Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tilvekstkontroll

Fra og med svangerskapsuke 24 vil jordmor eller fastlege måle livmoren fra symfysen (skambenet) til toppen av livmoren med et målebånd (symfyse-fundus mål, SF-mål) som et indirekte mål på livmoren og fosterets størrelse. Hvis SF-målet avviker fra normalkurven, vil du bli henvist til svangerskapspoliklinikken for videre undersøkelse med ultralyd for å finne årsaken til avviket.

Flere forhold kan påvirke SF-målet:

  • Høyt SF-mål kan være uttrykk for stort barn, muskelknute, mye forstervann eller tvillinger.
  • Lavt SF-mål kan være tegn på langsom fostervekst eller for lite fostervann

Det kan også være at alt er normalt selv om SF-målet enten er høyt eller lavt, fordi slik målemetode innebærer en usikkerhet.

At et foster vokser for lite kan skyldes sykdom i morkaken, genetiske/arvelige årsaker, sykdom hos mor eller sykdom hos fosteret.

Dersom man finner at fosteret er lite i forhold til svangerskapslengde, blir det planlagt oppfølging med kontroller på sykehusets svangerskapspoliklinikk. Noen ganger anbefales det at fødselen fremskyndes hvis ikke fosteret vokser tilfredsstillende.

Dersom man finner at fosteret er svært stort i forhold til svangerskapslengde, kan det bli foreslått å starte fødselen en til to uker før termin.  

Henvisning og vurdering

Du bør henvises til en svangerskapspoliklinikk på sykehus dersom:

  • det er manglende eller redusert økning av SF målene mellom to svangerskapskontroller.
  • din lege eller jordmor finner at du er i risikogruppen for å få barn med tilvekstproblem.
  • du tidligere har født et barn med lav fødselsvekt. 
  • SF-målet er uforholdsmessig stort eller vokser unormalt raskt

Før

Hvis du blir henvist til svangerskapspoliklinikken må du ta med en urinprøve når du skal til undersøkelsen.

Lite fosterbevegelser

Ved manglende tilvekst og trivsel hos fosteret kan det bevege seg mindre. Du vil kjenne færre fosterbevegelser. Ved betydelig og vedvarende reduksjon i fosterbevegelser, bør du kontakte fødeavdelingen direkte.



Under

Det er rutine å kontrollere mors blodtrykk og urin ved en tilvekstkontroll.  

Registrering av fosterets hjerterytme

Ved tilvekstkontroll vil vi også i noen tilfeller utføre en registrering  av fosterets hjerterytme (CTG).

CTG-undersøking av gravid kvinne. Foto
CTG-undersøkelse. Foto: Oslo universitetssykehus            

Ultralydundersøkelse

Ultralydundersøkelsen inkluderer:

  • målinger av fosterets størrelse (hode, mage og lårben) og beregning av fostervekt basert på fisse enkeltmålene
  • sammenligning med tidligere målinger hvis de finnes
  • evaluering av fostervannsmengde
  • vurdering av fosteraktivitet
  • eventuelt måling av blodgjennomstrømmingen i navlesnoren og noen andre blodkar. 

Etter

Sammen med informasjonen om din helse, risikofaktorer, resultater fra tidligere undersøkelser, fosterets alder og vekst over tid blir oppfølging av svangerskapet planlagt videre.

Noen gravide følges opp hos fastlege eller jordmor, noen følges ved poliklinisk på sykehuset, og noen innlegges til observasjon. Hos noen planlegges også beste tidspunkt for forløsning av barnet og forløsningsmetode (vaginal fødsel eller keisersnitt).

Avhengig av årsaker kan det være økt risiko for gjentagelse av langsom fostervekst i neste svangerskap. Hvis du planlegger å bli gravid flere ganger anbefales det at neste svangerskap planlegges og følges opp i samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Oppfølging i neste svangerskap kan innebære at du anbefales å starte med en blodfortynnende medisin ( Albyl E) fra 12.svangerskapsuke, og at du får noen ekstra ultralydkontroller på sykehuset.

Kontakt

Østbygget Fostermedisinsk poliklinikk

Kontakt Fostermedisinsk poliklinikk

Oppmøtested

Kontakt fastlegen din ved behov for oppfølging i svangerskapet. 







Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Praktisk informasjon

Alle fødende bør ringe fødetelefonen før de drar inn til sykehuset.

Det er erfarne jordmødre som svarer når du ringer Fødetelefonen. Her vil vi lytte til det du forteller, gi deg råd og sammen med deg planlegge hva som skal skje videre. Fødetelefonen er for akutte problemstillinger (tilsvarende nødtelefon 113).

Du kan dessverre ikke bruke denne tjenesten til rådgiving som ikke haster og kan vente til du tar kontakt med egen lege, jordmor eller legevakt. Når vi vurderer det slik at problemstillingen kan bli løst der, vil vi be deg om å ta kontakt med en av disse.

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I: 51 51 26 32

7G: 51 51 87 78

Vår besøksadresse:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger, Sydbygg, 1. etasje.

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.​

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

​Parkerin​​gshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet. Fra parkeringshuset kan du ta heisen rett opp i sykehusets hovedinngang.

For å komme til parkeringshuset, følger du skiltene fra Fylkeslege Ebbells gate. Parkeringshuset er godt belyst og videoovervåket.

Se mer info www.sus.no/parkering

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (maks 15 minutter). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede. Disse har en tidsbegrensning på fire timer. Det finnes også tolv parkeringsplasser reservert bevegelseshemmede i parkeringshuset under St. Svithun Hotell. Disse plassene er avgiftsbelagt på lik linje med annen parkering på sykehusområdet.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris. Dette gjelder parkering i parkeringshuset. Prisen for langtidspårørende er 300 kroner per uke (normalpris 144 kroner per døgn). Avdelingen du skal besøke, må fylle ut en rekvisisjon for å få kjøpt parkeringsbeviset hos Q-park.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet og betaler​ som vanlige gjester. Dette på grunn av den store økningen i el-bilder på sykehusområdet den siste tiden. I parkeringshuset er ​det ladestasjoner for el-bil.