Trykkmåling i hjernen - ICP-måling

Nevrokirurgisk avdeling 1H

For å undersøke om det er høyt trykk i hodet, kan man gjøre en trykkmåling (ICP-måling) hvor det legges inn en liten trykkmåler (sensor) i hjernen. Dette er en undersøkelse som må gjøres før man tar stilling til eventuell behandling. Det er ingen behandling i seg selv.

Innledning

Rundt hjernen og ryggmargen sirkulerer det hjernevæske (spinalvæske). Det produseres ny hjernevæske hele tiden og overflødig væske tømmes i blodkarene. Noen ganger, kan denne sirkulasjonen bli hindret av forskjellige grunner, som for eksempel:

• Hydrocefalus: Utspiling av væskerommene i hjernen på grunn av hindret avløp for hjernevæsken, gjerne medfødt tilstand, men også som følgetilstand.
  • Idiopatisk normaltrykkshydrocefalus: Hydrocefalus uten kjent årsak.
  • Sekundær hydrocefalus: Hydrocefalus med kjent årsak. Kan nevnes: subaraknoidalblødning. Hodeskade og hjernekirurgi.
  • Pseudotumor cerebri: En sjelden tilstand som gir forhøyet blodtrykk i hjernen.
  • Shuntsvikt: Svikt i et allerede eksisterende (kirurgisk innlagt) system for drenasje av hjernevæske.
  • Arnold Chiari: Medfødt misdannelse som påvirker lillehjernens og hjernestammens funksjoner.
    Symptomer kan være ustø gange, nedsatt hukommelse, hodepine, urinlekkasje og endret humør. For å undersøke om det er høyt trykk i hodet som forårsaker dette, kan man gjøre en ICP-måling (trykkmåling).

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Dersom du står på blodfortynnende medisiner, må du kontakte din fastlege før innleggelse. Det er fint om du kan ta med gode innesko.

Har du en pågående infeksjon må du ringe avdelingen eller ta kontakt med din fastlege. Inngrepet må eventuelt utsettes.

Før inngrepet må du følge avdelingens fasteprosedyre. Du skal også dusje og få ren seng kvelden før. Pleiepersonalet og lege vil snakke med deg før inngrepet og du får da nærmere informasjon om hva som skal skje og du kan spørre om det du lurer på.

2. Under

Inngrepet skjer på operasjonstuen i lokalbedøvelse. Trykkmåleren blir operert inn fortil like over hårfestet, og det vil bli fjernet litt hår.

Etter innleggelse av trykkmåleren blir du liggende tilkoplet en datamaskin i ett døgn. (Enkelte ganger kan tiden du ligger med trykkmåleren tilkoplet datamaskin være noe lenger). Man kan sitte i seng, men ikke bevege seg fritt rundt på grunn av utstyret. Toalettstol og bekken blir brukt som WC. Man kan spise og drikke kort tid etter inngrepet.

Gjør det vondt?

Selv om du er våken under inngrepet, så får du lokalbedøvelse som gjør at du ikke kjenner smerte. Hvis du får sårsmerter etter inngrepet vil du få smertestillende av sykepleier.

Når får jeg resultatet?

Når målingene avsluttes dagen etter, reiser man hjem. Sykepleier organiserer hjemreisen, dersom ikke annet blir avtalt. Dersom målingene viser at du har behov for behandling med shunt (drenasjehjelp), får du ny innleggelse til dette. Unntaksvis, opereres shunten inn under samme innleggelse.

3. Etter

Stingene fjernes 12 dager etter inngrepet hos fastlegen. Du må bestille time hos fastlegen selv. Det er ingen begrensninger i forhold til fysisk aktivitet etter hjemkomst.

Vær oppmerksom

Etter hjemreise, er det viktig at du passer på om såret der måleren lå blir rødt, hovent og om det væsker. I tillegg må du passe på om du får feber eller intens hodepine. Hvis du får noen av disse symptomene, kontakt fastlege eller legevakt.

Nevrokirurgisk avdeling 1H
51518576 | Baklofenpoliklinikk: 51518415
Spørsmål om innleggelse og time på poliklinikk: Telefon: 51 51 84 21 (sekretær)
Våland
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger(Google maps)

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.