Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Begrepsordbok

Dette er en ordliste med forklaringer på et utvalg av norske ord og begrep brukt i helsefaglig simulering. Klikker du på det engelske begrepet får du opp link til primærkilden for den engelske definisjonen.

ordbok
Sist oppdatert mars 2025
 
Begrepsordboken er utarbeidet ved hjelp av en kunnskapsbasert prosess i InterRegSim. Vi benytter oss av anerkjente ressurser som for eksempel Norsk språkråd, rammeverk fra Norsk kvalifikasjonsråd og vitenskapelige publikasjoner. 
 
Begrepsordboken er et levende dokument som vi har som mål å tilpasse den utvikling som skjer innen helsefaglig simulering. Har du innspill og/eller forslag til begrep som bør inngå kan du kontakte interregsim@ihelse.net​


Kjernebegreper innen simulering og ferdighetstrening

​​Begreper 

Norsk/ 

Engelsk

Beskrivelse

​Litteratur

Advocacy and Inquiry

Spørreteknikk under debriefing
Advocacy innebærer at fasilitator uttrykker eget resonnement og tanker om en spesiell situasjon. 
Inquiry innebærer at fasilitator søker å finne ut hvilken forståelse den andre har av samme situasjon 

Dette er en spørsmålsform i tre trinn der fasilitator uttrykker sin egen forståelse og utforsker andres i den hensikt å skaffe og skape ny innsikt for å oppnå en felles forståelse for situasjonen. 

Eksempel:

1) Fasilitator beskriver hva hen har observert 
- «Det så ut for meg som at du overtok ledelsen da du ankom pasientrommet»
og 2) uttrykker sin egen forståelse 
«Jeg tenker det påvirket teamets rollefordeling» (Advocacy)
3) Fasilitator utforsker deltagerens egne tanker eller handlinger
«Jeg lurer på hvilke tanker du gjorde deg om dette?» (Inquiry)

Metoden er spesielt egnet til å utforske situasjoner fasilitator mener at må diskuteres, men som ingen andre tar opp i debriefingen.

Healthcare Simulation Dictionary

Rudolph, J. W., Simon, R., Dufresne, R. L., & Raemer, D. B. (2006). There's no such thing as “nonjudgmental” debriefing: a theory and method for debriefing with good judgment. Simulation in healthcare, 1(1), 49-55.

Lateef, Fatimah∗. Advocacy inquiry and circular questioning to maintain psychological safety in training, feedback, and conversations with residents. Emergency and Critical Care Medicine 4(1):p 35-38, March 2024. | DOI: 10.1097/EC9.0000000000000117

Briefing

Briefing

 

Inform​asjon/
kommunikasjon med deltakere umiddelbart før simuleringsbaserte læringsaktiviteter som har som mål å skape et trygt og forutsigbart læringsmiljø. 

Eksempler:

  • ​Konfidensialitet i simulering 
  • Vise frem simuleringsutstyr og rom 
  • Informasjon om bakgrunn, vitale verdier umiddelbart før simuleringen starter

​Briefing

​Debrief

Debrief

En strukturert reflekterende dialog som følger umiddelbart etter simuleringsbaserte læringsaktiviteter. Debriefingen ledes av en trenet fasilitator. Deltakerne oppfordres til å reflektere og diskutere sin egen og hverandres opplevelse og innsats med fokus på mestring og forbedring. Målet med debriefing er å skape en erfaring som kan brukes i fremtidige situasjoner.  ​Debrief

Fasilitator

Facilitator

En trenet* person som legger til rette for læring ved å bidra med veiledning, støtte og struktur i alle faser av simuleringsbaserte læringsaktiviteter.  
 
* Har deltatt på fasilitatorkurs (se egen anbefaling) 
​Facilitator

Fasilitere

Facilitating

Å gjøre noe mulig eller lettere. Å fasilitere vil si å legge til rette for at deltakerne i simuleringsbaserte aktiviteter kan nå definerte læringsmål.
Fasiliteringen ledes av fasilitator 

Healthcare Simulation Standards of Best PracticeTM Facilitation

 

Bens, I. (2017). Facilitating with Ease!: core skills for facilitators, team leaders and members, managers, consultants, and trainers. John Wiley & Sons. Kap. 1 (S. 1-32)

Felles mentale modeller

Shared mental models

Felles mentale modeller gjør teammedlemmer i stand til å forutse hva som kan komme til å skje. 
Dette gjør det mulig å tilpasse innsatsen mot oppgavene som må løses og jobbe mer effektivt.  

