Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Logo, firmanavn

Brukerplan

Brukerplan er et helseregister for planlegging av tjenester innen rus og psykisk helse.

Brukerplan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfanget og karakteren av rus- og/eller psykiske helseproblem blant brukerne av kommunens helse-, omsorgs- og velferdstjenester. Verktøyet brukes til kartlegging, kvalitetssikring, utvikling og planlegging av tjenester. Brukerplan kan også brukes som grunnlag for tjenesteforskning.  ​

Brukerplan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfanget og karakteren av rus- og psykiske helseproblemer hos personer som mottar hjelp eller oppfølging via kommunale helsetjenester for dette.

Kartleggingen kan brukes til å sikre kvaliteten, utvikle og evaluere tjenestene, og legger grunnlaget for å forske på dem.

Det er Stavanger universitetssjukehus (SUS) som har fått oppdrag fra Helsedirektoratet for å drifte Brukerplan. SUS har igjen inngått avtale med kommunene i Norge. 

Hvem blir registrert og kartlagt?

Innbyggere fra 16 år som mottar tjenester fra kommunens helse- og omsorgstjenester, og som blir vurdert av en fagperson i kommunen til å ha et rusavhengighetsproblem eller psykiske utfordringer.

Vi definerer rus- og psykiske utfordringer som rusavhengighet og psykisk uhelse som får alvorlige konsekvenser, i form av man ikke fungerer så godt i hverdagen eller at utfordringene går på bekostning av relasjoner til andre mennesker.

Hvem kartlegger i Brukerplan?

Alle relevante instanser i helse- og omsorgstjenesten i kommunene kartlegger pasienter med rus- og psykiske utfordringer. Dette kan være rus- og psykiatritjenesten, omsorgstjenesten og så videre. 

Det er fagpersoner som kartlegger og det er fagpersonens kunnskap og vurderinger som legges til grunn for kartleggingen.

Hva kan Brukerplan brukes til?

Brukerplans innsamlede data kan brukes til å:

  • dokumentere omfang og karakter av rusmiddelmisbruk og psykiske utfordringer blant brukere av kommunenes helse- og omsorgstjenester
  • vise endringer i omfanget av utfordringer og utviklingen av antall tjenester over tid
  • dokumentere de tjenestene som brukere har mottatt det siste året.
  • dokumentere forventet etterspørsel som gir grunnlag for å prioritere mellom grupper og typer av tjenester

Dataene er mye brukt som grunnlag i kommunale ruspolitiske handlingsplaner, og som informasjonskilde for sentrale myndigheter.

Ressurs: Introduksjon til Brukerplan (Powerpoint-presentasjon)

Hvilke opplysninger samles inn om deg?

Opplysningene som registreres om deg i Brukerplan baserer seg på en vurdering fra de som kjenner deg best i den tjenesten du bruker.

Opplysningene som registreres om deg er konfidensielle. Navn, adresse og personnummer registreres ikke.

Det som registreres er:

  • fødselsår
  • kjønn
  • bakgrunn
  • økonomi
  • fysisk
  • psykisk helse
  • rusmiddelbruk
  • sosial fungering
  • nettverk

Det samles også inn opplysninger om hvilke tjenester du mottar nå og hvilke tjenester du kan ha behov for neste år.

Reservasjon og innsyn i opplysninger

Du har

  • rett til å reservere deg mot registering i Brukerplan.
  • rett til å se hva som er registrert om deg.
  • rett til å få uriktige faktaopplysninger om deg selv korrigert.
  • rett til å be om at informasjon om deg slettes.

Gi beskjed til hjelpetjenesten i kommunen hvis du vil reservere deg, eller ønsker å se hva som er registrert om deg. Du trenger ikke fortelle hvorfor du reserverer deg.

Hvis du reserverer deg før innsamling blir det ikke registrert opplysninger om deg. Ønsker du å reservere deg etter innsamling, kan du be om å få opplysningene om deg slettet. Reservasjonen gjelder kun for årets registrering. Reservasjon påvirker ikke samarbeidet mellom deg og kommunen.

Har du mottatt dette informasjonsbrevet fra en annen tjeneste nylig? Dersom du er i kontakt med flere tjenester i kommunen kan det skje at flere tjenester sender deg informasjonsbrev. I slikt tilfelle må du gi beskjed til hver enkelt tjeneste som har sendt deg brev og kreve reservasjon, innsyn, retting eller sletting

Hva skjer med opplysningene?

Helse Stavanger ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR) er dataansvarlig for Brukerplan. Reservasjon, sletting og innsyn er kun tilgjengelig i to år etter kartlegging. Opplysningene slettes senest etter 10 år.

Opplever du at opplysningene ikke behandles i henhold til regelverket, kan du henvende deg til Datatilsynet eller Statens Helsetilsyn. 

Informasjonsskriv brukerplan (PDF)

Kontakt oss

Katharina Natalie Gottschlich

Rådgiver

katharina.natalie.gottschlich@sus.no 97 16 22 80

Ole Bergesen

Registerleder

ole.bergesen@sus.no 90 74 04 41
Sist oppdatert 30.08.2024