Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Trichomonas vaginalis-behandling

Trichomonas vaginalis (TV) er en seksuelt overførbar infeksjon som forårsakes av en encellet mikroorganisme, flagellat, som kalles Trichomonas vaginalis. Infeksjonen sees nå relativt sjelden i Norge, men er hyppig i u‐land, hvor den er den vanligste årsaken til kjønnssykdom.

Innledning

TV kan infisere skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og urinrøret hos menn. Den overføres ved ubeskyttet sex og bruk av kondom forebygger smitte. Ikke‐seksuell smitte kan unntaksvis forekomme, fordi flagellaten kan overleve opptil et døgn utenfor kroppen, f.eks. på toalettseter, på håndklær eller i badstuer.

Før

Kun ca. 30 % av de som er smittet opplever symptomer. Selv uten symptomer kan man smitte andre. Noen vil få plager 5‐28 dager etter smitte og noen utvikler symptomer senere. Plagene kan variere fra milde til intense og kan komme og gå.

Noen kvinner opplever en eller flere av de følgende symptomene:

  • Økt mengde utflod, gjerne grålig til gulgrønn farge
  • Unormal lukt
  • Svie ved vannlatning
  • Underlivskløe eller sårhet
  • Smerter ved samleie

De fleste menn er asymptomatiske, men noen menn kan oppleve en eller flere av de følgende symptomer:

  • Utflod
  • Svie ved vannlatning
  • Hyppig vannlatning
  • Sårhet rundt forhuden

Under

Ettersom infeksjonen i mange tilfeller er uten symptomer vil den ofte oppdages tilfeldig ved rutineundersøkelse eller ved smitteoppsporing. De fleste tilfeller diagnostiseres hos kvinner.

Hos kvinner kan legen se at slimhinnen i skjeden og huden rundt skjedeåpningen er rød og irritert. Prøve kan tas fra utflod i skjeden og undersøkes i mikroskop. Å se bevegelige flagellater i mikroskopet er typisk for TV. Det er ellers mulig å ta en penselprøve fra skjeden eller evt. en urinprøve som sendes for analyse ved laboratoriet.

Menn får oftest påvist TV fordi deres partner har testet positivt. En penselprøve kan tas ytterst i urinrøret eller TV kan påvises i en urinprøve. Hvis slik test er planlagt bør en unnlate å late vannet de siste to timene før legebesøket.

Trichomonas behandles med antibiotika, oftest metronidazol. Om behandlingen tas korrekt er den oftest meget effektiv, men noen ganger kan det være nødvendig med to antibiotikakurer for å få symptomene til å forsvinne. Forsiktighet med alkohol anbefales under behandlingen. Ubehandlet kan infeksjonen vedvare i flere måneder og år.

Etter

Det er viktig at partnere som kan være smittet blir informert slik at de kan få behandling. Behandling av fast partner er også viktig for at man ikke skal bli smittet på nytt. Seksuell kontakt bør unngås under behandling og inntil symptomene er forsvunnet.

 

 

Vær oppmerksom

TV medfører at en blir mer smittsom og mer mottakelig for annen type kjønnssykdom. Om man har fått påvist TV anbefales det også å sjekke seg for annen seksuelt overførbar infeksjon; klamydia, mycoplasma, gonore, syfilis og HIV.

Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Praktisk informasjon

​Korona: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Vi har har fremdeles enkelte smittevernstiltak for å redusere risikoen for smitte til sårbare pasienter og våre medarbeidere.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Selvtest

​Har du ingen plager, men ønsker sjekk for seksuelt overførbare sykdommer? Da kan du ringe oss for avtale om selvtest.

Timeavtale

​For timeavtale må du ringe oss på telefon 915 80 241. For behandling for kjønnsvorter trenger du henvisning fra fastlege.

Toalettbesøk

Når du skal testes hos oss, må det ha gått minst to timer siden forrige toalettbesøk.

Fant du det du lette etter?