Felles mentale modeller innebærer at teamet har felles kunnskap om fagområdet (deklarativ kunnskap), felles forståelse av hvordan arbeidet bygges opp i sekvenser (prosedyrekunnskap) og felles basiskunnskap om problemløsing (strategikunnskap).

Felles mentale modeller bidrar til automatisering av arbeid, gjør teamet i stand til å ta i bruk de riktige strategiene og jobbe som et «ekspert-team».

 Salas, E., Stout, R. J., & Cannon-Bowers, J. A. (1994). The role of shared mental models in developing shared situational awareness. Situational awareness in complex systems, 297-304.  

Felles situasjonsforståelse

Situational awareness

Situasjonsforståelse (situational awareness) er den enkeltes forståelse av “hva skjer her?” - en kontinuerlig mental oppdatering som defineres gjennom 3 faser: 

  1. Oppfatter miljøet rundt seg. 
  2. Forstår betydningen av det en oppfatter. 
  3. Forstår hvordan det en oppfatter vil utvikle seg i nær framtid. 

Deling av informasjon og felles mentale modeller er nødvendige forutsetninger for felles situasjonsforståelse (shared situational awareness) i et team. Felles situasjonsforståelse gjør et team i stand til å koordinere oppgaver på en «sømløs» måte og skape god flyt i teamarbeidet. 

Endsley, M. R. (1995). Toward a theory of situation awareness in dynamic systems.  Human factors37(1), 32-64  

  Salas, E., Stout, R. J., & Cannon-Bowers, J. A. (1994). The role of shared mental models in developing shared situational awareness.

Situational awareness in complex systems, 297-304.  

Ferdighetstrening

Technical Skills 

​En målrettet og strukturert deltakeraktiv læringsaktivitet som kan innebære bruk av tekniske og/eller mekaniske installasjoner eller fantomer/modeller som gjengir deler av menneskelig anatomi, og som kan brukes til å trene på praktiske ferdigheter og/eller prosedyrer.  

Eksempler:

  • ​Utføre en fysisk undersøkelse 
  • Intubere en pasient 
  • Trene på​ laparoskopiske/kirurgiske ferdigheter 
  • Trene på en vanskelig samtale ​

Technical Skills

Healthcare Simulation Dictionary

Fidelitet

Fidelity

Fidelitet er begrepet helsefaglig simuleringsansvarlige bruker når de omtaler realisme i simuleringsbasert læring    (INACSL, 2018).  

Fidelitet omhandler ofte:

  1. Fysisk eller miljømessig fidelitet relateres til hvor realistisk den fysiske konteksten til den simuleringsbaserte aktiviteten er. Dette inkluderer for eksempel pasientsimulator eller markør, miljø, utstyr og andre rekvisitter.
  2. Konseptuell fidelitet sikrer at alle elementene i et scenario forholder seg realistisk til hverandre, slik at pasientsituasjonen gir mening for deltakerne.
  3. Psykologisk fidelitet maksimerer simuleringsmiljøet med å etterligne elementene fra kliniske miljøer. Dette inkluderer for eksempel støy og lys, familiemedlemmer, tidspress eller samtidighetskonflikter.

Psykologisk fidelitet henger sammen med fysisk og konseptuell fidelitet for å øke deltakernes innlevelse.

(INACSL 2021)  

Fidelity

Fiksjonskontrakt

Fiction Contract

En avtale mellom fasilitator og deltagere der alle må bidra for å gjøre simuleringen verdifull.

Fasilitator planlegger en simuleringsbasert læringsaktivitet som er realistisk og relevant for deltakerne. Deltagerne oppfordres til å se på den simulerte øvelsen som ekte, og engasjere seg og handle som de ville gjort i en reell situasjon.

Healthcare Simulation Dictionary, 2nd Edition (ssih.org)  

Formativ vurdering

Formative assessment

«Formativ vurdering er en vurderingsform som skal fremme læring, og kalles derfor gjerne «vurdering for læring». At vurderingsformen har læring som formål, skiller den fra andre vurderingsformer som har som formål å bedømme eller rangere prestasjoner.» (Store norske leksikon)

Formativ vurdering er sentralt i veiledningspedagogikk.

