Inkludering og registreringstidspunkt
Her finner du om informasjon om hvem som skal inkluderes i Kvarus, hvem som ikke skal inkluderes i Kvarus og når de ulike registreringene og målepunktene skal skje.
Hvem skal inkluderes i Kvarus?
Kvarus er et kvalitetsregister for behandling av skadelig bruk eller avhengighet av rusmidler i TSB. Inklusjonskriterie for Kvarus er at pasienten skal inn i nytt pasientforløp i TSB for behandling av avhengighet eller skadelig bruk av rusmidler. Skadelig bruk og avhengighet er definert ut fra diagnosekriteriene i ICD 10 (F10-F19).
Hvem skal ikke inkluderes i Kvarus?
Mange pasienter i TSB er kun inne til behandling i en kort, akutt fase før de igjen blir utskrevet. Disse pasientene regnes ikke for å være i pasientforløp, og skal heller ikke registreres i Kvarus.
Pasienter som kun behandles for andre lidelser, som andre avhengigheter eller bruk av anabole androgene steroider, skal ikke inkluderes i Kvarus. Det samme gjelder pasienter som får behandlingen sin utenfor TSB (psykisk helsevern eller somatikk).
Basisregistreringen – når?
Basisregistrering skal gjennomføres i den første fasen av et pasientforløp i TSB. I denne fasen av pasientforløpet er det krav om å gjennomføre en første samtale, en basiskartlegging og å fatte en klinisk beslutning om videre individuell utredning og behandling. Hvem som gjør dette og hvordan det gjøres, vil variere etter hvordan de lokale tjenestene er organisert.
Målepunkt – når?
I alle typer behandlingstiltak skal det gjennomføres en målepunktregistrering i oppstarten av behandling, og ved avslutning eller overføring til andre tiltak. Frekvensen på registreringer underveis i et behandlingsforløp varierer avhengig av type tiltak.
Målepunkt – poliklinikk
Det viktigste er å fylle ut et målepunkt i begynnelsen av behandlingen og mot slutten av behandlingen. For lengre behandlinger skal målepunktet fylles ut i løpet av behandlingen. Et typisk tidsintervall vil være 8 til 16 uker mellom målepunkter. Da kan målepunktene fylles ut på tidspunkt i behandlingen hvor det er naturlig å evaluere den. Dette kan være statusmøter, ansvarsgruppemøter og evaluering av behandlingsplan.
Målepunkt – døgnbehandling
Det viktigste er å fylle ut et målepunkt i begynnelsen av, midt i og mot slutten av behandlingen. Hyppigheten vil avhenge av lengden på døgnoppholdet. Et typisk tidsintervall er 6 til 8 uker.
Målepunkt – LAR
For stabile LAR-pasienter skal det fylles ut ett årlig målepunkt, for eksempel i forbindelse med statusrapporteringen. Med stabile LAR-pasienter, mener vi stabil livssituasjon og lite kontakt med spesialisthelsetjenesten, unntatt eventuell medisinutdeling. LAR pasienter som ikke er i en stabil livssituasjon, følger intervallene i poliklinikk.
Avslutning – når?
Et behandlingsforløp i TSB kan involvere behandling fra ett eller flere behandlingstiltak. Avslutningsregistreringen i Kvarus skal kun foretas i forbindelse med utskriving fra TSB, ikke ved avslutning av enkelttiltak.
Avslutningen skjer enten etter «Avslutning med gjensidig avtale» eller «Avbrutt» som følge av at pasienten uteblir fra behandlingen, skriver «seg selv» ut eller blir utskrevet etter ensidig beslutning fra behandlingstiltaket.
Ettårsoppfølging – hva og hvordan?
Ett år etter at pasienten avsluttet i Kvarus med status «Avsluttet etter gjensidig avtale» eller «Avbrutt», sender vi automatisk ut et skjema for ettårsoppfølging via Helsenorge.
Unntaket er dersom pasienten er registrert i et nytt behandlingsforløp i Kvarus før ett år har gått. I skjemaet for ettårsoppfølgingen blir pasienten bedt om å svare på spørsmål om livssituasjonen sin og oppfølging det siste året. Svarene overføres automatisk til Kvarus.