Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskning

SESAM ble opprettet av Helse Vest i 2010 for å styrke samhandling, forskning og fagutvikling, nettverksbygging og undervisning innen fagfeltet eldremedisin. En viktig del av SESAMs målsetting er både å initiere og etablere forskningsprosjekter, samt arenaer for samarbeid innen forskning på eldremedisin og samhandling knyttet til eldre i helseregionen.

Forskningsgruppen på SESAM består i dag av omkring 25 forskere, og forskningsleder er prof. Dr. med. Dag Årsland. Den ene delen av forskningen ved SESAM er klinisk, men translasjonsforskning - der klinisk forskning kombineres med laboratorie-basert forskning, utgjør en stadig større del av forskningsaktivitetene. 

Under Årslands ledelse har SESAM gått fra å drive ren klinisk forskning til translasjonsforskning - en mer sammensatt tilnærming som forener basalforskning med forskning på hvordan man best kan behandle pasienter.

Tar i bruk ny kunnskap

Vi ser på endringer over tid, naturlige forandringer og hvordan symptomer på sykdommer kan vise seg. Vi forsker på nye behandlingsmetoder og medikamenter og tester ut om ny teknologi kan bedre livskvalitet hos de som rammes.

Medisinsk basalforskning, klinisk forskning og translasjonsforskning bidrar til økt kunnskap som er klinisk relevant, men nyvinningene bidrar ikke til å bedre praksis hvis de ikke tas i bruk. Derfor er den andre delen av forskningsaktiviteten på SESAM av mer samfunnsvitenskapelig art med fokus på implementering av ny kunnskap i praksis. Implementering av ny kunnskap i praksis, slik at det kan komme praksisfeltet og den enkelte pasient til gode, er en viktig del av SESAM forskningen.

Våren 2016 tok SESAM initiativ til å etablere FOKUS; et nettverk av sykehjem i Helse Stavanger sitt nedslagsfelt, som fokuserer på forskning og kunnskap om demens gjennom deltakelse i ulike forskningsprosjekter. Formålet med FOKUS nettverket er

  1. å bidra til utvikling av metodikk knyttet til forskning i helsetjenesten
  2. å bidra til kompetanseheving innen forskning i sykehjem og hos helsepersonell i sykehjem
  3. å bidra til implementering av ny kunnskap

Samarbeider med SUS og offentlige aktører

Lokalt er det avgjørende for SESAM å ha et godt forskningssamarbeid med avdelinger som har klinisk aktivitet innad på Stavanger universitetssjukehus - særlig ved psykiatrisk divisjon og geriatrisk seksjon. Administrativ og strategisk støtte og veiledning får SESAM fra forskningens hus på sykehuset. Det er videre etablert et samarbeid med kardiologisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus. SESAM samarbeider også med andre lokale offentlige instanser og med næringsliv. Innenfor satsingen på velferdsteknologi er SESAM med i Norwegian Smart Care Cluster. Det er et klyngeprosjekt med bedrifter og offentlige aktører som deltakere. Klyngens formål er å bidra til innovasjon, utvikling og kommersialisering av nye løsninger innen velferdsteknologi. 

Brukermedvirkning i helseforskning

Brukermedvirkning i forskning er en del av oppdraget fra Helse og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene. Brukermedvirkning er ikke lovpålagt, men det er likevel et krav fra myndighetene, og i utlysning av midler fra nasjonale forskningsprogrammer er ofte brukermedvirkning obligatorisk. 
Det er utarbeidet Nasjonal veileder for brukermedvirkning i helseforskning, og denne danner utgangspunktet for vår forståelse av brukermedvirkning.

Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM) har utarbeidet en egen veileder for brukermedvirkning i forskning som forskere og brukere vil ha stor nytte av.

Rekrutterer master- og PhD studenter

SESAM er et senter i utvikling, og legger i den forbindelse stor vekt på rekruttering av master- og PhD studenter. Studentarbeid er et viktig satsingsområde i arbeidet med å knytte til oss fagfolk fra praksisfeltet med ulike profesjonsbakgrunner. Det gjøres derfor et betydelig arbeid i rekruttering, veiledning og oppfølging av studentene. Det gjelder også støttefunksjoner i form av tilbud om kontorplass, undervisninger, hjelp og veiledning i forbindelse med studentenes søknadsprosesser, datainnsamling, dataanalyse og oppgaveskriving.

Flere gode samarbeidspartnere

SESAM har mange gode samarbeidspartene både nasjonalt og internasjonalt, slik som Nasjonalt kompetansetjeneste for aldring og helse, alderspsykiatrisk forskningssenter Sykehuset Innlandet (ledet av Geir Selbæk), Senter for alders- og sykehjemsmedisin på Universitetet i Bergen, Senter for omsorgsforskning, Høgskolen i Bergen, nevroforskningsgruppen ved AHUS, professor Clive Ballard og hans gruppe ved Wolfson Centre for Age-Related Diseases ved King’s College London, og de siste to årene med AlzheimerCentrum ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Sist oppdatert 30.07.2024