Eksempel: Debriefing der fasilitator sammen med deltakerne identifiserer eksisterende kunnskap, skaper refleksjon og retter oppmerksomheten mot det deltakerne bør arbeide videre med.

Store norske leksikon

Meld. St. 28 (2015–2016). Fag – Fordypning – Forståelse — En fornyelse av Kunnskapsløftet. Kunnskapsdepartementet

Helsefaglig simuleringsansvarlig 

Simulationist

​Alle som er involvert profesjonelt i gjennomføringen av simuleringsbaserte læringsaktiviteter 

Eksempler:

  • Fasilitator 
  • Operatør 
  • Instruktør  
​Simulationist 

Instruktør

Instructor  

En instruktør gir rettledning i hvordan noe skal utføres. Ved instruksjon av manuelle ferdigheter og prosedyrer finnes det ofte en fasit eller bestemt beskrivelse.

Instructor

Ikke-teknisk ferdighet

Non-technical skills

​Ikke-tekniske ferdigheter er kognitive og mellommenneskelige ferdigheter som underbygger tekniske ferdigheter, og anses som spesielt viktige for å forebygge uønskede hendelser. Ikke-tekniske ferdigheter inkluderer blant annet kommunikasjon, ledelse og evner til å samarbeide i team, ta beslutninger, skape felles situasjonsforståelse, og profesjonell opptreden. (ASSH, Pires et al., 2017). ​Non-technical skills

​In S​itu simulering

​In Situ Simulation

​Simuleringsbaserte læringsaktiviteter som foregår i de kliniske arealene der behandlingen vanligvis vil foregå. 

Eksempler:

  • Scenariobasert trening som foregår i akuttmottak med det traumeteamet som er på vakt. 
​In Situ Simulation
Just-in-Time Simulation - Forberedende simulering 

Begrep som beskriver målrettet simuleringsbasert læring like før en aktivitet eller hendelse. Helsepersonell bruker ferdighetstreningen eller simuleringen som forberedelse til en nært forestående aktivitet eller hendelse.

Just-in-Time Simulation  

Ledende spørsmål

Leading questions

 

Spørreteknikk under debriefing

Ledende spørsmål er utformet på en måte som antyder eller leder mot en bestemt respons. De kan inneholde informasjon eller formuleringer som påvirker hvordan spørsmålet oppfattes, og kan dermed begrense mulighet til å svare fritt. 
Ledende spørsmål stilles ofte for å styre samtalen i en ønsket retning. De risikerer å påvirke svarene og begrense muligheten for å utforske ulike perspektiver. 


Eksempel:
Kommunikasjonen mellom dere var kanskje det som gjorde at samarbeidet var godt?

Det finnes vel flere måter å fordele roller på?

Rudolph, J. W., Simon, R., Rivard, P., Dufresne, R. L., & Raemer, D. B. (2007). Debriefing with good judgment: combining rigorous feedback with genuine inquiry. Anesthesiology clinics, 25(2), 361-376.

Lineære spørsmål 

Linear/lineal questions

Spørreteknikk under debriefing
Lineære spørsmål fokuserer på fakta, årsak, virkning og direkte informasjon.

Lineære spørsmål stilles for å samle informasjon eller avdekke fakta på en direkte måte.  De kan anvendes når man vil finne ut hva som har skjedd og på hvilken måte det skjedde. Spørsmålene følger ofte en "rett linje" mellom spørsmål og svar, og er godt egnet for å skape en felles forståelse om en hendelse. De har som regel ikke til hensikt å utfordre eller stimulere til dyp refleksjon.

Eksempler:
Hva skjedde under scenarioet?
Når oppstod utfordringen?
Hvordan påvirket dette situasjonen?

Tomm, K. (1988). Interventive interviewing: Part III. Intending to ask lineal, circular, strategic, or reflexive questions?. Family process, 27(1), 1-15.

Læringsmål

Interprofessional Education /Training/Learning

Beskrivelser av hva deltagere bør lære etter en pedagogisk aktivitet. Læringsmål gir treningen retning, fokus og sees ofte i en større sammenheng.

Healthcare Simulation Dictionary, 2nd Edition (ssih.org)  
Læringsutbytte

Det en person vet, kan og er i stand til å gjøre som et resultat av en læringsprosess. Læringsutbyttene er beskrevet i kategoriene kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Nivået på læringsutbytte er avhengig av kompleksiteten av kunnskapen, ferdigheten og den generelle kompetansen.

