Hvordan velge filtype?
Trykte medier
PDF
Portable Document Format er et plattformuavhengig distribusjonsformat, både for visning på skjerm og til trykk. Filene kan åpnes på de aller fleste datamaskiner, og sendes til trykk uten tap av kvalitet. PDF betraktes vanligvis som et sluttformat som ikke kan bearbeides videre.
EPS
Encapsulated PostScript er vektoriserte originalfiler for profesjonelt bruk. Formatene kan skaleres ubegrenset uten at det fører til tap av kvalitet. Brukes for eksempel til offsettrykk, skilt, flagg, folie, etc. Du trenger spesifikk programvare for å åpne og håndtere dette filformatet.
Skjermbaserte medier
PNG
Portable Network Graphics er et punktgrafikk format som brukes i stedet for jpg der det er behov for transparent bakgrunn. Filene kan skaleres ned, men vil tape kvalitet dersom man skalerer originalfilen opp.
SVG
Scalable Vector Graphics er vektorisert filformat for logo, ikoner og andre todimensjonale grafiske elementer, primært beregnet for internett. SVG-grafikk er skalerbart og kan vises på skjermer i alle størrelser. Egner seg godt til animasjoner. Benyttes i Microsoft Office i stedet for png, da man ikke taper kvalitet ved skalering. I motsetning til PNG, er SVG-filer i tillegg redigerbare og man kan endre farge direkte i Word og Powerpoint.
Minimumstørrelser
For å sikre korrekt gjengivelse av vår logo er følgende minimumsstørrelser definert for de ulike mediene.
Luft/klaring
For god gjengivelse av logoen vår er det nødvendig med nok luft/rom rundt den. Minimum avstand fra andre elementer beregnes til 50 % av logoens høyde. Se eksempel under.
Logoplassering
For å sikre god bruk av logoen på ulike trykksaker er følgende plasseringer og avstander definert.
Logoplassering ift. til andre logoer
SESAM-logoen opptrer ofte sammen med andre logoer. Følgende plasseringer er definert.
Feil bruk av logo
Det er forskjell på rett og galt. Her er noen eksempler på hvordan logoen vår ikke skal brukes.

Typografi
Følgende tre skrifttyper er valgt for SESAM: Soleil, Scala Sans og Arial.
Soleil er hovedfont og brukes i undertitler i logoen som for eksempel: Forskerskolen, og i trykte og digitale virkemidler. Det er for å ha en font med større antall skriftsnitt og som har bedre lesbarhet enn Scala. Dersom du ikke har tilgang til Soleil, kan du bruke Scala Sans, som er sykehusets hovedfont. Soleil og Scala Sans er tilgjengelig på https://fonts.adobe.com/fonts/soleil https://fonts.adobe.com/fonts/ff-scala-sans
Arial er en Microsoft systemfont som er trygg å bruke i elektroniske medier også. Arial brukes i Microsoft-maler.
Typografi – hieraki
For å sikre god lesbarhet er følgende tekstoppsett definert.
Universell utforming
Det er viktig for SESAM å ivareta interessene til alle våre brukergrupper, derfor er det også viktig med universell utforming av alle typer virkemidler.
Lesbarhet
- Legg alltid vekt på god lesbarhet.
- Punktstørrelse på løpende tekst skal være minimum 10 pt. Unntaksvis kan 9 pt brukes, da kun til fotnoter, kildehenvisninger, etc.
Kontrast og luft
- Sørg for god kontrast slik at tekster lett lar seg lese. Vær spesielt oppmerksom på hvordan tekster opptrer på fargede bakgrunner.
- Vær generøs med luft slik at informasjonen blir lettere tilgjengelig. Ikke press for mye informasjon inn på små flater.
Vær konsekvent
- Sørg for konsekvent bruk av skriftstørrelser, uthevinger, marger og luft – det skaper forutsigbarhet for leseren. Det holder ikke å sikre god lesbarhet på én plattform eller ett medium. Dette er krav til all vår informasjon enten den er på papir eller skjerm.
- Ikke varier for mye med typografiske stiler og varianter. Vær konsekvent i bruk av fonter og størrelser på overskrifter, brødtekst, bold og kursiv.
- Overskrifter skal settes i små bokstaver fordi det er lettest å lese. Unngå ord og setninger i blokkbokstaver. Kursiv brukes kun til uthevelser av enkeltord eller setninger.
Fargekoder
For å skape en sterk grafisk profil for SESAM er følgende farger definert til bruk på ulike virkemidler.
Hovedfargene skal dominere, mens tilleggsfargene benyttes for å skape variasjon og som «krydder».
Alle fargene kan benyttes i ulike grader slik som sirklene viser.
Fargekombinasjoner
En grafisk profil som skal vare lenge, gir rom for variasjoner og kombinasjoner. Her er eksempler på hvordan hovedfarger og tilleggsfarger kan settes sammen på ulike måter som kompletterer hverandre.
Grafiske elementer
Logoen til SESAM skal dekke mange behov og oppgaver. Derfor er det bevisst valgt en typografisk logo hvor særpreget ligger i bokstavenes utforming og ikke i et eget grafisk symbol.
