HELSENORGE
Øre-nese-hals-avdelingen

Tympanoplastikk - operasjon i mellomøret

Tympanoplastikk er en samlebetegnelse for ørekirurgi som omfatter strukturer i mellomøret og oftest i kombinasjon med utboring av mastoidalprosessen.

Ventetider

Innledning

Den vanligste grunnen til tympanoplastikk er kronisk otitt med koleasteatom. Dette er en tilstand hvor hud fra trommehinnen vokser inn i mellomøret og tinningbenet. Dette fører til destruksjon av ben og ofte også mellomøreknoklene. All hud må da fjernes og eventuelle skader repareres i form av mellomøreprotese og trommehinnerekonstruksjon. 

Formålet med operasjonen er å reparere eller erstatte trommehinnen, og å gjenopprette forbindelsen mellom trommehinnen og platen til stigbøylen. På denne måten kan lyden overføres fra trommehinnen til det indre øret. Dersom operasjonen omfatter øreben, kalles den ossikkelplastikk.

Henvisning og vurdering

Før

I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen.

Du blir eventuelt innkalt til en forundersøkelse ved høresentralen 1-2 uker før operasjonen. Her møter du en lege som undersøker deg i øre-nese-halsområdet, og du vil få informasjon om operasjonen, og om forholdsregler før og etter operasjonen. 

Blodprøver tas innen 14 dager før operasjonen (ved behov).

Du kan bruke Emla bedøvelseskrem i begge albuebøyninger en time før blodprøven skal tas. Emla kan kjøpes reseptfritt på apotek. 

Les om faste og andre forberedelser du må gjøre før operasjonen her.

På operasjonsdagen

Dusj og vask håret hjemme på operasjonsdagen eller kvelden før.

Du kan bruke Emla bedøvelseskrem på begge håndrygger ca. 1 time før oppmøte. Kremen bedøver området hvor narkosemiddelet settes.

Du møter fastende på sengepost 2AB eller Dagkirurgi øst til avtalt tid. Her møter du personell som tar imot deg og du får utdelt sykehusklær og seng. Vi har låsbare skap til dine personlige eiendeler.

Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.

For å redusere smerter etter operasjonen vil eldre barn, ungdom og voksne få smertestillende medisiner før operasjonen. Yngre barn får smertestillende medisiner under operasjonen.  

Under

Varighet: 1-3 timer

Operasjonen blir utført i narkose. Man går inn bak øret eller via øregangen. Sykelig vev fjernes fullstendig fra mellomøret. Øreknoklene endres eventuelt for å bedre bevegelighet og lydledning. Om nødvendig setter man inn en protese bestående av enten eget øreben eller Titan. I de aller fleste tilfeller vil legen lage et snitt bak øret for å hente en muskelhinne som skal brukes til å tette trommehinnen. Noen ganger brukes brusk fra ytre øre. Transplantatet støttes opp med gelfoam i mellomøret og tampong/bandasje i øregangen.

I den første tiden etter operasjonen kan du oppleve bobling/lyder i det opererte øret. Dette er normalt og kommer som følge av at gelfoam absorberes. 

Vanligvis er det lite smerter etter inngrepet, men har du behov for smertestillende medisin, kan du bruke Paracetamol (Paracet, Panodil, Pinex). Disse kjøpes reseptfritt på apoteket.

Etter

Du får en utskrivingssamtale med lege før hjemreise.

Den ytre bandasjen blir fjernet, men du må beholde bandasjen i øregangen til du skal på kontroll.

Sykemelding eller fravær fra barnehage/skole: 1-3 uker

Du får skrevet ut en sykemelding på forundersøkelsen eller før hjemreise.

Foreldre til barn som har blitt operert har rett til pleiepenger fra første fraværsdag. Ved behov for pleiepenger, søker du om dette til NAV. Du får utlevert fraværserklæring til skolen før hjemreise.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Kontroll/oppfølging

Du drar på kontroll hos legen som har operert deg etter 2 til 3 uker (avhengig av type operasjon) hvor innerste bandasje og sting fjernes.

Hørselstest tas ca. 3 måneder etter operasjonen.

Aktivitet

Det er normalt å føle seg litt svimmel, og du bør derfor holde deg i ro den første uken etter operasjonen.

Du må ikke løfte tungt eller bøye deg til gulvet. Unngå enhver form for fysisk aktivitet som øker pulsen og blodtrykket de 4-5 første ukene.

Andre forholdsregler

  • Du må ikke snyte deg kraftig de første 2 ukene etter operasjonen. 
  • Du kan ikke reise med fly de første 2 ukene etter operasjonen.

Dusj/bad

Du kan dusje og vaske håret, men du må unngå å få vann i området rundt det opererte øret.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner, den vanligste komplikasjonen er infeksjon.

Tegn på infeksjon kan være: Sykdomsfølelse, feber og økende smerter i øret.

Ta direkte kontakt med sykehuset dersom du har tegn til komplikasjoner.

Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Lærings- og mestringssenteret arrangerer i samarbeid med aktuelle seksjoner på sykehuset, opplæringskurs for pasienter og pårørende innen ulike diagnoser. 

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis

Hvordan ta kontakt for å avtale tid for samtale:

- send epost til: lms@sus.no  Husk å ikke skrive sensitiv informasjon i eposten.
- eller ring Lærings og mestringssenteret: tlf 51 51 30 82

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?