Referencing the Norwegian Qualifications Framework (NKR) levels to the European Qualifications Framework (EQF) Report to the Norwegian referencing group (regjeringen.no)  
Operatør

En operatør har ansvar for å styre teknologien i simulering, f.eks. ved bruk av avansert simulator. 
Operatør kan fungere som superbruker for teknologien.

Simulation Technology Specialist

 

Roles and Responsibilities of a Simulation Technician

Pasientsimulator

Simulator

​Avanserte datastyrte helkroppsmodeller med menneskelig utseende som kan programmeres til å gi realistisk fysiologisk respons på sykdom og behandling. Slike simulatorer krever personell som mestrer programmering og styring av simulatoren (operatør).   ​Simulator

​Prebrief

Prebrief

​Informasjon som gis til deltakere i forkant av simuleringsbaserte læringsaktiviteter, som kursprogram, læringsmål, litteratur og lignende. 

Eksempler:

  • E-læringsprogram 
  • Artikler 
  • Prosedyrer 
Prebr​ief

Psykologisk trygghet

Psychological Safety

Psykologisk trygghet er en opplevelse av at alle kan si sin mening, dele tanker og be om hjelp uten bekymring for gjengjeldelse eller å bli ydmyket.
Psykologisk trygghet bidrar til læring i et team. Teamdeltakerne kan stole på at uhensiktsmessige valg og beslutninger blir betraktet som læringsmuligheter.  

Healthcare Simulation Dictionary, 2nd Edition (ssih.org)  

Refleksive spørsmål

Reflective questions

Spørreteknikk under debriefing
Refleksive spørsmål stimulerer til refleksjon og selvinnsikt. Formålet er å oppmuntre til dypere tankeprosesser og innsikt, ikke for å finne et riktig svar.
 
Med refleksive spørsmål ønsker en å påvirke ved å åpne opp for å se nye muligheter og alternativer i en situasjon. Refleksive spørsmål er en intervensjon i seg selv.  Det er ingen åpenbare svar til de refleksive spørsmålene.

Eksempler:
Hva tenker du om det vi diskuterer nå? 
Hva forteller denne situasjonen dere om teamets prioriteringer?
Hvordan kan du se dette fra en annen persons perspektiv?

Tomm, K. (1988). Interventive interviewing: Part III. Intending to ask lineal, circular, strategic, or reflexive questions?. Family process, 27(1), 1-15.

​Scenario

Scenario 

​En bevisst designet simuleringsopplevelse (også kjent som case) som gir deltakerne mulighet til å nå identifiserte mål. Scenarioet gir en kontekst/ramme for simuleringen og kan variere i lengde og kompleksitet, avhengig av læringsmålene.  ​Scenario

Simulator 

Simulator

​Tekniske og/eller mekaniske installasjoner eller fantomer/modeller som representerer hele eller deler av menneskelig anatomi. 

Eksempler:

  • Modell av luftvei for intubering 
  • Laparoskopisk boks for kirurgi 
Simulator

​Simulering

Simulation

​En målrettet og strukturert deltakeraktiv læringsaktivitet som innebærer å håndtere situasjoner som ligner på virkeligheten og bygge erfaring gjennom refleksjon i og over handling. Simulering tillater deltakere å utvikle eller forbedre sine kunnskaper, ferdigheter og holdninger, eller å analysere og reagere på realistiske situasjoner.  ​Simulation


Simuleringsbaserte læringsaktiviteter (SBLA) 


Simulated-Based Learning Experience 

​En rekke målrettede strukturerte deltakeraktive læringsaktiviteter som innebærer å håndtere situasjoner, som ligner på virkeligheten, og bygge erfaring gjennom refleksjon i og over handling i et simulert miljø.  

Eksempler:

  • Scenario baserte team simuleringer 
  • Ferdighetstreninger 
  • VR (virtual reality) 
  • AR (augmented reality) 
  • AI (artificial Intelligence) 
  • Gaming 
Simulation-Based Learning Experiences

Sirkulære spørsmål

Circular questions

 

Spørreteknikk under debriefing
Sirkulære spørsmål utforsker relasjoner, dynamikk og perspektiv mellom personer.  
De stilles for å utfordre til å se situasjonen utenifra.

