er ikke nødvendig, bortsett fra eventuelt dagen inngrepet utføres.

Du kan bli nummen i leppa etter operasjonen. Dette er nesten alltid forbigående. 

Smertestillende

Lokalbedøvelsen går ut etter et par timer. Du kan trenge smertestillende noen dager etter operasjonen. Dersom du har smerter etter hjemreises holder det oftest med smertestillende paracetamol tabletter. Følg dosering anbefalt på pakkent. 

Blødning

For å minske risikoen for blødning skal du holde deg i ro operasjonsdagen. Ikke ta del i trening eller annen tung fysisk aktivitet operasjonsdagen. 

Mat og drikke

Operasjonsdagen skal mat og drikke være avkjølt eller kald for å minske ubehag og risiko for blødning. Du bør vente med å spise et par timer etter lokalbedøvelsen er gått ut. 

Vi anbefaler at du skyller munnen med vann etter måltider i noen dager, slik at matrester ikke fester seg i såret. 

Svar på biopsien

Når svaret på analysen av spyttkjertelprøvene kommer tilbake til oss, sender vi det videre til henvisende lege. Svar og eventuelt videre kontroller får du hos den som har henvist deg.


Når svaret på analysen av spyttkjertelprøvene kommer tilbake til oss, sender vi det videre til henvisende lege. Svar og eventuelt videre kontroller får du hos den som har henvist deg.

Kontakt

Vestbygget, inngang 5 Øre-nese-hals poliklinikk

Kontakt Øre-nese-hals poliklinikk

Oppmøtested

Øre- nese- hals poliklinikk, 1. etasje, østbygget. 

Besøkstider

  • I dag STENGT
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
En ambulanse utenfor inngang 5

Vestbygget, inngang 5

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.