For å våre virkemidler ekstra kraft og særpreg er det utviklet grafiske støtteelementer som kan brukes enkeltvis eller sammen. Disse symboliserer nettverk og samhandling.
Her er eksempler på hvordan de grafiske støtteelementene kan brukes på profileringsartikler.
Vær nøye med valg av logo, hvor den plasseres og at den får nok luft rundt seg.



Filer til nedlasting
PDF Sesam_grafisk_element_Alle_CMYK.pdf
PDF Sesam_grafisk_element_Alle_RGB.pdf
ZIP SESAM_GRAFISKELEMENTER_PNG.zip
Ikoner
Under kan du laste ned en zip-fil med ulike kategorier som inneholder et utvalg ikoner i PDF-format. Trenger du en annen filtype eller ønsker å se alle tilgjengelige ikoner, så kan du gå inn på denne siden:
Her finner du samme kategoriene som i mappene. Du kan søke på filnavn og laste ned filer. For å laste ned logger du inn på siden med brukernavn: hilde@m-co.no, med passordet Sesamsus
Er du i tvil hvilken filtype du skal velge, les mer om dette på Hvordan velge filtype?
Bruker du SVG i PowerPoint og Word, kan du endre farge på disse under > Grafikkformat > Grafikkfyll
PDF brukes primært til trykk.
Bruk fargepaletten og unngå skyggeeffekter.
Profilmateriell
Her finner du maler og trykkfiler til nedlasting.
Ta kontakt
Dersom du har spørsmål om produksjon av profilmateriell, ta kontakt med helen.guthormsen.wigestrand@sus.no
Powerpoint
Her er mal til PowerPoint-presentasjoner. Vær nøye med informasjonsmengden på hver enkelt side. En god tommelfingerregel er å ha konklusjonen/hovedbudskapet i tittelen og maks tre korte kulepunkt. Det er godt å ha mye på hjertet, men fordel innholdet over flere sider – da er det lettere for publikum å følge med. Se Powerpoint tips for flere råd.
Mal til nedlasting
Sesam_PPT_10-12-2020.potx
Engelsk mal
Sesam_PPT_ENG_10-12-2020.potx
Powerpoint tips
Her er noen generelle råd for bruk av malen.
1: Tenk på slidene helt til slutt
Selve arbeidet med å bygge opp slidene i presentasjonen din bør komme helt til slutt. Først og fremst skal du starte å tenke på hva som er hovedbudskapet ditt: Finn ut hva som bygger opp under hoved-budskapet, og øv deg godt på det. Deretter kan du begynne å tenke på slidene i presentasjonen din.
Det er viktig at selve presentasjonen kan stå for seg selv; og at slidene bare er noe du bruker for å løfte helhetsopplevelsen til de du presenterer for. Alt for ofte ser man PowerPoint-presentasjoner som bare er en vegg av tekst, og som ord for ord sier akkurat det samme som presenteres. Prøv heller å gi lytterne noe visuelt som bygger opp under det du snakker om.
2: Ha en rød tråd i presentasjonen
I en god presentasjon føles hver slide som en del av helheten. Dette betyr at det er viktig å benytte lik typografi, farger, bildebruk gjennomgående på slides i PowerPoint-presentasjonen. Så det er viktig å ha en god underliggende Powerpoint-mal å støtte seg til når man lager presentasjoner.
3: Ha overganger mellom temaene du presenterer
Det kan være fristende å kjøre en helt plain og konsistent presentasjon hvor ingen slides skiller seg ut. Men det kan være lurt å forsøke å lage en egen stil for hvert tema du presenterer, men samtidig holde deg til det overordnede utseende og designet. Dette kan f.eks. være kapittelsider som viser at man går over til et nytt tema, eller at man varierer farger på underliggende elementer i de forskjellige temaene man presenterer.
4: «Less is more» når det kommer til tekst
Unngå slides med masse tekst, spesielt hvis det bare repeterer det du sier. Hvis du har masse tekst på slidene dine så ber du lytterne om å fokusere både på å lese teksten samtidig som de prøver å få med seg hva du sier. Hvis du ikke kan unngå å ha masse tekst på slidene, så kan et triks være å gradvis vise punkt for punkt av teksten med en klikk-animasjon.
5: Bruk bilder som framhever budskapet
Enkle og konkrete bilder som framhever budskapet i det du snakker om hjelper lytterne til å ha fokus på det du sier. Se etter bilder som relaterer til konseptet du snakker om og som samtidig ikke er for komplekse i komposisjon. Bildet kan gjerne være en metafor, men det må alltid komme klart fram for de du presenterer for hvorfor de ser på akkurat dette bildet, og hvorfor det hører sammen med det du snakker om.
6: Ikke overdriv med animasjoner og overganger
PowerPoint kommer med drøssevis av innebygde animasjons- og overgangseffekter. Ikke overdriv bruken av disse. Hvis du bruker animasjoner bør det gjøres konsistent, og man bør holde seg til de mest subtile. Eksempler på overganger er «Trykk» og «Ton opp», mens med animasjoner holder det ofte med «Kom til syne», «Kikk inn» eller «Ton ned». Du kan eventuelt benytte «fly inn» på fargefelt/bakgrunn, men denne må en være forsiktig med, fordi det kan raskt bli for mye bevegelse. Derfor bør den kun brukes mellom mer statiske slider.
