Testikler som ikke har kommet ned i pungen

Urologisk kirurgisk seksjon

Testiklene dannes i fosterlivet i bukhulen, og flytter seg gradvis nedover i pungen hos de fleste gutter. I enkelte tilfeller blir testiklene liggende i bukhulen, eller i / uten-for lyskekanalen uten å komme ned i pungen. Når testiklene ikke er kommet ned i pungen innen 1-2 års alderen, kan det bli aktuelt med operasjon.

Innledning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Barnet bør derfor dusje operasjonsdagen. Forhuden trekkes tilbake så godt det lar seg gjøre for god rengjøring.
Opplysninger om medisiner og faste finnes i vedlagt informasjonsbrosjyren i innkallingsbrevet.

Les mer om faste og operasjon hos barn

2. Under

Testikler i bukhulen

Barnet får narkose og inngrepet utføres ved kikhullskirugi. Et lite kamera blir ført inn ved navlen eller rett nedenfor, magen fylles med gass og så undersøker vi om testikkelen er til stede. Dersom den avdekkes rett ovenfor lyskekanalen er det en mulighet å ta den ned med en gang. Hvis den ligger høyere oppe i magen vil inngrepet avsluttes og barnet bli henvist til ett spesialistsenter som for ny operasjon.

Testikler i / eller utenfor lysken

Barnet får narkose og det lages ett lite snitt i lysken og ett mindre i pungen. Testikkelen med sædleder og årestreng identifiseres. Testikkelen plasseres i pungen hvor den festes med tråd som forsvinner av seg selv. Dersom årestrengen er veldig kort kan det bli aktuelt med en ny operasjon på ett senere tidspunkt.


3. Etter

Det blir noe hevelse i pungen og lysken etter operasjonen, men dette forsvinner etter hvert. Skulle det bli økende hevelse og rødhet i såret og barnet får feber og mer smerte, må egen lege kontaktes.

Intimstell

God hygiene er viktig for å unngå betennelse, barnet kan dusje dagen etter operasjonen, mens bading i badekar kan gjerne vente 3 – 4 dager. Dersom du har bandasje, kan denne tas av evt. skiftes ved bading og evt. plastestrips kan sitte på til de faller av selv. Bandasjen skiftes så lenge det siver sårvæske fra såret og etter 8 – 10 dager kan denne fjernes.

Smertestillende

Ved smerter etter operasjonen kan Paracetamol brukes etter dosering på pakken. Ved allergi bør du kontakte lege. Barnet kan selv bestemme fysisk aktivitet, men det kan være ønskelig med noe begrensing i forhold til f.eks. sykling. For noen barn kan det være rimelig å være borte fra skole/barnehage  et par dager og for skolebarn kan det være aktuelt med 3 - 4 uker fri fra gymnastikk.

Kontakt

Urologisk kirurgisk seksjon
Oppmøte

Er det noe du er i tvil om etter operasjonen, kan du den første uken kontakte Dagkirurgisk avdeling i Hillevåg 51514499  på dagtid mellom klokken 08.00 og 14.00, eller Urologisk poliklinikk tlf.: 51519386. Ut over dette kan du kontakte primærlege, eller legevakt

Telefon
Telefon sengepost 5D: 51519170 | Telefon urologisk poliklinikk: 51519386
Torgveien 21
Besøksadresse
Torgveien 21, 4016 Stavanger(Google maps)

Praktisk informasjon

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.