Formålet med sirkulære spørsmål er å fremme en dypere forståelse av interaksjoner og å bidra til positive endringer i kommunikasjons- og handlingsmønstre
Eksempler:
«Når du utfører oppgaven på den måten, hva tror du kollegaen din tenker om din handling?»
«Hva tenker du er bakgrunn for Lenes valg i den situasjonen?»

Skalaspørsmål

Scale-questions

Spørreteknikk under debriefing
Ved skalaspørsmål bes deltakeren om å vurdere en opplevelse, holdning eller mening på en numerisk skala.
Hensikten med skalaspørsmål er å få en gradering og grunnlag for mer nyansert forståelse. Oppfølgingsspørsmål anbefales for ytterligere fordypning.

Eksempel 
«På en skala fra 1 til 10, hvor tilfreds er du med kommunikasjonen i teamet?»
(1 = svært misfornøyd, 10 = svært fornøyd.)

Oppfølgingsspørsmål: Hva er det som gjør at du svarer dette tallet? Hvor på skalaen ønsker dere som team å være? Hva skal til for å nå dette?  Etc.

Standardiserte pasienter/markør

Standardized Patients 
Simulated Patients  

​Personer som er opplært til å spille rollen som pasient/bruker eller pårørende på en realistisk og standardisert måte.

Eksempler:

  • Tidligere pasienter 
  • Studenter/ helsepersonell 
  • Profesjonelle markører 
  • ​Skuespillere 
Standardized Patients 
Simulated Patients 

Strategiske spørsmål

Strategic questions

Spørreteknikk under debriefing
Strategiske spørsmål er enkle, fremtidsrettede spørsmål hvor man ønsker å påvirke i en retning. Spørsmålene er nøye formulert for å oppnå spesifikke mål.  De brukes for å åpne opp for nye perspektiver, utfordre etablerte tankemønstre eller drive handling og strategisk tenkning i en ønsket retning
 
Eksempel:
Hva skal til for at rollefordelingen i teamet kan bli bedre?
Hvilke andre muligheter er det som vi ikke har vurdert ennå?
Hvilke langsiktige konsekvenser har denne beslutningen?
 

Summativ vurdering

Summative assessment

«Formålet med summativ vurdering er å avgjøre hvorvidt noe er holdbart eller ikke. Summativ vurdering har kontroll, ikke læring, som siktemål.» (Store norske leksikon)

Eksempel: Teste hva den lærende har av kunnskap og ferdigheter på et gitt tidspunkt. Har vedkommende nok kunnskap til å ta ansvar for nye kliniske oppgaver? Bestått/ikke bestått, sertifisering. 

Store norske leksikon

Meld. St. 28 (2015–2016). Fag – Fordypning – Forståelse — En fornyelse av Kunnskapsløftet. Kunnskapsdepartementet

Systemorientert simulering

Tanslational simulation

«Formativ vurdering er en vurderingsform som skal fremme læring, og kalles derfor gjerne «vurdering for læring». At vurderingsformen har læring som formål, skiller den fra andre vurderingsformer som har som formål å bedømme eller rangere prestasjoner.» (Store norske leksikon)

Formativ vurdering er sentralt i veiledningspedagogikk.

Eksempel: Debriefing der fasilitator sammen med deltakerne identifiserer eksisterende kunnskap, skaper refleksjon og retter oppmerksomheten mot det deltakerne bør arbeide videre med.

Store norske leksikon

Meld. St. 28 (2015–2016). Fag – Fordypning – Forståelse — En fornyelse av Kunnskapsløftet. Kunnskapsdepartementet

Teknisk ferdighet

Technical skills​​

​En ferdighet som kreves for å utføre en spesifikk oppgave. I helsetjenestene innebærer dette kunnskap, ferdigheter og evne til å utføre en spesifikk medisinsk oppgave; for eksempel å intubere, utføre en fysisk undersøkelse eller en systematisk samtale for å vurdere pasientens helsetilstand​ ​Technical skills​​
Trygt læringsmiljø Et læringsmiljø der deltagerne føler seg fysisk og psykologisk trygge på å ta beslutninger, handle og samhandle i simuleringen. Læringsmiljøet preges av gjensidig respekt, støtte og åpen kommunikasjon.  Healthcare Simulation Dictionary, 2nd Edition (ssih.org)  

 

Sist oppdatert 24.03.2025