Testikler som ikke har kommet ned i pungen

Urologisk kirurgisk seksjon

Testiklene dannes i fosterlivet i bukhulen, og flytter seg gradvis nedover i pungen hos de fleste gutter. I enkelte tilfeller blir testiklene liggende i bukhulen, eller i / uten-for lyskekanalen uten å komme ned i pungen. Når testiklene ikke er kommet ned i pungen innen 1-2 års alderen, kan det bli aktuelt med operasjon.

Innledning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Barnet bør derfor dusje operasjonsdagen. Forhuden trekkes tilbake så godt det lar seg gjøre for god rengjøring.
Opplysninger om medisiner og faste finnes i vedlagt informasjonsbrosjyren i innkallingsbrevet.

2. Under

Testikler i bukhulen

Barnet får narkose og inngrepet utføres ved kikhullskirugi. Et lite kamera blir ført inn ved navlen eller rett nedenfor, magen fylles med gass og så undersøker vi om testikkelen er til stede. Dersom den avdekkes rett ovenfor lyskekanalen er det en mulighet å ta den ned med en gang. Hvis den ligger høyere oppe i magen vil inngrepet avsluttes og barnet bli henvist til ett spesialistsenter som for ny operasjon.

Testikler i / eller utenfor lysken

Barnet får narkos og det lages ett lite snitt i lysken og ett mindre i pungen. Testikkelen med sædleder og årestreng identifiseres. Testikkelen plasseres i pungen hvor den festes med tråd som forsvinner av seg selv. Dersom årestrengen er veldig kort kan det bli aktuelt med en ny operasjon på ett senere tidspunkt.

3. Etter

Det blir noe hevelse i pungen og lysken etter operasjonen, men dette forsvinner etter hvert. Skulle det bli økende hevelse og rødhet i såret og barnet får feber og mer smerte, må egen lege kontaktes.

Intimstell

God hygiene er viktig for å unngå betennelse, barnet kan dusje dagen etter operasjonen, mens bading i badekar kan gjerne vente 3 – 4 dager. Dersom du har bandasje, kan denne tas av evt. skiftes ved bading og evt. plastestrips kan sitte på til de faller av selv. Bandasjen skiftes så lenge det siver sårvæske fra såret og etter 8 – 10 dager kan denne fjernes.

Smertestillende

Ved smerter etter operasjonen kan Paracetamol brukes etter dosering på pakken. Ved allergi bør du kontakte lege. Barnet kan selv bestemme fysisk aktivitet, men det kan være ønskelig med noe begrensing i forhold til f.eks. sykling. For noen barn kan det være rimelig å være borte fra skole/barnehage  et par dager og for skolebarn kan det være aktuelt med 3 - 4 uker fri fra gymnastikk.

Kontakt

Oppmøte

Er det noe du er i tvil om etter operasjonen, kan du den første uken kontakte Dagkirurgisk avdeling i Hillevåg 51514499  på dagtid mellom klokken 08.00 og 14.00, eller Urologisk poliklinikk tlf.: 51519386. Ut over dette kan du kontakte primærlege, eller legevakt

Urologisk kirurgisk seksjon
Telefon
Telefon sengepost 5D: 51 51 91 70 | Telefon urologisk poliklinikk: 51 51 93 86

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 05515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Kart merket med parkeringsplasser

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Røykfritt sykehus

​Alle sykehusområdene i Helse Stavanger er røykfrie. Det er likevel laget noen røykeområder som pasienter kan bruke. Disse områdene er merket.
Røyking utenfor sykehusets innganger er ikke tillatt, med unntak av ett område utenfor hovedinngangen. Her er det satt opp et eget røykeskur.
Vi ber om at røykeforbudet blir respektert av hensyn til pasienter. Det er en utfordring at mange stiller seg utenfor inngangene og røyker. Dette gjør det vanskelig for alle de som ikke tåler tobakksrøyk. Vis hensyn!​​​
Røykfritt sykehus handler om å gi de ansatte et trygt arbeidsmiljø, beskytte pasienter, besøkende og ansatte fra tobakksrøyk, og gi hjelp til ansatte og pasienter så de kan slutte å røyke.​