Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tåreveisoperasjon

Tåreveisoperasjon (DCR) er aktuelt ved helt tett tårekanal eller når tidligere forsøkt oppstaking/sondering av trang kanal ikke har løst problemet. Ved operasjonen blir det laget et hull gjennom nesebeinet, og slimhinnen blir sydd som en kobling mellom tåresekken og neseslimhinnen.

Øyet må dreneres for den nødvendige fuktgivende tårevæsken via to tynne kanaler i hvert lokk som møtes i tåresekken og videre ned til nedre del av nesehulen. Vanligste sted for hinder er etter/nedenfor tåresekken. Det mest egnede stedet for en annen rute for tårene er gjennom den tynne delen av nesebenet innenfor sekken. Der blir det ved denne operasjonen (DCR) laget en ny slimhinnetunnel gjennom et nylaget hull i beinet. Dette foregår oftest via et arbeidshull i huden.

De fleste operasjoner utføres i lokalbedøvelse. Barn opereres i narkose.

Andre aktuelle inngrep mot tåreflod kan være øyelokkstillingskorreksjon (ut-/innvrengt eller slakt). Det kan også være trange tårepunkt, trange kanaler i øyelokksdelen eller bare middels trange kanaler. For disse tilstandene utføres nødvendig stillingskorreksjon, eller en trer inn et dren som skal ligge i den originale tårekanalen for en periode (3 eller 6 måneder). Etter endt behandlingstid blir så drenet tatt ut igjen og kanalen er rommeligere.

Henvisning og vurdering

En lege bør undersøke om tårekanalen er tett, de fleste steder gjøres dette av øyelege. Det er ønskelig at øyespesialist utenfor sykehuset utfører denne tårekanalskyllingen, slik at de som kommer til sykehuset for denne operasjonen virkelig har tett kanal.

Dersom utredningen er gjort slik og informasjon er gitt om inngrepstypen, kan pasienten stå i operasjonskø fra starten, ikke i undersøkelseskø først.

Ved tvil om tett kanal eller om andre inngrep bør utføres, er det naturlig og bra at pasienten blir henvist til undersøkelse ved sykehuset først. Dette vil da forlenge den totale ventetiden.

  • Er behandling for problemet tidligere forsøkt?
  • Har pasienten hatt konjunktivitter?
  • Har pasienten hatt dacryocystitt (tåresekkinfeksjon)?
  • Bruker pasienten antikoagulasjon, hvilken, på hvilken indikasjon?
  • Dersom pasienten MÅ bruke kontinuerlig antikoagulasjon (se eget punkt under «FØR») så må det en forundersøkelsestime til på sykehusets poliklinikk. Dette for planlegging av dagene like før og etter inngrepet mtp antikoagulasjon.
  • Har pasienten bruk for angstdempende premedikasjon? (influerer på oppmøtetidspunkt)

Kontakt

Østbygget Øre-nese-hals-avdelingen

Kontakt Øre-nese-hals-avdelingen

Oppmøtested

Østbygget, 2. etasje. Følg gule striper fra hovedinngangen. Bruk heisen bak kantina.

Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.