Vet du ikke hvordan du bruker animasjoner så kan det være lurt å sjekke tutorials på sider som Youtube eller Microsoft
7. Bildeplassholdere
Når man jobber i Powerpoint-maler har man ofte definerte bildeplassholdere. Et gjentakende spørsmål er hvordan endrer man utsnitt på bilder satt inn i PowerPoint?
Dette gjelder spesielt hvis man setter inn bilder i definerte bildeplassholdere. Når man setter inn bilder i slike plassholdere vil bildet alltid fylle plassholderen, og hvis bildet som settes inn er større enn plassholderen, så vil det automatisk beskjæres.
Så hvordan endrer du utsnittet på bildet?
Ganske enkelt:
- Merk bildet
- Velg Format i menyen
- Trykk deretter på Beskjær-knappen
Nå vil valgt bilde settes i beskjæringsmodus og du kan enkelt dra og plassere det innenfor rammene til bildeplassholderen slik at du får ønsket utsnitt.
8. Linjeavstand
Bildet under viser hvor en kan justere linjeavstanden i tekst:
Postermal (PPT)
Malen er delt opp i et gridsystem som skal gjøre det lettere å bygge opp en layout. Det er én tom side med kun grid, og to sider med plassholdere. Det er tre forskjellige fargevarianter. Vær påpasselig med å bruke profilfargene i grafer, illustrasjoner og tabeller, etc. Se bildet nr 2 under for hvordan du skrur på grid.
Poster har et mål på 700 x 1000 mm + 3 mm til utfallende. Oppgi målene til trykkeriet og beskjed om at det må legges til skjæremerker før trykk.
Du kan også laste ned PDF som viser noen eksempler på hvordan siden kan deles opp.
Oversikt
PDF SESAM_postermal_grid_eksempel.pdf
Maler til nedlasting A0
SESAM_Postermal stående A0
SESAM Postermal Liggende A0
SESAM_Postermal Stående A0_ENG
SESAM Postermal Liggende_ENG
Maler til nedlasting 70x100
SESAM_Postermal_stående 70x100
SESAM Postermal Liggende 70x100
SESAM_Postermal stående 70x100_ENG
SESAM Postermal Liggende 70x100_ENG
Folder A4 liggende
Malen er i liggende A4-format pluss 3 mm utfallende. Trykkeriet legger på passmerker og konverterer fargene til CMYK. Folderen trykkes tosidig og brettes i tre paneler.
- Åpne malen/filen.
- Lagre den på hjemmeområdet hos deg.
- Lukk dokumentet igjen.
- Åpne på ny fra hjemmeområdet ditt.
- Aktiver innhold.
- Malen skal nå fungere.
Vær obs på at det kan være nødvendig å gjøre tilpasninger i forhold til trykktekniske rammebetingelser hos det enkelte trykkeri.
Mal til nedlasting
SESAM Foldermal.dotm
Flyer A4 stående
Flyeren kan brukes som én- eller tosidig flyer og kan printes eller trykkes. Det er tre forskjellige topper og du kan endre disse ved å gå inn på SESAM-fanen slik som vist på bildet under.
- Åpne malen/filen.
- Lagre den på hjemmeområdet hos deg.
- Lukk dokumentet igjen.
- Åpne på ny fra hjemmeområdet ditt.
- Aktiver innhold.
- Malen skal nå fungere.
Bruker du énsidig så vil adressefeltet ligge på forsiden. Bruker du tosidig, så vil denne flyttes til baksiden. Merk at toppen på side 2 vil reflektere tittelen.
Du kan også manuelt endre til to spalter istedenfor én.
Bilder legges til manuelt og nederst på denne siden finner du en pdf med noen eksempler på oppsett.
Mal til nedlasting
Flyermal_SESAM_A4_vBlaa.dotx
Flyermal_SESAM_A4_vLilla.dotx
Flyermal_SESAM_A4_vWiseage.dotx
OversiktPDF Flyermal_eksempel.pdfRollup
Under finner du trykkfiler på rollups som er blitt produsert.
Trykkfiler PDF
5790_SESAM_Rollup_85x200_2020_09_10_krs.pdf
WiseAge folder A4 liggende
Malen er i liggende A4-format pluss 3 mm utfallende. Trykkeriet legger på passmerker og konverterer fargene til CMYK. Folderen trykkes tosidig og brettes i tre paneler.
- Åpne malen/filen.
- Lagre den på hjemmeområdet hos deg.
- Lukk dokumentet igjen.
- Åpne på ny fra hjemmeområdet ditt.
- Aktiver innhold.
- Malen skal nå fungere.
Vær obs på at det kan være nødvendig å gjøre tilpasninger i forhold til trykktekniske rammebetingelser hos det enkelte trykkeri.
Mal til nedlasting
WiseAge_folder.dotm
Kursmappe
SESAM kursmappe 5mm rygg
SESAM_Kursmappe_10mm rygg