Stent i en eller begge urinlederne

Urologisk kirurgisk seksjon

Hvis du har et trangt område i urinlederen, kan dette hindre at urinen passerer fra nyren til urinblæren. Det kan blokkes opp innvendig med et kateter eller en ballong ført opp gjennom urinrøret. En stent (innvendig plastrør) vil sikre at urinen renner fra nyrene til urinblæren.

Innledning

Hele inngrepet foregår med kikkertteknikk/et cystoskop gjennom urinrøret og opp i urinblæren ved hjelp av røntgengjennomlysning.

Pasientinformasjon fra EQS

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Faste

Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

​Smykker​

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

​Medisiner​

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Hygiene

For å forebygge infeksjon, må du dusje på operasjonsdagen. Hos menn må forhuden trekkes tilbake for god rengjøring. Vask navle, hender og føtter godt. Ikke barber operasjonsområdet. Området må være fritt for sår og kviser. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme. Fjern neglelakk.

2. Under

Bedøvelsen du får er en lett narkose, det vil si at du sover under operasjonen. En stent (innvendig plastrør) føres opp gjennom urinlederen og blir liggende for å sikre avløp fra nyren til urinblæren. Under operasjonen vil du få innlagt et blærekateter som blir fjernet samme dag. Operasjonen tar under en time.

3. Etter

Etter operasjonen overflyttes du til en observasjonsseng. Du får servert mat og drikke, og det er viktig at du kommer deg på beina så fort som mulig. Oppholdet varer kun noen få timer. Du kan ikke kjøre bil etter et inngrep i narkose. Gjør derfor avtale med noen som kan hente deg. Sykehuset kan bestille en taxi for deg. Du må betale egenandel for den.

Etter at du har reist hjem

Urinen kan være litt blodig i starten. Dette er vanlig og vil avta etter hvert, men kan komme tilbake. Det er derfor viktig å drikke rikelig (en til to liter), slik at du har god gjennomskylling i urinveiene. Noen vil oppleve at stenten forårsaker svie eller smerter ved vannlating.

Forskyvning av stenten kan skje, og det kan bli nødvendig å hente den ut med et spesialinstrument.

Oppfølging/etterkontroll

Stenten skal vanligvis fjernes eller skiftes etter noen uker eller måneder - det er individuelt hvor lenge. Dersom du bare skal ha stenten(e) en periode, avtales en time på urologisk poliklinikk for å fjerne den. Det gjøres ved en enkel cystoskopi i lokalbedøvelse.

Vær oppmerksom

Infeksjon etter operasjon kan forekomme, med symptomer som feber, smerter og endring i vannlating. Da må du oppsøke fastlege for å få tatt urinprøve og eventuelt få antibiotikabehandling. Gjør legen oppmerksom på at du er nyoperert, og at det er normalt å ha blod i urinen etter dette.

Urologisk kirurgisk seksjon
Telefon sengepost 5D: 51519170 | Telefon urologisk poliklinikk: 51519386
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger(Google maps)

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)