God sommer fra SESAM
SESAM ønsker alle en riktig fin sommer!
Våren på SESAM har som vanlig vært fylt med mange spennende aktiviteter. I mai gjennomførte vi SESAM-dagene – Livet er aldring! SESAM-dagene er Norges største konferanse om eldremedisin og samhandling, med arrangementer for helsepersonell, forskere, politikere og samfunnsengasjerte personer.
The International Congress on Dementia, Frailty and Sarcopenia
Nytt i år var Norges første internasjonale konferanse om demens, skrøpelighet og sarkopeni, som samlet ledende spesialister fra hele verden som presenterte ny og banebrytende forskning, diagnostikk, praksis og metodikk innen fagfeltet.
Fagdagene
Fagdagene er en viktig del av SESAM-dagene. De er en møteplass for utvikling av faglige nettverk, og en mulighet til å skape bedre samhandling. Målet med konferansen er å formidle ny kunnskap innen klinikk og forskning, og å gi inspirasjon til arbeidet med eldres helse i alle deler av helsetjenesten.
SESAM ærespris
I år ble SESAMs første ærespris utdelt til en svært fortjenstefull mottaker. Æresprisen gikk til det første medlemmet av WiseAge, en ildsjel og pådriver og fyrtårn innen engasjement for eldremedisin: Lillian Michaelsen. Hun har vært med helt fra starten av, bekledd mange verv og bidratt med frivillig innsats i alle ledd.
– Jeg synes vel ikke at jeg fortjener det, sa prisvinneren, da hun mottok diplom og gavekort.
– Det jeg har gjort, har jeg jo stort sett gjort for min egen del. For den største gleden en kan ha, det er å gjøre andre glad, og det er ikke tull, heller!
Linda Buettners praksispris og -publikumspris
Også i år, for 10. året på rad, delte vi ut Linda Buettners praksispris.
Årets vinner av praksisprisen ble Fredheim omsorgssenter i Dovre med bidraget «Digital demensverden», et slags digitalt «tryllebord» som aktiviserer og engasjerer brukerne på ulike måter, samtidig som det gir en opplevelse av mestring og fellesskap. Helse- og rehabiliteringsleder Marcus Ruset tok imot prisen på omsorgssenterets vegne.
– God demensomsorg betyr som regel at det generelt sett er god eldreomsorg, sa han, da han takket for prisen. Han fremhevet særlig alle de kreative og dyktige medarbeiderne i Dovre kommune som stadig kommer opp med gode forslag og tiltak.
Årets publikumspris for gode og praksisnære tiltak for personer med demens, gikk til Klepp kommune med bidraget «Den gode dagen på Treffpunktet» ved Olga Marie Torsvik og Mona Ø. Kyllingstad. Treffpunktet har et variert og sammensatt tilbud av aktiviteter som gir innhold i hverdagen, bidrar til psykisk, fysisk, kognitiv og sosial stimulans og forebygger passivitet og ensomhet.
– Fordelen med Treffpunktet er at man får være i det friske litt lenger, sa prisvinnerne.
WiseAge-dagen
SESAM-dagene ble avsluttet med WiseAge-dagen der over 100 deltakere var påmeldt. Flere viktige temaer ble tatt opp; «Livet er aldring», Aldersvennlig samfunn, Førerkort og frihet - «Bør eldre slutte å kjøre bil?, Ernæring og fysisk aktivitet, samt eldre, alkohol og medisiner.
WiseAge er SESAMs plattform for brukermedvirkning og samfunnsengasjement, og er etablert for å fremme eldres helse, mestring og livskvalitet. Alle som har fylt 60 år er velkomne til å delta. WiseAge-dagen er en del av de årlige SESAM-dagene.
Forskningen ved SESAM
Forskning er helt avgjørende for at vi skal hindre, lindre og mildne følgene av demens. Det er fortsatt mye vi ikke vet. Vi ser på endringer over tid, naturlige forandringer og hvordan symptomer på sykdommer kan vise seg. Vi forsker på nye behandlingsmetoder og medikamenter og tester ut om ny teknologi kan bedre livskvaliteten hos de som rammes.
