Ultralyd av hjernen hos for tidlig fødte barn

Barne- og ungdomsklinikken

Undersøkelsen gir detaljert informasjon om hjernens utseende, hulrommene i hjernen og blodårene.
Hos for tidlig fødte barn er det spesielt blødninger og skader i hjernevevet som skyldes dårlig blodforsyning, vi ser etter med ultralyd. De fleste hjerneblødningene hos for tidlig fødte barn kommer i løpet av de tre første levedøgnene.

1. Før

Undersøkelsen krever vanligvis ingen spesielle forberedelser, annet enn at det er lurt at barnet er mett og fornøyd før undersøkelsen for å kunne holde seg mest mulig i ro.

2. Under

Barnet ligger i kuvøse, seng eller på foreldrenes bryst under undersøkelsen.
Undersøkelsen utføres av en lege som er spesialist på ultralyd av hjernen. Ultralyd utføres ved at en liten probe (lydhode) holdes over den myke delen av barnets hode (fontanellen).
For å kunne lage bilder må det være god kontakt mellom huden og proben. Derfor brukes det alltid en kontaktgelé på huden. Den kan ofte føles litt kald med en gang. Bilder registreres på en skjerm som står ved siden av pasienten. Bildene lagres deretter digitalt. Opptakene blir analysert og beskrevet av legen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen er smertefri

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen tar vanligvis 15 - 30 minutter.

3. Etter

Pasienten påvirkes ikke av undersøkelsen, men de aller minste barna kan trenge å hvile etterpå.

Når får vi resultatet?

Skriftlig svar sendes henvisende avdeling. Barnelege informerer foreldre om svaret samme dag eller dagen etter at undersøkelsen er gjort.

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.