Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon innebærer bakteriell infeksjon i urinveiene og omfatter både blærekatarr og nyrebekkenbetennelse. Med blærekatarr menes bakteriell infeksjon av urinblærens og urinrørets slimhinner.

Symptomer

De vanligste symptomene på blærekatarr er hyppig og sviende vannlating, samt ubehag i nederste del av magen og eventuelt rygg. Blærekatarr kalles ukomplisert dersom pasienten er kvinne, ellers frisk og ikke gravid. Hos menn ansees urinveisinfeksjon alltid som komplisert.

I noen tilfeller kan infeksjonen spres til øvre deler av urinveiene og nyrene, dette kalles nyrebekkenbetennelse. Da har man som regel også feber og i noen tilfeller kvalme og oppkast.

Ukomplisert blærekatarr kan hos noen gå over av seg selv, men det er vanlig å behandle med antibiotika ved plagsomme symptomer. Ukomplisert blærekatarr behandles hos fastlege, men i noen tilfeller vil kompliserte infeksjoner kunne kreve sykehusinnleggelse.

Henvisende lege eller andre helsetjenester bør vurdere følgende forhold:  

  • Første gangs infeksjon?
  • Tilbakevendende infeksjoner?
  • Hyppighet?
  • Kompliserende faktorer (diabetes, MS, urinkateter etc.)?
  • Kjent resistensproblematikk?
  • Symptomvarighet og behandlingsforsøk?
  • Sikret bakteriologisk undersøkelse før behandling?
  • Medikamentallergier? 
  • Graviditet?

Utredning

Ved ankomst sykehusets vil du bli vurdert av lege for gjennomgang av sykehistorie og klinisk undersøkelse. Det vil bli tatt bakterieundersøkelse av urinen og blodprøver for å bekrefte diagnosen eller utelukke annen forklaring på symptomene.

 

Behandling

I de tilfeller det er nødvendig med innleggelse vil det som regel være aktuelt å få gjennomført en ultralyd av urinveiene for å se etter disponerende årsaker til infeksjon eller komplikasjoner.

I noen tilfeller vil det selv etter sykehusinnleggelse være tilstrekkelig med tablettbehandling, men ofte vil det være nødvendig med intravenøs antibiotikabehandling i startfasen. Når tilstanden er i bedring vil man bli utskrevet, ofte med tablettbehandling for å fullføre antibiotikakuren hjemme. 


Ukomplisert urinveisinfeksjon hos kvinner behandles vanligvis med antibiotika av fastlege i 3-5 dager. I mer kompliserte tilfeller og ved infeksjon som krever innleggelse vil behandlingslengden være lenger.

Urinveisinfeksjon hos menn regnes generelt som komplisert og vil derfor kreve lenger antibiotikabehandling. 

Oppfølging

Ved innleggelse er det vanlig å være innlagt i 1-3 døgn før utskrivelse med tablettbehandling. I noen tilfeller vil behovet for behandling på sykehus vare lenger.

I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med videre oppfølging, da som oftest hos fastlege.

Vær oppmerksom

Ved tilbakefall av symptomer eller ved feber, ta kontakt med fastlege / legevakt.

Kontakt

Department of Infectious Disease

Kontakt Department of Infectious Disease

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Flere av våre pasienter er isolert på grunn av smitte - og det vises med en lapp på døren. Å være isolert innebærer å ligge alene på rom uten mulighet til å gå ut. Både personal og besøkende som skal inn på rommet må kles opp i smitteutstyr. Personalet vil veilede og informere pårørende om prosedyrer med tanke på dette.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

​Vi ber om at pårørende som ønsker pasientopplysninger ringer etter kl 12.30. Da er legevisitten ferdig og ansvarlig sykepleier er oppdatert med tanke på behandlingen. Det er ønskelig at pårørende holder hverandre oppdatert om pasientens tilstand, slik at ikke alle ringer avdelingen.