Her er eksempler på noen av våre mer enn 30 forskningsprosjekter som vi rekrutterer deltakere til:
PPROTECT Norge er en nettbasert studie som skal finne ut hvorfor noen rammes av demens og hvordan hjernen utvikler seg når du blir eldre.
Behandlingsstudier – Vi har behandlingsstudier for både Alzheimers sykdom og demens med Lewy-legemer.
ABBA-GP skal undersøke om en ny blodprøve kan forenkle og forbedre diagnostikken av Alzheimers sykdom.
AvailOm ønsker å se om et Omega-3 kosttilskudd har effekt på aldringsprosessen ved å sammenligne resultater av biologiske prøver, kognitive tester og tester av muskelfunksjon.
RoboCare skal undersøke om en smartrobot kan redusere ensomhet og isolasjon, øke livskvaliteten til pasienter og øke arbeidstilfredshet hos personalet på sykehjem.
Sens4ME søker å finne ut om en digital løsning med motiverende tilbakemeldinger fra en app og trening på inne-sykkel, kan øke fysisk kapasitet hos eldre som opplever funksjonssvikt knyttet til sykdom. Deltakerne bes sykle 30 minutter daglig i 3 måneder.
Kurs og kompetankseheving
Kursavdelingen har hatt en travel vår med gjennomføring av ABC-seminarer for helsearbeidere som jobber ute i kommune i Sør-Rogaland. ABC-opplæringengir ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester mulighet til å tilegne seg oppdatert kompetanse i aktuelle fagtemaer og å styrke kunnskapen i hva som er god praksis i henhold til nasjonale retningslinjer, lover og forskrifter. Målet er at kunnskap og refleksjon vil føre til positiv endring av praksis.
Kursplanen for høstens ABC-seminarer er nå klar med mange interessante tema.
Forskerskole
Hvert år arrangerer SESAM forskerskole for brukere. Forskerskolen retter seg til WiseAge-medlemmer, helsepersonell, bedrifter og andre interesserte.
Forskerskolen n inneholder informasjon om forskningsprosessen, terminologi, etikk og brukermedvirkning. Det blir presentertulike forskningsdesign og eksempler fra konkrete forskningsprosjekter.
I tillegg har flere av våre ansatte hatt undervisning ute i kommunene for lag og foreninger.
Vi skal ha ulike nettverkssamlinger, oppstart av nye kliniske studier og WiseAge arrangementer.
SESAM på Arendalsuka
For første gang skal SESAM i år være til stede under
Arendalsuka 12. - 16. august, med både stand og arrangement.
Arrangement
Torsdag 15.8 2024 kl. 15.30–16.30 skal professor og senterleder ved SESAM, Ingelin Testad og professor og forskningsleder ved SESAM Dag Årsland holde foredrag på Torvsenen i Arendal sentrum om Livet er aldring - Skrøpelighet og demens - forebygging og behandling.
Hvordan ser framtidens alderdom ut? Hvordan skal det aldrende mennesket, i størst mulig utstrekning, få realisert sitt ønske om et selvstendig liv og utøve sin selvråderett også inn i pensjonisttilværelsen? Hva er skrøpelighet? Hva vet vi om nye medisiner mot demenssykdom?
Dette er spørsmål som krever nytenkning, både lokalt, nasjonalt og globalt, og som vi presenterer siste forskningsnytt innenfor. Dette vil du få invitasjon til og høre mer om på arrangementet.
Les mer om arrangementet her: Livet er aldring; skrøpelighet og demens - forebygging og behandling - Arendalsuka
Vi håper å treffe dere på standen og foredraget vårt under Arendalsuka 2024.
Sammen åpner vi opp for en bedre alderdom!!
Og med dette vil vi ønske alle en riktig god sommer!