Måltidsopplevelser og relasjoner
Vinner av Linda Buettners publikumspris 2019
Stokka sykehjem ved Jon Magne Tysse og Marianne Amdal vant årets Linda Buettners publikumspris
Stokka sykehjem har fem avdelinger fordelt på to bygg, med tilsammen 126 enerom. Hovedbygget har en stor hage med et variert fugleliv som er flittig brukt av beboere, ansatte og nærliggende barnehager.
Aktivitet
Hovedfokus med "onsdagslunsjen" er at beboere og ansatte skal ha et samlingspunkt hvor også de kan bli bedre kjent, i tillegg til at beboerne møter venner og kjente på tvers av etasjene. Besøkende og pårørende er selvfølgelig hjertelig velkomne om de er til stede. Det er på forhånd diskutert at beboere og ansatte skal ned i fellesområdet når maten serveres.
Jeg som har hovedansvaret, samarbeider med personell fra administrasjonen og rusavdelingen, hvor jeg også er beboer. Jeg har mange års erfaring innen arbeid med catering og trives godt med det.
Et virkemiddel vi også ønsker å benytte oss av, er musikk. Dette er prøvd med veldig god effekt. Det ble leid inn en artist som spilte musikk til maten, i en halvtimes pause midt i serveringen. Musikk har som kjent veldig god effekt på personer med demens, og denne gangen var intet unntak.
Dette er som på en italiensk restaurant
Mann, 85 år
Utbytte av aktiviteten
Felles lunsjen på onsdager er med på å gi beboerne en meningsfull hverdag, sørger for brukermedvirkning, verdighet, trivsel, og det er helsefremmende. Alt i alt - personsentrert omsorg. Vi blir alle bedre kjent med beboerne, både livshistorie og hvilke ressurser beboerne har. Dette er ting som vi også kan benytte oss av ved senere anledninger, og vi kan igjen trekke frem begrepene personsentrert omsorg og livskvalitet.
Vi lager variert mat med gode råvarer som gir matlyst og smaksopplevelser. Maten er også med på å vekke minner. Ved å fremkalle minner er dette med på å bekrefte identiteten til beboerne, noe vi anser som særlig viktig spesielt når det gjelder personer med demens.