HELSENORGE
Øre- nese- halsavdeling

Spyttkjertelbiopsi

Spyttkjertelbiopsi blir utført for å stadfeste mistanken om Sjøgrens syndrom, utelukke andre tilstander og stille en sikker diagnose. Spyttkjertelbiopsi kan være et viktig verktøy ved mistanke om Sjøgrens syndrom. Ventetider

Henvisning og vurdering

De fleste pasientene blir henvist fra revmatolog, men noen blir også henvist fra ØNH-lege, fastlege og tannlege. Før

Du bør være frisk, ikke ha oppkast eller feber. Ta kontakt om du er i tvil. 

Hygiene

For å minske risikoen for infeksjoner må du dusje og vaske håret kvelden før operasjonen.

Medisiner

Dersom du bruker Marevan må INR (blodprøve) være < 2,5 målt 1- 3 dager før inngrepet. Andre blodfortynnende medisiner trenger ikke å pauses.


Under

Operasjonsdagen

Du skal ta faste medisiner om morgenen som vanlig. Ta med deg en liste over de medisinene du bruker til sykehuset. Siden inngrepet gjøres med lokalbedøvelse kan du spise frokost som vanlig operasjonsdagen. Det er fint om du ikke har på deg sminke, smykke, ringer eller piercing.

Ved ØNH-poliklinikk blir du undersøkt av lege før operasjonen og grunnlaget for den planlagte behandlingen blir vurdert på nytt. Deretter blir du tatt imot av sykepleier.

Operasjonen

Operasjonen blir gjort i lokalbedøvelse, og operasjonstiden varierer fra 15 til 30 minutter. Operasjonssår i munnen og på innsiden av leppen blir sydd med selvoppløsende tråd. 

Spyttkjertlene som tas ut blir sendt til analyse ved patologisk avdeling på SUS. 

Etter

Du kan reise hjem, eller på arbeid, rett etter inngrepet. Før hjemreise får du snakke med legen som informerer deg om operasjonen og eventuelle forholdsregler. Om du er operert på en av leppene, skal du være forsiktig med å strekke på leppa, fordi såret kan da sprekke opp. Sykemelding er vanligvis ikke nødvendig. 

Du kan bli nummen i leppa etter operasjonen. Dette er nesten alltid forbigående. 

Smertestillende

Lokalbedøvelsen går ut etter et par timer. Du kan trenge smertestillende noen dager etter operasjonen. Dersom du har smerter etter hjemreises holder det oftest med smertestillende paracet tabletter. Følg dosering anbefalt på pakkent. 

Blødning

For å minske risikoen for blødning skal du holde deg i ro operasjonsdagen. Ikke ta del i trening eller annen tung fysisk aktivitet operasjonsdagen. 

Mat og drikke

Operasjonsdagen skal mat og drikke være avkjølt eller kald for å minske ubehag og risiko for blødning. Du bør vente med å spise et par timer etter lokalbedøvelsen er gått ut. 

Vi anbefaler at du skyller munnen med vann etter måltider i noen dager, slik at matrester ikke fester seg i såret. 

Spyttkjertlene blir sendt til mikroskopisk undersøkelse ved Stavanger universitetssjukehus. Når svaret kommer tilbake til oss, sender vi det videre til henvisende lege. Svar og videre kontroller få du derfor hos den som har henvist deg.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?