Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Væskeansamling i testikkelen

Væskeansamling rundt en eller begge testiklene er i utgangspunktet en ufarlig tilstand, men kan gi ubehag hos barn hvis vannbrokket blir stort. De aller fleste oppdages hos spedbarn og forsvinner før 3 års alder uten behandling.

Mellom magen (bukhulen) og pungen er det en tynn kanal som normalt lukker seg like før eller etter fødselen, men som hos noen forblir åpen. Da kan det sive væske ned i pungen fra bukhulen som legger seg ved siden av testiklene. Det er få vannbrokk som gir plager, men det kan være aktuelt med operasjon ved ubehag eller skjemmende forandringer. Man opererer nesten aldri før 3 års alder, og operasjonen gjøres da dagkirurgisk.

Pasientinformasjon fra EQS

Før

Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Barnet bør derfor dusje operasjonsdagen. Forhuden trekkes tilbake så godt det lar seg gjøre for god rengjøring.

Under

Operasjon av vannbrokk gjøres på forskjellige måter avhengig av blant annet alder på barnet. Hos de små barna går vi vanligvis inn med et lite snitt i lysken og finner kanalen fra bukhulen som stenges av (underbindes) og deles, før vi tømmer vannbrokket. Hos de større barna finner vi ikke alltid en tilsvarende kanal, og vi fjerner derfor den væskefylte utposningen i pungen. Man går enten gjennom et snitt i lysken eller med et lite snitt i pungen. Såret blir lukket med tråd i huden. Vi bruker tråd som løser seg opp selv og setter klistrelapper (steristrips) over som også er med på å holde såret pent sammen.
 

 

 

Etter

Det kan blir noe hevelse i pungen og lysken etter operasjonen, men dette forsvinner etter hvert.

Intimstell

God hygiene er viktig for å unngå betennelse. Barnet kan dusje dagen etter operasjonen, men bør vente med karbad 3-4 dager etter operasjonen. Dersom barnet har bandasje, kan denne tas av og eventuelt skiftes ved bading. Steristrips kan sitte på til de faller av selv. Bandasjen skal skiftes så lenge det siver sårvæske fra såret, og etter åtte til ti dager kan denne fjernes.

Smertestillende

Ved smerter etter operasjonen, kan Paracetamol brukes etter dosering på pakken. Ved allergi bør du kontakte lege.

Barnet kan selv bestemme fysisk aktivitet, men det kan være ønskelig med noe begrensing med for eksempel sykling. For noen barn kan det være rimelig å være borte fra skole/barnehage et par dager, og for skolebarn kan det være aktuelt med tre til fire uker fri fra gymnastikk.

Kontakt

Torgveien 21 Urologisk kirurgisk seksjon

Kontakt Urologisk kirurgisk seksjon

Oppmøtested

Er det noe du er i tvil om etter operasjonen, kan du den første uken kontakte Dagkirurgisk avdeling i Hillevåg på dagtid mellom klokken 08.00 og 14.00, eller Urologisk poliklinikk. Ut over dette kan du kontakte primærlege, eller legevakt 116117.
Murbygg med parkeringsplass. Foto.

Torgveien 21

Torgveien 21, 4016 Stavanger

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Urologisk seksjon ved SUS tilbyr rituell omskjæring av gutter. Inngrepet utføres i generell anestesi. Grunnet risiko for komplikasjoner til anestesi hos de yngste barna settes aldersgrense for å få utført inngrepet til minst tre år. Dette er i tråd med anbefaling fra Helse Vest og er OGSÅ praksis ved HUS. Erfaringsmessig er det imidlertid enda bedre om en utsetter inngrepet enda litt lenger, til de er fem - seks år gamle, både i forhold til anestesi, kirurgisk prosedyre og ikke minst barnets opplevelse. Urologisk seksjon vil derfor be fastlegene vente med å henvise gutter for rituell omskjæring til de er minimum tre, og aller helst til de er fem - seks år gamle. Henvisninger på guttebarn under 3 år vil bli returnert med tilsvarende begrunnelse hvor man samtidig ber om ny henvisning TIDLIGST 3 måneder før barnet fyller 3 år.

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg ligger i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og ved hovedinngangen. Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.